DİŞ HEKİMLİĞİ KRONOLOJİSİ
3000 Mezopotamyalılar, dişleri kemiren kurtlara karşı büyüye başvurdular.
1550 Ejiptolog (Eski Mısır bilimi uzmanı) Georg Ebers
tarafından 1872’de bulunan Ebers papirüslerinde (XVI!. sülale) diş tedavisiyle ilgili on bir reçeteye rastlandı (dişleri güçlendirici diş macunlan, diş ağrısına karşı ilaçlar, apse tedavisi…).
400 Etrüskler ilk protezleri, altın kuronlan yaptılar ve dişederi çekilen dişleri sağlamlaştırmak için bu dişleri birbirine altın tellerle bağladılar.
25 Celsus’un «Tıbba Dair» (De medicina) adlı eserinin VI.-VII. kitaplan diş ve çene hastalıklarının tedavisini konu alıyordu. Bu eser daha çok koruyucu tedavilere dayanıyordu.
Milat —–■ ■………..———-_
90 Cascellius, adı günümüze kadar ulaşan Romalı tek diş hekimidir.
165 Galenos, dişözünün dişi besleyen tek unsur olduğunu söyleyen ilk kişidir.
X. yy Ispanya’da Ebül Kasım Zehravi, en önemli eseri olan
Et-Tasrifte, diş çekimi için kullanılan birçok aletin ve diş taşı temizliği için kullanılan kazıyıcılann, vb çizimini yaptı.
XIV, yy Guy de Chauliac’m «Büyük Cerrahî» (Chirurgia Magna) adlı 7 ciltlik eserinin VI. kitabı ağız hastalıklarım konu alıyordu. Kendisi «diş hekimi»nden bahseden ilk kişidir.
XVI. yy Vesalius, dişleri ve dişözü boşluklarını tanımlayıp betimledi. Dişözünün işlevini kavramamıştı, çünkü dişi kemiğe benzetiyordu. Ambroise Pare koruyucu diş hekimliğini önerdi.
XVH. yy Paris’te diş fırçası yapıldı; en eski diş fırçaları MÖ 3000 yılında (Hindistan) yapılmıştı, Fransa’da «diş uzmanı» sıfatının doğuşu (1699); diş hekimliği cerrahîsinin ortaya çıkışı.
XVIII. yy Fieıre Fauchard, diş hekimliğine ilişkin yasaların yokluğunu açıkladığı «Diş Hekimi veya Diş Tedavisi Kitabt» (Chirurgien-Dentiste ou Traite des Dents, 1728) adlı eserini yazdı. Pratisyen di? hekimlerinin sayısının artmasıyla birlikte şarlatanların da sayısı arttı.
XIX. yy Amalgamiarsürekİi olarak geliştirildi. Kuyumcu tornalarıyla çalışan delgi aletlerinin yerini, John Lewis tarafından geliştirilen kaldıraçtı tornalar aldı. Vulkanitten yapılan ilk takma dişler, Ninck tarafından üretildi. Colton, azot protoksit anestezisi altındaki ilk diş çekimini gerçekleştirdi. Büyük protez uzmanı Christophe Delabarre, içi boş pivolu dişleri kullandı.
SÜTDİŞLERİ
Diş Çıkma Düşme
alt orta kesici 6-8 ay 6 yaşa doğru
üst orta kesici 7-9 ay
üst yan kesici 9-11 ay 7 yaşa doğru
alt yan kesici 11-13 ay
1. süt azı 14-16 ay 10 yaşa doğru
köpekdişi 15-18 ay 12 yaşa doğru
2. süt azı 20-24 ay
Süt dişlerinin tomurcukları anne kamındaki yaşamın 65. günü ile 100. günü arasında belirir. Kireçlenmeleri 120. günde başlar.
olmaktan çıktı. Bu konuda belirli bilgilerin alındığı bir eğitim sonunda diploma alınmaktadır. Protezciler artık diş hekimlerinin arasından değil, yetkili teknisyenlerin içinden çıkmaktadır. Bu teknisyenlerin malzemeler ve ağızdaki fizyolojik şartlara göre nasıl bir yaklaşım gerektiği hakkında derin bilgileri vardır. Diş teknisyenleri şimdi diş hekimleriyle bir arada çalışarak ağza daha uygun protezler yapmaktadırlar. Cerrah diş hekimleri artık tıp fakültelerinden bağımsız olarak çalışabilmektedirler.