Doğal kaynakların aşırılığı gelişmeye bir engel oluşturabilir
Petrol kaynaklarına sahip olma bakımından en zengin ülkeler (Cezayir, Venezuela, İran, Nijerya) ekonomik ve toplumsal buna-
lımlara düşmekte veya hammadde ihracatçısı ü di Arabistan, Arap Emirlikleri, Endonezya) öte tedirler. Dııtch disease veya gelir ekonomisi adı ve: rısı buradan kaynaklanır.
Bu tezler öncelikle tarihsel gözleme dayanır, ya’ya, yeni eline geçirdiği Amerika’dan büyük ora geliyordu. Doğal kaynakların işletilmesiyle ulaşılc zenginlik, ekonominin büyümesini hızlandıracaj düstrisinin (dokumacılık, cam, şeker, deri, bakır), ve demografik yapının çöküşüne yol açtı. Böyle varlığı iyi bilinir: para kaynaklarının Saray’a akma sektörü (özellikle gayrimenkul) güçlendirmiş, bu artması üretici kesimin (tarım ve sanayi) kaynakla miştir. Rekabet gücünü azaltan bir enflasyonla b: tarım, ihracatın artmasının ticarî iflası daha da ağı ekonomisini zayıflatmıştır. Bir başka ömek: XI ya’da altın bulunması, yerel üretimin yerini alan t; larının ithalatında yoğun bir artışa yol açmıştır. E mişte, Groningen doğalgazımn ihracatına bağ önemli bir artış sağlayan Hollanda, sanayileşmec nu yaşamıştır (Dutch disease terimi buradan gelir)
Faiz gelirleriyle beslenen yüksek bir talep ve rın yetersiz biçimde ödeneklendirilmesiyle çö çoğunlukla ulusal paranın aşırı değerlenmesini racatta büyüme sonucunu doğurur. Tarım ve sa renç göstermez, dış açık büyük, devlet bunu k£ kapatmaya çalışır…, bu da ulusal ekonomiyi za’ zarları giderek istikrarsızlaşan hammaddeleriı kalması nedeniyle ulusal ekonomi güçsüzleşir.
Doğal kaynakların tüketimine dayalı endü balıkçılık, kürk, tahta, tahıl, kağıt gibi) temeli ü ekonominin gelişmesi, bir kuraldan çok bir isti la, sanayileşmemiş ülkelerin gelişme çabalarım, rm dünya ölçeğinde kullanımına yönelik düzen engellediği görüşü doğru değildir.