Genel

düşünceler

Bu düşünceleri çürütmek için Davis, büyük şamata ya­ratan kendini vurma denemelerine başladı. Cesaretli dene­meler sonuca ulaştı ve gittikçe daha çok polis Davvis’in ya­nında yer almaya başladı. Üretimden 3 yıl sonra 1975 yılın­da sihir bozulmuştu. Zamanın Başkanı Gerald Ford bir sui­kast girişiminden sonra mutlaka kevlar yeleğiyle halkın ara­sında dolaşabildiğini basına açıkladı, hiçbir insan bunu far- kedememişti. Henry Kissinger bir kevlar yağmurlukla dola­şırdı. Smokinler, diğer elbiseler bu sarı maddeden yapılma­ya başladı, çok geçmeden moda dünyası da onu keşfetti: “Kurşun geçirmez şıklık”. Süper kumaşla beslenmiş pastel renkli kostümler butikleri dolduruyordu. 2,5 milyon dolara hayat sigorası olan Holyvvod’lu bir film yıldızı bile, pahalı sa­mur mantosunu kurşun geçirmez sentetik kumaşla donattı.

Piyasaya sürülüşünden dokuz yıl sonra, Davis zaferini kutlayabiliyordu. Ürünü 200 polisin hayatını kurtarmıştı. Bu şanslı kişilerin isimleri, adresleri ve vuruldukları silahlar ya­yınlandığında kuşkuda olanlar, hâlâ vurulan kişilerin zedelen­miş içorganları veya kalbin üzerine isabet eden bir kurşunla doğan kalp rahatsızlıklarından dolayı hastaneye kaldırılma­ları üzerinde duruyorlardı.

Bu, havadan bir iddia değildi. Kalibre büyüdükçe darbe gücü artıyordu. Öbür taraftan, polislerin çarpışmadan sonra daha saatlerce suçluları kovaladıkları ve kısa bir tedaviden sonra yine devriye gezdikleri olaylar da vardı. Yalnızca ufak Dir yırtık o eski olayı hatırlatan tek şey oluyordu. Ama iste­nen neydi. Bir yumruk darbesi mi, yoksa vücutta bir delik mi?

Kuşkusuz, kurşunun yumruk darbesinden çok bir beyz- bol oyuncusunun darbesi kadar etki yaptığı da oluyordu. At­lantik tarafında kevların tartışması devam ettikçe sigorta şir­ketlerinin de konu üzerindeki dikkatleri artıyordu. Amerika’­da silah kullananların % 80’i 38 kalibreyi tercih ediyorlar. Bu silahın kurşunu kolayca deforme olabiliyor. Almanya’da da­ha ziyade kullanılan Barabellum, 9 milimliktir. Spezyol 38’de olduğu gibi, bu kalibrede de namlu yarıçapı 9 mm fakat kur­şun, darbeyi neredeyse iki kat arttıran bir metal tabaka ile kaplıdır.

Bu durumda, New York, Chigago veya Los Angeles po­lisi on tabakalık kevlar yeleğini her durumda kolayca ünifor­masının veya gömleğinin altında taşıyabiliyorken, bir Alman polisinin yirmi tabakalık kevlar yeleğine ihtiyacı vardır.

Her iki ülkenin iç işleri bakanlıkları, her polis arabasını bu yeleklerden ikişer taneyle donatmayı amaçlıyor. Eksper­lere göre, yeleklerin sayısı poliste 20.000, ordu ve sınır ko­rumada 40.000’i bulacak. Miğfer, yüz siperi, boyun ve ka-

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir