Derginiz bence ülkemizde ciddi olarak yayınlanan tek bilimsel dergi. Kapsadığı içerik açısından birçok konudaki büyük boşluğu dolduruyor. Ben ODTÜ Kimya bölümü öğrencisiyim. Bu bölümü seçerken, araştırma kapsamlı niteliğinden dolayı derginizin etkisinde kaldım. Alanımda başarılı olabilmek için gereken çabayı harcayacağım.
Benim sizdpn dileğim, derginizi 15 günde bir yayınlamanız ya da yine ayda bir, fakat daha kapsamlı (sayfa sayısını artırıp) olarak biz gençlere sunmanız. Dergimizin ciddiyetine hayranım. Sizlere 87’de başarılı ve doyurucu olmanız dileğiyle, saygılarımı sunarım.
Ali Hulusi BAYARI/ANKARA
Derginizi dört yıldır alan ve çok beğenerek okuyan ¿ir lise öğrencisiyim. Size iletmek istediğim iki şey var.
Birincisi, geçen yıl büyüttüğünüzü söylemenize rağmen harfler hala çok küçük. Biraz daha büyütürseniz çok iyi olur kanısındayım.
Bir de, cilt kapakları böyle bir dergiye yakışmayacak kadar kalitesiz. Maliyeti biraz yüksele- cekde olsa, kapakları biraz daha kalın yapamaz mısınız? Zaten yılda bir kez alıyoruz.
Mehmet TÜRKER/TOKAT
Mümkünse dergide bir “süs bitkileri” köşesinin açılmasını, bitkilerin en ilginç fotoğraflarını ve özelliklerinin yayınlanmasını, derginin ayrıntılı olarak tanıtılıp daha çok okuyucu kitlesinin toplanmasını dilerim.,
M.Zülküf AYTEN/DİYARBAKIR
Jeologlar onun paleozoik çağa kadar giden fosil türlerine olan benzerliğine hemen dikkat ediyorlar. Bizim eskilerden kalan bir hayvanla karşılaştığımız görüşü, zoologlarca da doğrulanmadadır. Belirlemelerine göre; notiiüs bir kafadanbacak- lı; yani mürekkepbalıkları ile ahtapotların bir akrabası olup, bazı yapılarıçok ilkeldir. Bir kere, kabuğu vardır; oysa günümüzde yaşayan hiçbir kafadanbacaklının kabuğu yoktur, sadece vücutlarında eskiden kabuklu olduklarını belirten bazı izlere rastlanır. Sonra, notilüsün gözleri de başka türlüdür. Göz merceğinin yerinde sadece bir iğnedeliği vardır. Böyle bir delik; daha sonra ortaya çıkmış olan ahtapot gibi türlerin odaklanabilen gözlerine kıyasla, çok ilkel bir görme aracı sayılabilir. Notilüsün kan dolaşım sistemi, geniş boşluklardan ibarettir; halbuki mürekkepbalıkları ve ahtapotların atar, kılcal ve toplardamarlarla bütünleşmiş tam bir dolaşım sistemi vardır. Kanın solungaçlardan geçmesini destekleyecek bir kalp yapısı yoktur/ayrıca bir yerine iki solungaççifti bulunur. (Bu özelliği, yumuşakçaların uzak bir geçmişte eklemli bir atadan geliştiklerine kanıt bile sayılmıştır). Son olarak, notilüsün merkezî sinir sistemi, ahtapot ile mürekkepbalığı– nın karmaşık beyinlerine oranla gelişmemiş durumdadır.
Notiiüs, Hint ve Pasifik Okyanusundaki derin sularda yaşar. ölü notilüslerin kabukları ise okyanus akıntıları ile sürüklenir. Bu hayvanları 400 metrelik derinlikte avlamak hiç te kolay bir iş değildir.
Notilisün iki türü: Notiiüs scrobiculatus ve Notiiüs pompilius. En yaygın olanı İkincisidir