Genel

DORİS

DORİS

DORİS

DORİS

DORİS

DORİS. Esk. coğ. Orta Yunanistan da dağlık bölge. Kuzeyde Oite tepesiyle sınır¬lıdır. Dar ovası eskiden tahıl ve otlaklar- ca zengin olan Kephisos nehri, aşağı kesi¬miyle bu bölgeyi sular. Başlangıçta Dryo- pia ve Dryopis adı verilen Doris’e, başlıca dört şehri (Boion, Kytinion, Erineon ve Pindon) yüzünden Dorike Tetrapolis de denilmiştir, (L)
DORİS. Esk. coğ. Önasya’nın eski Karia kıyılarını kaplayan güneybatı bölgesi. Bu bölgede Heksapolis adı verilen şu altı şe¬hirden meydana gelme bir topluluk kurul¬du: Kıta’da Knidos ve Halikarnassos, Kos adasında Kos, Rodos’ta ialysos, Kameiros ve Lindos. Sadece dinî nitelikte bir toplu¬luk meydana getiren bu bölgenin merkezi Knidos yakınında, Triopion burnundaki Apollon tapınağıydı; burada Apollon, Po¬seidon ve superileri için şenlikler düzenle¬nirdi. Dor’ların bütün öteki adaları (Kaly- mna, Nisyros ve Melos, Thera, Astypalaia
v. b. gibi yine Dorların olan Kyklades’leri) dışta bırakan dinî birlik beş siteden (Penta- polis) ibaret kaldı; çünkü yunanlılaştırmak- ta olduğu Karia’lılara, özellikle de etkisi altında kaldığı ionia’lılara sıkı sıkıya bağ¬lı olan Halikarnasos birlikten çıkarılmıştı. Pentapolis’i meydana getiren şehirler, coğ¬rafî durumları sayesinde Girit, Suriye ve Mısır arasındaki ticareti kontrol ettikleri ölçüde zenginleştiler, fakat medeniyetlerini, çok yakınlarındaki ionia medeniyeti göl¬geledi. (L)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir