Eğitimde teknolojik devrimin çocuklara etkileri neler?
Hayatımızın tüm alanlarına giren teknolojinin hızlı gelişimiyle birlikte eğitim sektörü de bu gelişmeden faydalandı. Verilen eğitimlerin kalitesini ve verimliliğini arttırma amaçlı başvurulan teknolojik cihazlar, öğrencilere hem eğlenceli hem de kaliteli eğitim sağlıyor. Tabletler ve akıllı tahtaların pratik kullanımı, öğretmen ve öğrencilerin işlerini de kolaylaştırıyor. Bu eğitimlerin öğrencilere olan olumlu ve olumsuz etkilerini, Türkiye’de eğitim denilince akla gelen ilk isim Abbas Güçlü’ye sorduk: “Teknoloji elbette eğitime destek materyali olarak görülmelidir. Ancak, teknoloji öğretmenin yerini alamaz, teknoloji sınıfın yerini alamaz, teknoloji eğitimin yerini de alamaz. Teknoloji sadece yardımcı bir materyaldir. Onun yerine koymaya çalışırsanız da onun adı eğitim olmaz.” şeklinde konuştu.
Türkiye’de eğitim denilince akla gelen ilk isim Abbas Güçlü, AjansHaber’e konuştu:
Teknoloji elbette eğitime destek materyali olarak görülmelidir. Ancak, teknoloji öğretmenin yerini alamaz, teknoloji sınıfın yerini alamaz, teknoloji eğitimin yerini de alamaz. Teknoloji sadece yardımcı bir materyaldir. Onun yerine koymaya çalışırsanız da onun adı eğitim olmaz. Türkiye, Fatih Projesi ile bunu denedi. Kitaba ona buna hiç gerek kalmayacak gibi sözler söylenerek çok büyük yanlışlar yapıldı. O yüzden de çok önemli olabilecek bir proje, oturmadı. Hala da oturacağını zannetmiyorum. O yüzden bence teknolojiyi insanın yerine koyma alışkanlığından vazgeçmek gerekir.
ANNELER VE BABALAR TABLETLERİ ‘DADI’ OLARAK GÖRMEYE BAŞLADI
Anneler ve babalar tabletleri ‘dadı’ olarak görmeye başladı. Çocuğun eline birer tablet verip, ‘Oh be, onlardan kurtulduk’ noktasına geldiler. Çocuklar tableti görünce, sokağa çıkıp oynamaktan vazgeçtiler. Ekran karşısında kalınacak zamanın belli sürelerle sınırlı olması gerekir. Sadece Türkiye’de değil dünyanın her yerinde sorun. İnsanlar çocuklarını tabletten ya da ekran karşısından uzaklaştırmak için çare ararken, bizim onları ekran karşısında daha çok tutmak gibi bir alışkanlığımızın olması ya da desteklememiz yanlışların en büyüğü…
TEKNOLOJİYİ BİLİNÇLİ KULLANMALIYIZ
Her şeyde olduğu gibi teknolojinin de bilinçli kullanımını öğretmemiz gerekiyor. Zamanı, eşyaları, televizyon kullanımını bilinçli kullanmayı öğretmediğimiz gibi teknoloji kullanımında da bilinçli kullanımı öğretmedik. Hemen hemen herkes ekran karşısında ama ‘Ne kadar bilinçli kullanıyoruz’ konusuna dikkat etmemiz gerekir. 10-12 saat ekran başında kalan insanlar geriye dönüp baktığı zaman, keçi boynuzu gibi elde hiçbir şey yok.
KALDIRILAN BİLİŞİM DERSLERİ GERİ GETİRİLMELİ
O yüzden bence, kaldırılan bilişim derslerinin yeniden konulup biraz daha bilinçli kullanım sağlanması gerekiyor. Teknolojiyi hızla tüketen bir ülkeyiz ama bunun geri dönüşü ne kadar, o sorgulanır.