Detoksu yaşam biçimi haline getirin
Detoks, sağlıklı ve doğal ürünlerin yeterli ve ölçülü alınması demek. ‘Hızlı Zayıfla, Sağlıklı Beslen, Uzun Yaşa’ kitabının yazarı İç hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Ziya Mocan, detoksun her mevsim yapılabileceğini ve bir yaşam biçimi haline getirilmesi gerektiğini anlatıyor
İç hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Ziya Mocan, Hızlı Zayıfla, Sağlıklı Beslen, Uzun Yaşa kitabında sağlıklı beslenmeye çalışırken yaptığımız hatalarımıza değiniyor. Prof. Dr. Ziya Mocan, detoksun ne olduğunu ve neden detoks yapmamız gerektiğini anlattı… Son yıllarda, trans yağlı, yüksek fruktoz içeren mısır şuruplu yiyecekler, kafein, alkol, işlenmiş hazır besin tüketimimiz arttı; ilaçlar yuttuk, ağır metallere maruz kaldık. Bu toksinler zamanla sağlığımızı olumsuz etkiledi. Vücudumuzun toksinlerini temizleyen başlıca organı karaciğerdir. Toksinler vücuttan ter, idrar ve dışkı yoluyla atılır. Alkol, sigara, ilaçlar, egzoz, fazla protein ve doymuş yağlar; karaciğerimizin çalışmasına engel olurlar. Böylece fazla toksin birikir, bu da halsizlik, yorgunluk ve konsantrasyon güçlüğü yaratır. Sağlıklı beslenme alışkanlığına geçmede ve zayıflama programlarında detoks bir başlangıçtır. Uzun yıllar diyet yapıp bıraktıysanız ya da uzun süredir diyet yapıyorsanız ara sıra detoks yapmanızda fayda var. Detoks sadece beslenmemizde değişiklik yapmak demek değil, aynı zamanda da hayat tarzımızda değişiklik yapmak demektir. Bunun için öncelikle yapacağınız iş, zihinsel arınmadır. Günün 45 dakikasını kendinize ayırın ve sizi ne mutlu ediyorsa onu yapın; kitap okumak, film izlemek, araba sürmek, yoga yapmak gibi…
DETOKS TAM OLARAK NEDİR?
Detoks, çoğu kişinin düşündüğünün ve uyguladığının aksine sağlıklı ve doğal ürünlerin yeterli ve ölçülü alınması olarak değerlendirilmelidir. Doymuş yağ oranı yüksek kırmızı et yerine omega-3 yağ asitleri bakımından zengin balığın beslenmeye konması, kahve ve alkol alımı yerine su tüketiminin yapılması, sindirim sistemine büyük faydası olan probiyotik ürünlerin kullanılmasıdır. Tam tahıl ürünlerinin tüketilmesi, bitkisel kaynaklı ama kaliteli protein olan yeşil mercimek, kuru fasulye, nohut gibi kuru baklagillerin beslenmede olması doğru detoks programının temelini oluşturur. Mümkün olduğunca az yemek önerilir. Az besin alıp çok sıvı içmek vücudun kendini arındırma süresini hızlandırır ve etkisini artırır. Vücudun ihtiyacı olan en önemli maddeler mineraller, eser elementler, enzimler ve vitaminlerdir. Hayvansal protein, yağ, rafine şeker ve nişasta vücutta asit maddelerin birikimini artırır ve temizlenme sürecini uzatır. Bu nedenle detoks programından çıkarılmalıdır. Detoks programlarında tüm proteinlerin diyetten çıkarılması istenmekle beraber, yağsız süt, yumurta beyazı ve balık ızgara önerilmelidir. Gazlı içecekler yerine ayrana yer verilmelidir. Bir bardak kola; kana dokuz çay kaşığı kadar beyaz şekere eşit miktarda şeker karıştırır. Meyveler bağırsaktan emilir. Bu nedenle de mide boşken yenmesi gerekir.
NEDEN DETOKS?
Hastalıklardan korunmak,
Organları dinlendirmek,
Arınmak,
Gençleşmek,
Deriyi temizlemek,
Yaşlanmayı geciktirmek,
Motivasyonu artırmak,
Verimlilik sağlamak,
Sakinleşmek,
Enerjik olmak için detoks yapılmalıdır.
KİMLER YAPMALI?
Her gün en az beş porsiyon sebze ve meyve tüketemeyenler.
Yeterli su içmeyen, yoğun alkol, şeker ve kafein tüketenler.
Stresli, yoğun çalışanlar ve sık seyahat edenler.
Ödem, gaz ve şişkinlik şikayeti olanlar, hareketsiz yaşam sürenler.
NE ZAMAN YAPMAK GEREKİR?
Detoks, her mevsim yapılabilir. Ancak detoks diyetindeki hedef kilo kaybetmek değil, sadece temizlenmek, vücudu dinlendirmek ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek olmalıdır. Kış mevsiminin vazgeçilmezleri brokoli, lahana, patates, ıspanak, soğan, enginar ve karnabahar gibi sebzeler size detoks yaparken destek sağlar. Zencefil, hindiba, rezene, kereviz, kekik, dereotu ise vücuttan fazla suyun atılmasına yardımcı olabilir. Greyfurt ve portakal suyu da içerdikleri C vitamini ile bağışıklık sistemini güçlendirir.
GÜNDE 45 DAKİKA YÜRÜYÜŞ YAPIN
Detoksta nelerden uzak durulmalı, neler yapılmalı?
Saflaştırılmış tüm yiyecekler ve hazır paket ürünlerinden uzak durun.
Asitli, gazlı, hazır içecek türlerinden uzak durun.
Sigara, alkol yasak.
Tatlandırıcılı ürünleri tüketmeyin.
Doymuş yağ tüketiminizi en aza düşürün. Zeytinyağı kullanın.
Günde 45 dakika yürüyüş yapın.
İşlenmiş besinler, konserveler, tuz, şeker, beyaz un ve beyaz undan yapılmış makarna, ekmek, kırmızı et, tavuk, yağlı peynirler, krema, tereyağı, kuyruk yağı tüketmeyin.
Her gün 2.5 litre su için.
Günde en fazla 2 fincan kahve tüketin.
Siyah çay ve istediğiniz kadar bitki çayı içebilirsiniz.
BAZI KAMPLAR FAYDA, BAZILARI İSE ZARAR VERİYOR
Detoks kampları yararlı mı?
Detokstaki temel hedef doğal beslenme olmalı. Bu nedenle detoks kampları tartışılabilir. Bazı detoks kampları gerçek anlamda hayat felsefesi haline gelmesi gereken içsel ve ruhsal temizlenmeyi gerçekleştirirken, bazılarında kişinin sağlığını bozabilecek yanlış uygulamalar yapılmaktadır. Detoks kampına gidilecekse, kamp iyice incelenerek öyle karar verilmelidir.
Detoksu doktor mu yapmalı? Kişiler kendileri yapabilir mi?
Kişiler genel prensipleri bildikleri sürece kendileri yapabilirler. Ancak doktor ve diyetisyen kontrolü ile yapılacak olan doğru uygulamalar tercih edilmelidir.
Evde rahatlıkla yapılabilecek detoks var mı?
Detoksun ana prensibi sağlıklı ve doğal beslenme olduğundan, kişiler mevsimine göre tüketimlerini ayarlayarak evde detoks uygulaması yapabilirler.
Detoksla kilo vermek mümkün müdür?
Detoksta kilo kaybı olabilir. Ancak detoks yaparken hedeflenen bu olmamalı. Çünkü hareketsiz yaşam ödemlerin oluşmasına sebep olur. Aşırı şişkinlik ve kabızlık gibi şikayetler azaldığında kişide fark edilir bir incelme olur. Haftada üç kez düzenli yapılan egzersiz ile bu inceliğin kalıcılığı sağlanabilir.