• Dental implantlar, eksik dişlerin yenilenmesi konusunda çene cerrahları tarafından uzun zamandır uygulanır.
• İmplantlar doğal diş kökü gibi davranıyor, aradaki fark belli olmuyor.
• İmplantlar biyo-uyumlu malzemelerden yapılıyor; bu nedenle vücut kolayca kabul ediyor.
• İmplantlar iyi bir bakım ve iyi bir ağız hijyeni ile ömür boyu dayanıyor.
• İmplantlar minimal invazivdir. Komşu sağlıklı dişlere dokunulmuyor. Geleneksel köprülerde olduğu gibi, doğal komşu dişlerin aşındırılmasına gerek yok.
• İmplantlar doğal kemiği koruyor ve çiğneme kuvvetlerini ileterek kemiği uyardığı için bu bölgede oluşabilecek kemik kaybını en aza indiriyor.
• İmplantlar stabilité ve kullanım rahatlığı sağlıyor.
Diş Eksiklikleri ve implant Uygulamaları II Diş Eksiklikleri ve implant Uygulamaları
Diş kaybı, modern diş hekimliğinde gittikçe azalan bir durum. Ancak zorunlu hallerde dişler çekim yoluyla tedavi ediliyor (Kaza, ileri derecede dişeti hastalığı, kök kırıkları gibi) Diş kayıpları çiğnemenin kalitesini düşürdüğü gibi, zamanla sağlıklı dişlerde de boşluğa doğru yer değişikliğine sebep oluyor. Çiğnemedeki bu dengesizlik, çene eklemi hasarlarının da önemli sebeplerinden biri. Günümüzde klasik protezlerin iyi bir alternatifi olarak implant tedavileri sıklıkla tercih ediliyor.
Eksik dişler nasıl yenileniyor ?
Dental kuronlar ve köprülerle yenileniyor. Bunlar doğal dişlerin ya da implantların üzerine yerleştiriliyor.
İmplant nedir ? Dental implantlar yapay diş kökü olarak tanımlanıyor. Çene kemiği içine uygun şekilde yerleştirilerek yapılacak sabit ya da hareketli diş yapılarını destekliyor.
Tek diş kayıpları Dental kuron kök olarak işlev görecek implant üzerine yerleştiriliyor. Bu yöntemde diğer komşu sağlıklı dişlere dokunulmuyor.
Birden fazla diş eksikliği İmplant destekli köprü uygulaması yapılıyor. Diş boşluğunun uzunluğuna ve yerine göre boşluğun iki ucuna birer tane (gerekirse daha fazla sayıda) implant yerleştirilerek, komşu sağlam dişlere dokunulmadan köprü uygulaması yapılıyor.
Tam dişsizlik durumlarında Ağızda hiç dişin olmadığı durumlarda yapılan hareketli protezlere alışmak ve sorunsuz şekilde kullanmak zor. Kemik erimesi devam ettikçe dişetlerinde vuruklar, zamanla protezlerin tutmaması vb. sorunlar yaşanabiliyor. Bu durumda hastalara implant destekli hareketli protez veya çok sayıda implant yerleştirilerek sabit bir protez yapılabiliyor.
Hareketli implant destekli protezler (Alt çenede iki, üst çenede dört implantla) Bu tip protezlerde tutuculuk iyi düzeyde. Hastaya kullanım rahatlığı sağlanabiliyor. Özellikle üst çene protezinin damağının açık olması hastaların tat almasını da olumlu yönde etkiliyor.
İmlant üstündeki bardan destek alan hareketli protezler İki ya da daha fazla sayıda implantın taşıdığı bir bar çene kemiğine sabitleniyor. Böylece hareketli protez daha güçlü desteklenebiliyor.
İmlant destekli sabit köprüler Altı tane implant yapılarak doğal görünümlü sabit protezler elde edilebiliyor. Hastaya kullanım rahatlığı sağlanabiliyor.