Genel

Doktoralı Genelkurmay Başkanı’nın Lakabı ?

Cumhurbaşkanı’nın onaylaması sonrası kamuoyuna duyurulan YAŞ kararlarına göre, yeni Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar oldu. TSK’nın 29. Komutanı Akar, 2005’teBoğaziçi Üniversitesi’nde doktora yaptı. Silah arkadaşları tarafından çeşitli kademelerle diyalog yapısı oluşturabilen bir isim olarak nitelendirilen Akar seri karar verip uygulayabilme yeteneğinden dolayı “seri paşa” olarak da tanımlanıyor.

YENİ KOMUTA KADEMESİ

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) 2015-2016 komuta kademesini belirleyecek Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararları, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından onaylanarak kamuoyuna duyuruldu. Alınan kararlara göre emekliye ayrılacak olan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel’in yerine Orgeneral Hulusi Akar, Akar’dan boşalan Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na Orgeneral Salih Zeki Çolak getirildi. Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na Orgeneral Abidin Ünal getirilirken, kuvvet komutanlığındaki görev süresinin uzatılması beklenen Orgeneral Akın Öztürk ise YAŞ üyeliğine atandı. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Oramiral Bülent Bostanoğlu’nun görev süresi bir yıl uzatılırken,Jandarma Genel Komutanlığı’na Orgeneral Galip Mendi getirildi.

BALYOZ’DA HAPİS YATAN PAŞALAR DA YAŞ’TA

YAŞ’ta, uzun yargılama süreçlerinden sonra beraatlerine karar verilen, yargılamaları sürecinde terfi alamayan, Balyoz Davası’nda yargılanan 45 albayın durumu da görüşüldü. YAŞ, bu isimler konusunda simgesel öneme sahip kararlara imza atıp üçünü general ve amiralliğe yükseltti. Ancak sayının üçle sınırlı kalması diğer mağdurlarda hayal kırıklığına ve eleştirilere yol açtı. 13 yıl 4 ayla yargılanan Piyade Kurmay Albay Levent Ergün ile 16 yılla yargılanan Deniz Kurmay Albay İbrahim Özdem Koçer ile Jandarma Kurmay AlbayAhmet Hacıoğlu terfi aldı.

2012’de İzmir merkezli Askeri Casusluk davası kapsamında tutuklandıktan sonra ilk itirazda çıktığı için yalnızca 5 gün cezaevinde kalan Koramiral Veysel Kösele oramiralliğe terfi ederek, koramiral rütbesiyle yürüttüğü Donanma Komutanlığı’na oramiral olarak da devam edecek. Yargılandığı dava hala devam eden Kösele’nin hakkındaki suçlamalar devam etmesine rağmen bu görevin ardından Deniz Kuvvetleri Komutanı olması bekleniyor.

“OR”LARI KALIN AÇIKLADI

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, orgeneral rütbesinde yapılan atamalar hakkında basın açıklamasıyla kararları duyurdu.

Kalın, Orgeneral Özel’e ayrıca teşekkür ederek, kendisi ve ailesine başarı ve mutluluklar diledi. Açıklamanın gecikmeli yapıldığı ve bunun bir gerekçesinin olup olmadığının sorulması üzerine Kalın, “Hiçbir gerekçesi yok, normal prosedür işledi. Cumhurbaşkanımız kabullerini yaptı, görüşmelerini tamamladılar, biz de açıklamamızı yaptık” dedi.

AKAR’IN YERİNE ÇOLAK

Akar’ın yerine Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na 1. Ordu Komutanı Orgeneral Salih ZekiÇolak getirildi. 1974’te Kara Harp Okulu’ndan mezun olan Çolak, 1988’de Kara Harp Akademisi’nden mezun oldu. Çolak, kritik 7. Kolordu’ya komutanlık ettikten sonra Kara Kuvvetleri Kurmay Başkanlığı, EDOK Komutanlığı ve 1. Ordu Komutanlığı görevlerini yürüttü. Çolak’ın iki yıl kuvvet komutanı olarak görev yaptıktan sonra 2017 yılında kadrosuzluk nedeniyle emekli olması bekleniyor.

JANDARMA’YA MENDİ

Orgeneral ABDullah Atay’ın görev süresinin dolması nedeniyle boşalan Jandarma Genel Komutanlığı’na Ege Ordusu Komutanı Orgeneral Galip Mendi getirildi. 1970’te Kara Harp Okulu’ndan mezun olan Mendi, 1985’te Kara Harp Akademisi’ni bitirdi. Mendi’nin önümüzdeki yıl emekli edilmesi bekleniyor.

2019’DA GÜLER İHTİMALİ ARTTI

Genelkurmay 2. Başkanlığı görevinde bu yıl da kalan Orgeneral Yaşar Güler’in 2017’deKara Kuvvetleri Komutanlığı’na, 2019’da Genelkurmay Başkanlığı’na getirilmesi, 2022’ye kadar bu görevde kalması bekleniyor. Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu’nun görev süresi ise bir yıl daha uzatıldı.

DOKTORALI KOMUTAN

Genelkurmay Başkanı olan Hulusi Akar, 2005’te Boğaziçi Üniversitesi’ndeki İngilizce doktora çalışmasını, “Ermenistan’a Harbord Askeri Misyonu: Amerikan Hakikati Araştırma Komisyonu’nun Hikâyesi ve Türk-Amerikan İlişkilerine Etkileri” başlığı ile yaptı. Orgeneral Akar tez çalışmasında, “Türk-Amerikan ilişkilerinin Ermeni lobisinin etkisinden bağımsız olarak sürdürülebilmesi” konusunu ele aldı.

HULUSİ AKAR’IN ÇARPICI PORTRESİ

Yüksek Askeri Şura’da (YAŞ) emekliye ayrılan Necdet Özel’in yerine TSK’nın en tepesine gelen Akar çok çarpıcı bir portre. Dönemin başbakanı, bugünün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Washington ziyareti sırasında, sivillerle birlikte otel lobisindeki bir masada kahkahalar atarken objektiflere takılan Akar ordunun en parlak isimlerinden biri olarak biliniyor.

SERİ PAŞA OLARAK BİLİNİYOR

Çeşitli kademelerle diyalog yapısı oluşturabilen bir isim olarak tanımlanan Akar seri karar verip uygulayabilme yeteneğinden dolayı “Seri Paşa” olarak da tanımlanıyor.

1952 yılında Kayseri’de doğan Akar 1972’de Kara Harp Okulu’nu, 1973’te de PiyadeOkulu’nu tamamladı. 1980 yılına kadar Türk Kara Kuvvetleri bünyesinde çeşitli birliklerde takım ve bölük komutanı olarak görev yaptı. 1982’de Kara Harp Akademisi’ni tamamladıktan sonra 7. Piyade Alayı’nda karargâh bölük komutanlığı yaptı. Daha sonra 12. Piyade Tümeni Lojistik Şube Müdürlüğü, Genelkurmay Genel Sekreterliğinde Plan Subaylığı, Kara Harp Akademisi öğretim üyeliği, Güney Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanlığı İstihbarat Başkanlığı’nda istihbarat subaylığı, Kara Kuvvetleri Genel Sekreterliği’nde plan subaylığı, Genelkurmay Özel Kalem Müdürlüğü ve Bosna-Hersek Türk Kuvvetleri Komutan Yardımcılığı gibi görevlerde bulundu.

2013’TE KKK OLDU

1998 yılında tuğgeneralliğe terfi etti. Tuğgeneral olarak 51. İç Güvenlik Piyade Tugay Komutanlığı, Güney Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanlığı Plan ve Prensipler Daire Başkanlığı görevlerinde bulundu. 2002 yılında tümgeneralliğe terfi etti. Tümgeneral olarak Kara Harp Okulu Komutanlığı ve Kara Harp Akademisi Komutanlığı görevlerini yürüttü. 2007 yılında korgeneralliğe terfi etti. Korgeneral olarak Kara Kuvvetleri Lojistik Komutanlığı ve 3. Kolordu Komutanlığı görevlerinde bulundu. 2011 yılında orgeneralliğe terfi etti. Orgeneral rütbesi ile 2011-2013 yılları arasında Genelkurmay II. Başkanlığı görevini yürüttü. 2013 yılı Ağustos ayında itibaren olmak üzere Türk Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na atandı.

UZUN YÜRÜYÜŞLE TAVİZSİZ DİYET

Bir oğlu uluslararası ilişkiler – ekonomi temeline dayalı Amerika-İngiltere ekseninde eğitimini devam ettirirken, kızı da Hacettepe Tıp Fakültesi mezunu bir doktor. Fakat en belirgin özelliklerinden biri de lojmanının olduğu Köşk bölgesinde yaptığı uzun yürüyüşler ve taviz vermediği diyeti. Yakın çevresine göre bu hassasiyetinin perde arkasındaki sebep ise diyetisyen olan eşi.

LİYAKAT NİŞANI ALDI

Akar’ın ismi en son ABD’nin “NATO’ya sıra dışı katkıları” nedeniyle verdiği Liyakat Lejyonu madalyası tartışmasıyla gündeme geldi. Akar’ın ABD’den aldığı Liyakat Madalyası ilk değil. Akar’a, Bosna- Hersek’te SFOR harekâtındaki görevinden dolayı da ABD tarafından Liyakat Madalyası verildi. Akar’a verilen son madalyada ise hem kendisinin hem de kurumsal olarak TSK’nin IŞİD’e karşı üstlendiği rollerin etkili olduğu belirtildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir