İngiltere Başbakanı David Cameron, AB’nin reform talepleri kabul edilmediği takdirde Birlik üyeliğinin devamını halk oylamasına sunacaklarını açıkladı.
11 Kasım 2015 10:40
İngiltere’den AB’ye restPAYLAŞTWITTER
Mynet – Deutsche Welle Türkçe Servis
İngiltere’den AB’ye rest
PaylaşTweetlePaylaşPaylaşGönder
İngiltere Başbakanı David Cameron, Avrupa Birliği (AB) ile ülkesi arasındaki ilişkilerin yeniden düzenlenmesi için hazırladığı önerileri AB Konseyi Başkanı Donald Tusk’a iletti. Cameron, AB ülkeleri arasındaki dolaşım serbestliğinin kısıtlanmasını ve üye devletlere daha fazla yetki verilmesini talep ediyor.
AB, işbirliği için Türkiye’ye eleştirisini yumuşatıyor
Cameron, “Her problemin dahafazla Avrupa ile çözülemeyeceğini, bazen daha azAvrupa ile daha iyi sonuçlar alınabileceğini” ifade etti. Cameron seçim kampanyasısırasında, İngiltere ile AB arasındaki görüşmelerin tamamlanacağı 2017 yılınınsonunda AB üyeliğinin devamının referandumla karar bağlanacağını vadetmişti.
İngiltere hükümeti serbest dolaşımın yeni AB üyesi ülkeler için geçerli olmamasını,yeni üyelerin ekonomik durumunun İngiltere ile uyumlu olması şartına bağlanmasıgerektiğini savunuyor. İngilizler diğer AB ülkelerinden İngiltere’ye göçü de daha sıkıdenetlemek istiyor.
Cameron’ın serbest dolaşımı sınırlama planları Almanya Başbakanı Angela Merkel’ingörüşlerine ters düşüyor. Merkel ekim ayında İngiltere Başbakanı ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, “Avrupa’daki bütünleşmenin serbest dolaşım ve ayrımcılık yapmama gibi prensiplerinin AB reformları ile ilgili müzakerelerde pazarlık konusu yapılamayacağını” söylemişti.
İsviçre’deki hesaplar AB için gizli kalamayacak
“Ayrılalım denirse, AB’den ayrılırız”
David Cameron ülkesinin AB’nin derinlemesine bütünleşme sürecinde yer almayacağını ve ortaklarından daha sıkı işbirliğine katılma zorunluluğunda olmadıklarına dair yazılı taahhüt isteyeceğini kaydetti.
Aynı zamanda ortak pozisyonu savunan AB ülkelerinin parlamentolarına veto hakkı tanınmasını da talep eden İngiltere Başbakanı Cameron, Avrupa hukukunun farklı görüşteki milli parlamentolar tarafından reddedilebilmesi prensibini savundu.
AB liderleri anlaştı: Mülteciler için 100 bin ilave yer
Reform önerilerinin yeniden değerlendirilmesinin ya da ikinci bir referanduma gidilmesinin mümkün olmadığını vurgulayan David Cameron, “Halk oylamasından AB’den ayrılalım kararı çıkarsa, ayrılırız” dedi. Başbakan referandum için kesin tarih vermedi. İngiltere’nin AB üyeliğinin akıbetini belirleyecek olan halk oylamasının önümüzdeki yıl yapılacağı tahmin ediliyor.
© Deutsche Welle Türkçe