ÇYDD Yaratıcı Eğitim Projesi İçin Mali Destek Arıyor
Amacı Atatürk ilke ve devrimlerini koruyarak, bu yolla çağdaş insan ve çağdaş topluma ulaşmak olan Çağdaş Yaşamı Destekleme Demeği (ÇYDD), hazır-‘adığı “Yaratıcı Eğitim Projesi”yle ülke kalkınmasına katkıda bulunmayı planlıyor. Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, toplumsal kalkınmanın ve demok-raîkleşmenin, özgür, kendine yeten ve karar alabilecek bireyler ile başarılabileceğine inanıyor. Bu inanç sog’iıitusunda da ÇYDD, bireylerin geliştirilmesinin ts* ,olunun eğitim olduğunu düşünerek, çocuk ve .st}«1’ eğitimini içeren bir eğitim projesi hazırladı.
s” – aa1 “Bireyin Kendi ile Gecekondunun Kenti s BjT./’eşmesinde Yaratıcı Eğitim Projesi”, Dört yıl s-zecs* Ca cro,ede piiot bölgelerde, ilköğretim ço-z^’.zr e ar-ee” ve sınıf öğretmenleri eşgüdümlü sğt ece< ve elde edilecek sonuçlar Mil-En:- 3a«a” ğ ’na sunularak, Türkiye çapında
>S.C ” £Ş” ^ iZS.<
p^j>er- ~ £'”‘e. çocoK ve öğretmen çerçevesinde pSa^ aı^as – ~ ■’=38″‘ ÇYDD tarafından şöyle ifade e0i>or; ve:<” ozgur ve yaratıcı bireylerin gelişmesine, çcc„<’.e ,e:ş<” eğitimi ile destek sağlanabilir. Bu noıcaaa a e ç eğ*im ve Milli Eğitim Sis-temi’nin irdelenmes çjs-=< – A^e le çocuk arasında yoğun iletişimsizlik yaşan j3r: baDadan anneye, anneden çocuğa ilerleyen D;r ş;3as: uygulaması var; aile içi disiplin kısıtlayıcı; kullanıiar öcC ve ceza yöntemleri bilinçsiz; çocuklar kendi karaca”1’ alamamakta; aile içindeki saygı anlayışı çocuğun Kendisini
buluntular tanımlanmış. Yazarlara göre, bu kuşlar dinozorlardan türemiş olmak için fazla gelişmiş dürümdalar. Yazarlar, kuşların atalarının dinozorlardan da önce var olan sürüngenimsi yaratıklar olduğunu öne sürüyor.
Science’deki makalenin yazarı Alan Feduccia, dinozor-kuş senaryosunun en önemli eleştirmenlerinden. Kuram, dinozor ve kuşların kemiklerinin ortak yanlarını temel alarak şekillendirilmiş. Feduccia’ya göre, benzer özellikler ortak ata ilişkisinden çok,
yer olmayan bu sistem içinde, öğretmen zaman zaman kendisini yetersiz hissetmektedir.
Yaratıcı Eğitim Projesi’nde çocuk eğitimi programının hedefleri; çocuğun duygu ve düş gücünü devreye sokabilme, sorunlarına çözüm geliştirme becerileri, yaratıcılık, kendine güven, sorumluluk bilinci, özerklik, bireysellik, dil becerileri, analiz ve sentez yapma becerileri, kendini ifade edebilme gücü, okuma alışkanlığı, estetik ve sanata duyarlılık kazandırmak ve yurttaşlık bilincini geliştirmektir. Anne eğitimi | programının hedefleri; kadının eş, anne ve kadın olarak kimliğini kazanması kendi potansiyelinin, toplumsal öneminin, yaşadığı ve yaşamak istediği hayatın, olumlu ve olumsuz duygularının farkına varması, çocuğun özerkliğini ve yaratıcılığını hissetmesi, kendini ifade edebilmesi, kendini, çocuğunu ve çevresindekileri kabul etme becerilerini kazanmasıdır. Ayrıca, annelere iletişim becerileri kazandırarak, kendisi, ailesi ve çevresiyle etkin iletişim kurma, çocuk gelişiminin dönemsel özellikleri, takdir etmenin ve koşulsuz sevginin sağlıklı iletişimdeki önemi ve çocuğun gelişimine katkıları gibi konularda bilgi verilmesi de amaçlanmaktadır. Öğretmen eğitimi programında ise, öğretmenlerin, iletişim becerilerini geliştirmek, insanları yargılamadan kabul edebilmek, çocuk odaklı eğitime olumlu yaklaşmak, demokratik sorun çözme yöntemi uygulayabilmek, çocukların bireysel farklılıklarını kabul edebilmek, kendini ve öğrencilerini kabul ederek, kendi değerlerini çocuklara kabul ettirmeye zorlamamak gibi becerilerin kazandırılması hedefleniyor.
Projeye, Milli Eğitim Bakanlığı, Prof.Dr. Ayla Oktay, Prof.Dr. Türkan Saylan, Prof.Dr. Necla Arat, Doç.Dr. Pervin Olgun, ÇYDD Beşiktaş Şubesi Eğitim Komisyonu, Yiğit Gülöksüz, Prof.Dr, İnci San, Nükhet Atalay, Leyla Navaro, Solmaz Havuz,
birbirine yakın evrimden kaynaklanıyor. Kuş benzeri özellikler taşıyan dinozorlara ilv^km hemen hemen r:~ fosil kanıtların 100 milyon yıldır, ü bir süre önceye denk gelen Us: tasse döneminden geldiğine işirr. ediyor ve kuşların bu zamandan çok önceleri zaten oldukça gelişmiş olduklarını iddiasına ekliyor. Kanıt olarak da Çin’de 140 milyon yıl önce yaşamış olan, şaşırtıcı derecede modern özellikler taşıyan fosil buluntuları gösteriyor Feduccia.
Saksağan büyüklüğündeki Con-fuciusornis ve serçe boyutundaki Li-aningarnis’m gaga yerine dişleri bulunuyor. Özellikle Lianingarnis modern görünümünün yanı sıra, günümüz kuşlarına benzer bir göğüs kemiği yapısı taşıyor. Bu iki kuş da, 145 milyon yıl önce yaşamış olan, ilk tüylü kuş olarak tanınan Archaeopteryx’den daha gelişmiş. Feduccia’ya göte, Archaeopteryx bazı bilim adamlarının inandığı gibi günümüz kuşlarının atasını değil, evrimsel açıdan çıkmaz bir yolu temsil ediyor. Ona göre kuşların asıl atası Archaeopteryx ile birlikte Confuciusornis ve Lianin-garnis’e de babalık eden kertenkele-vari “archosaur”lar.
Ancak Amerikan Doğa Tarihi Müzesi’nden Mark A. Navell ve Luis M. Ghiappe bu yeni kurama şiddetle karşı çıkıyor. Feduccia’mn kanıt olarak gösterdiği buluntuların ele geçtiği yatakların bazı bilim adamlarınca 125 milyon yıl önceye tarihlen-diğini; bununsa Archaeopteryx’ den modern görünümlü kuşların evrimleşmesi için yeterli zamanı bıraktığını dile getiriyorlar. Yine Kuzey Çin’de, Feduccia ve meslektaşları tarafından tanımlanan kuşların bulunduğu alandan çıkan aynı döneme ait yeni bir fosil ise dinozor-kuş kuramını güçlendiriyor.
Hindi büyüklüğündeki bu iki ayaklı dinozor fosilinin ince tüylerinin olduğu sanılıyor. Buluntu, tüylerin karada yaşayan dinozorlarda ısı yalıtımını sağlamak için ve ancak uçmaya uyum sağladıktan sonra ortaya çıktığı düşüncesini destekliyor. Fe-duccia’nın dinozor-kuş kuramını yıkabilmesi için daha güçlü ve güvenilir kanıtlara gereksinim var.
Murat Maga
http://www.sciam.com/0297issue/0287scicitl.html
özgürce İfade etmesini engellemekte, otoriteye bağlı, dış kontrole duyarlı, iç kontrolü gelişmemiş bireyler yetiştirilmekte; Milli Eğitim Sistemi, ezberci, öğretmen merkezli ve tartışmaya kapalı; yaratıcılık ge-liştirilmemekte, dersler monolog olarak işlenmekte; itiraz eden, sorgulayıcı öğrenci suçlanmakta; dersler çok kalabalık sınıflarda sürdürülmekte, öğretmenler öğrencilerle bire bir ilişki kuramamakta; araştırmaya
Prof.Dr. Ali Baykal, Anne Çocuk Eğitimi Vakfı gibi isim ve kuruluşlar destek vermektedirler. Çalışmaları tamamlanan projeyi mali olarak destekleyerek katkıda bulunmak isteyenler aşağıdaki adresle iletişim kurabilirler.