Çocukları Televizyondan Korumak İçin Ne Yapmalıyız

Çocukları Televizyondan Korumak İçin Ne Yapmalıyız

NE YAPMALIYIZ ?
AİLELER ÖNCE KENDİSİNİ TELEVİZYONDAN KORUMALI

RTÜK araştırmasına göre Türkiye’de günlük TV izleme oranı ortalama 5 saat. Korkunç bir rakam değil mi? Bir de zamansızlıktan yakınıyoruz. Anne-baba olarak zamanı değerlendirme noktasından bilinçli bir yaşam sürmezsek çocuktan da bunu beklememiz haksızlık olur.

Samimi olarak çocuğunu TV’den korumak isteyen anne-baba önce kendisini televizyondan koruyabilmelidir. Eğer sizin düzenli olarak takip ettiğiniz diziler varsa ve ‘Dur, dizim başladı, beni rahatsız etme.’ diyorsanız; çocuktan bu konuda duyarlılık beklemezsiniz.

Bir evde bir kural varsa o kural evdeki herkesi bağlamalıdır. Yoksa kural, kural olmaktan çıkar ‘Sen seyredemezsin, git odana ders çalış, ama ben seyredebilirim’ cümlesi çocuğun öfkesini daha da fazla artırır. Çocuğunuza şu mesajı verirsiniz: ‘TV senin için zararlı; benin için yararlı’. Çocuklar modelleme yoluyla taklit ederek öğrenirler. Model alacağı kahramanları belirleyen anne ve babadır. İleride sorumluluk sahibi bir çocuk yetiştirmek isteyen bir aile televizyon ve bilgisayar yerine kitapları nasıl sevdirebilirim diye kafa yormalıdır.

Bir bebek oturmaya başladığı andan itibaren kitaplarla tanıştırılabilir. Bilhassa çocuk psikolojisinden anlayan insanların yazdığı kurgusu ve anlatımıyla güzel olan hikâyeler okumayı sevdirdiği gibi, o öykülerdeki kahramanlar çocuğun davranış eğitiminde ve duygusal tepkilerinde de yönlendirici olacaktır.

Özellikle çalışan anne-babalar olarak, çocuklarla oyun oynamaya vakit bulamayıp, onları televizyon izlemeye yönlendirdiğimizde çocuğumuzun gelişimine balta sapladığımızı asla unutmamamız gerekir. Bizler; eğitsel amaçlı, çocuğa

yarar sağlayacak çizgi filmleri sunarak belirlenmiş bir zaman dilimi içerisinde izlemelerini sağlayabiliriz.yarar sağlayacak çizgi filmleri sunarak belirlenmiş bir zaman dilimi içerisinde izlemelerini sağlayabiliriz.• Genel olarak, okula giden çocukların, günde bir saatten fazla televizyon izlemeleri tavsiye edilir. Çocuğun düşünmesini, hayal kurmasını ve konuşmasını ve dil becerisini geliştirmek amacıyla kitap okumasını bizler de yaparak göstermeliyiz.
• Yaşına uygun içeriğe sahip olmayan, çok sevdiğimiz bir dizi dahi olsa çocuğumuz için alternatif uğraşlar bulmalı ya da izlemeyerek ona rol model olmalıyız. Buradaki temel görev bizlere düşmektedir.
♦ Öncelikle kendimizden başlayarak, televizyon izleme sürelerini azaltarak, çocuğumuzun ve kendimizin hayatına olumlu değişim göstermiş oluruz.
Televizyonu Hayatımızda Nasıl Konumlandıralım?
Eğer televizyon evimizin en çok kullanılan hatta en merkezi konumunda ise bütün koltukların yüzü televizyona dönük ise televizyon evimizin merkezi konumunda demektir. Bu halde çocuğumuzdan televizyonu bir kenara atmasını beklememiz çok zordur. Televizyonu evimizin merkezi olmaktan çıkarabilirsek sonrasında televizyonda izlenecek programları seçebilir, sınırlandırılmış ve kontrollü kullanımı için zemin hazırlamış oluruz. Aşağıda bu konu hakkında birkaç öneri sıraladık:
• Televizyonu evimizin merkezi konumundan çıkaralım.
• Çocuğumuzla beraber izlenebilecek programları belirleyelim. Diğerlerini neden izleyemeyeceğimizi açıklayalım.
• Çocuğumuz televizyon izlemeyip evde daha farklı uğraşlarda bulunduğunda ona iltifat ederek destekleyelim.
• Asla odasında televizyon bulundurmayalım.
• Tek başına televizyon izlemesine fırsat vermeyelim. Olumsuz bir içerikle karşılaştığımızda yaşına uygun şekilde tartışarak var olan yanlışlığı konuşalım.
• Televizyon dışında evde aktiviteler oluşturalım. Örneğin yaşıtlarını eve çağırıp oyunlar ^ oynamaları için teşvik edelim.

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*