Genel

Dölsüzlüğün başlıca sebepleri

Dölsüzlüğün başlıca sebepleri

Denetlenemeyen etmenler arasında kadının yaşı önemli rol oynar. Gerçekten, döllenme olasılığı erginlikten 25 yaşına kadar artar, 25 ile 35 yaş arasında aynı düzeyde sürer, sonra belirli bir şekilde düşer ve bu düşüş menopoza kadar ilerler.

Çocuğu olmayan bir çiftin tıbbî açıdan yapacağı ilk iş klinik bir muayene ve çeşidi tamamlayıcı araştırmalar yaptırarak üreme mekanizmalarını bozan bir veya birkaç sebebi bulmaktır. Bu kısmî ağır ve zor olan bu muayene ve araştırmaların sonunda üç durumla karşılaşılabilir.

Birinci durumda sonuç, erkekte veya kadında, spermasızlık (menide spermatozoit bulunmaması) veya boru kısalığı (Fallop borusu tıkanıklığı) gibi anatomik veya işlevsel bir bozukluk olabilir; bu takdirde kısır bir çift söz konusudur. Kadında boru kısalığının nedeni, olayların yüzde 40’mda, cinsel yoldan bulaşmış,

sebep bir araya gelir. Bu takdirde hafif kısırlık nusudur. Bu durumda kadında yumurdama bozukluğu, salgısı yokluğu veya azlığı (spermatozoitleri toplayamar mama’) veya bir kadın Hastalığı olabilir; mesela endoı dölyatağı ıç z.annm boıulaıa, yumurtalıklara Vadat ya’ yol açabilir. Erkekte sperma bozuklukları olabilir; bunla mogram yapılarak (sperma sayısını, gamederin harel morfolojisi) ortaya çıkarılabilir.

Son ve üçüncü durum olarak muayeneler sonunda hi bulunamayabilir. Çocuğu olmaması nedeniyle hekime çiftlerden onda birinde görülen bu duruma idyopatik kist ni belirsiz kısırlık) denir. Hekim onlara genellikle bek önerir, belki bir enfeksiyon gözden kaçmıştır; bu duı rıkoca bir TYÇY programının güçlüklerinden kurtulm lardır. Bazı kısırlıkların bu şekilde sebebinin belirle üremenin mce mekanizmaları hakkında bilgilerimizin madiğim göstermektedir.

İnceleme bitince hekimler karı kocaya durumlarına tedavi yöntemini önerirler. Hemen her zaman cevap te değişikliğe uğrasa bile.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir