Bir şeyin helâl veya haram olması, Allah’ın emrine tâbidir. Allah bir şeye “helâl” derse helâl, “haram” derse haram olur. Yani din bir imtihandır, insanlara yapılan bir tekliftir.
Dinimizin yasakladığı hususlardan birisi de, domuz etidir. Bu yasaklamanın, pek çok hikmeti vardır. Biz,
Bir şeyin helâl veya haram olması, Allah’ın emrine tâbidir. Allah bir şeye “helâl” derse helâl, “haram” derse haram olur. Yani din bir imtihandır, insanlara yapılan bir tekliftir.
Dinimizin yasakladığı hususlardan birisi de, domuz etidir. Bu yasaklamanın, pek çok hikmeti vardır. Biz, burada sadece birkaçına işaret etmeye çalışacağız.
a) Zehirli Maddeler:
Domuz eti çok yağlıdır. Yenildiği takdirde, bu yağ kana geçer.
Kandaki bu fazla miktardaki yağ; atar damarların sertleşmesine, tansiyon yükselmesine ve kalp enfarktüsüne sebep olur.
Ayrıca, domuz yağı içerisinde “sutoksin” denilen zehirli maddeler mevcuttur. Vücuda giren bu zehirli maddelerin dışarı atılması için, lenf bezlerinin fazla çalışmaları icab eder. Bu durum, bilhassa çocuklarda lenf düğümlerinin iltihaplanması ve şişmesi şeklinde kendini gösterir. Hasta çocuğun boğaz bölgesi anormal bir şekilde şişerek, âdeta domuza benzer. Bu sebeple, bu hastalığa “domuz hastalığı” (skrofuloz) adı verilir, b) Fazla Miktarda Kükürt: Domuz etinde bol miktarda bulunan sümüksü bağ dokusu, kükürt yönünden çok zengindir. Vücuda fazla miktarda alınan kükürt; kıkırdak, kas ve sinirlere oturarak eklemlerde iltihaplanma, kireçlenme ve bel fıtığı gi
bi çeşitli hastalıklara yol açar.
c) Aşırı Büyüme:
Domuzda, büyüme hormonu da çok fazladır.
Domuz etiyle fazla miktarda alınan büyüme hormonu, vücutta doku şişliklerine ve iltihaplanmalara yol açar. Burun, çene, el ve ayak kemiklerinin anormal bir şekilde büyümesine ve vücudun yağlanmasına sebep olur.
Büyüme hormonunun en tesirli yönü, kanserin gelişmesine zemin hazırlanmasıdır.
d) Deri Hastalıkları:
Domuz etinin ihtiva ettiği histamin ve imidazol denilen maddeler, deride kaşıntı hissi uyandırır. Egzama, der-matit, nörodermatit gibi iltihabî deri hastalıklarına zemin hazırlar.
Ayrıca; kan çıbanı, apandisit, safra yolları hastalıkları, toplar damar iltihapları gibi hastalıklara yakalanma ihtimalini arttırır.
e) Domuz Eti ve Trişin:
Domuz eti ile insana bulaşan tehlikeli hastalıklardan birisi de, trişin hastalığıdır. Domuzlar bu hastalığı, trişinli fare yemek veya trişinli domuz gübresi yemek ile alırlar. Fakat trişin, domuzlarda ağır bir hastalık yapmaz. Halbuki insanlarda, çok tehlikeli ve öldürücü bir hastalık meydana getirir.
Yurdumuzda yerli Hıristiyanların dışında hiçbir Müslümanda trişin hastalığı görülmemiştir. Çünkü, ülkemizde Hıristiyanlar dışında kimse domuz eti yememektedir.