DOLİN
DOL1N i. (islavca, «vâdi» anlamına ge¬len dolina’dan). Karstik asıllı kapalı çukur¬luk.
— ANSİKL. İki büyük dolin tipi vardır: sağanaklardan sonra emici bir noktanın çev-resinde hareketsiz kalan sular tarafından kalker kayaların ağır ağır ve dağınık bir şekilde çözülmesinden meydana gelen çö¬zünme dolinleri; bir karstik boşluk üze¬rindeki toprağın çökmesinden meydana ge¬len çöküntü dolinleri. Dolinler ilk safhada
su emici’dirler, fakat burada toplanan su¬ların karstik kanalları dolduran ve kalsi¬yumun çözülmesinden meydana gelen kil¬leri de getirdikleri olur. O zaman dolin her yağmurdan sonra su birikintisi veya bataklık haline gelir, buharlaşma sonucu ağır ağır kurur. Su emici dolinler, hiç ol¬mazsa çevresinin bir kısmında genellikle diktir. Fakat Dördüncü zamanın soğuk dö¬nemleri çok yerde çukurluğu doldurmuştur. Dolinlerin oluşmasında, kar sularının ka¬yaları eritmesinin rolü büyüktür, (L)
DOLİN (Patrick HEALEY-KAY, Anton — de¬nir), İngiliz dansçısı ve koreografı (Slin- fold,l904-P»ris 1983). 1923’te Monte-Carlo’da Diaghilev’in topluluğuna katıldı ve ilk ola¬rak Daphnis ile Chloe’de oynadı. Aynı yıl, J. Cocteau’nun Mavi Tren balesinde Güzel Çocuk rolünü oynadı. Bundan sonra da artık topluluğun kadrosunda yer alarak Ci- marosiana, Kuğu Gölü, Gülün Hayali, Can Sıkıcılar, Pulcinella ve Aurora’nın Düğü¬nü balelerinde rol aldı. 1925’te Diaghilev ile arası bozuldu. 1927’de, Londra’da Gü¬lün Hayali’nin yeniden oynanışında Tama¬ra Karsavina’nın rol arkadaşı olarak sah¬neye çıktı ve bir topluluk kurdu. 1928’de Paris’te Mavi Rapsodi (müzik: Gershwin) adındaki koreografisini, Gül ile Bülbülü ve İspanyol Balesi’ni sundu. Diaghilev ile barıştı ve Balo, Müsrif Çocuk gibi bazı bale gösterilerinde oynadı. Diaghilev’in ölü¬münden (1929) sonra New York’a gitti. 1930’da Londra’ya döndü. 1931 ile 1935 arasında Vic Well’s Ballet’m, 1937’ye ka¬dar da Markova-Dolin topluluğunun baş- dansçısıydı. 1939’da Avustralya’da Rus Bale topluluğun’da, daha sonra American Ballet Theatre’da dans etti (1939-1946); bu¬rada J. Perrot’nun Dörtlü Adım’mda (1941) oynadı.
1949’da, A. Markova ve J. Braunsweg ile- kurduğu yeni topluluk 1950’de London’s Fe£’ tival Ballet (veya Festival Ballet) adını aldı. Dolin birçok koreograf i düzenledi (Varioti- ons for Four, 1957), birçok gösteri ve bale sahneye koydu ve İngiliz balesi üstünde bü¬yük bir etki yaptı. Eserleri: bale tekniğiy¬le ilgili İkili Adım (1949); Markova (1953) ve kendi hayat hikâyesi (1960). Dolin, 1952’- den beri London Festival Ballet’in sanat yönetmenliğini yapmaktadır, (L)