DÖLYATAĞI BORUSU İLTİHAPLARI
Dölyatağı borusu iltihapları, bütün üreme sistemindeki dokulara yayılma istidadı gösterdiğinden; ne kadar erken teşhis edilirse tedavisi o kadar kolay olmaktadır.Sağlık şartlarının uygun olmadığı evlerde yapılan zor doğumlarda, düşüklerde ve kürtaj sonrasında dölyatağı boruları kolayca hasar görmekte, mikrop kaparak iltihaplanmaktadır, ilk belirtiler ortaya çıkar çıkmaz hekime gidildiği taktirde, başarılı bir antibiyotik tedavisi ile iltihaplar kurutulabilmektedir.
Belirtileri
* Karın alt bölgesinde ortaya çıkan ağrılar çıkartılacak.
* Yüksek ateş.
* Döl yolunun parmakla muayenesi sırasında başlayan şiddetli ağrı.
* Âdet kanaması bozuklukları.
* Beyaz akıntı.
DÖLYATAĞI DÜZ KAS URLARI
Dölyatağının düz kas liflerinde ortaya çıkan, yuvarlak ve kenarları düzgün bir urdur, kesildiğinde, içinin fildişi ya da pembe renkte olduğu görülür. Bu urlar, dölyatağı kasından bir kılıfla ayrıldığından çıkarılması kolaydır. Daha çok dölyatağı gövdesinde ve dölyatağı boynunda yerleşirler.
Belirtileri
* En açık belirtisi, uzun süren, içlerinde pıhtılar bulunan aşırı adet kanamalarıdır.
* Karın boşluğunda hacim artması görülebilir.
* Sabahları, sidik çıkarma isteği olduğu halde, sidiğini yapamama sözkonusudur.
DÖLYOLU İLTİHAPLARI
Dış üreme organını da içine alan, mikrop ve asalak kökenli iltihaplardır. cinsel ilişki ile bulaşma oranı çok yüksektir. Çünkü,
hastaların yüzde sekseninin eşlerinde de asalağa (mantar) rastlanmaktadır.
Şeker hastalarında, sentetik iç çamaşırı giyenlerde, doğum kontrol hapı alan veya rahim içine araç taktıranlarda, hormon ve antibiyotik tedavisi görenlerde, temizliğe dikkat etmeyenlerde sık görülmektedir.
Belirtileri
* Kaşıntılı, sarımsı ya da yeşilimsi beyaz bir akıntı.
*Dış üreme organında tahriş sonucu oluşmuş kırmızılık.Akıntıdan alınan örnek, laboratuvarda incelendikten sonra kolayca teşhis konabilir. İlaç tedavisi eşlerin her ikisine birden uygulanır.
Tedavi sırasında, frengi ihtimali göz önünde bulundurulur ve testler buna göre yürütülür.