Genel

‘Ekonomik kaos ihtimali çok düşük’

‘Ekonomik kaos ihtimali çok düşük’1

Türkiye’nin bir kaosa, büyük bir krize sürüklendiğini iddia eden de var mevcut ortamda dolardaki bu dalgalanmanın normal olduğunu söyleyen de…

Ortaya atılan son iddialardan biri doların 3.75’i göreceği ve durumun kelimenin tam anlamıyla bir devalüasyon olduğuydu…

Bu ihtimalleri Ekonomist Ünsal Ban AjansHaber’e değerlendirdi.

Türkiye’de ekonomik anlamda bir kaosun ortaya çıkma ihtimalinin çok düşük olduğunu değerlendiren Prof. Dr. Ünsal Ban “Türkiye’de 7 Haziran seçimlerinden sonra AK Parti’nin tek başına iktidarının bozulmasıyla birlikte bir güven bunalımı yaşıyor. Bu bunalımın aşılabilmesi için de bir erken seçim kararı alındı. Erken seçimden beklentiler de dolar kurunun farklılaşmasına sebep oluyor” açıklamasıyla siyasi belirsizliğin dolar üzerindeki etkisine değindi.

Çözüm Süreci’nin başlamasıyla yüzde 15 gerileyen dolara bugün yine Çözüm sürecinin sekteye uğramasının etkilerini anlatan Ünsal Ban’ın AjansHaber’e yaptığı kritik değerlendirmeler şu şekilde:

“EKONOMİK KAOS İHTİMALİ ÇOK DÜŞÜK”

Türkiye’de ekonomik kaosun ortaya çıkma ihtimali çok düşük ama siyasi belirsizlikten dolayı dövizin artması söz konusu. Türkiye’nin son 6 ayına baktığımız zaman ya da gelecek 3 ayı göz önüne aldığımız zaman hakikaten siyasi belirsizliğin dolar fiyatlarındaki artışı tetiklediğini görüyoruz. Bir başka ifade ile eğer siyasi bir güven yoksa Türkiye’de siyasi bir problem varsa hemen arkasından doların hızla yükseldiği gözlemleniyor. Geçmiş yıllarda da buna benzer olayları ülkemiz yaşadı.

“ÇÖZÜM SÜRECİ İLE YÜZDE 15 GERİLEYEN DOLAR BUGÜN…”

Ben burada birkaç ayrıntıyı da ifade etmek istiyorum. Çözüm Süreci Türkiye’de başladığında dolar 2.35 TL idi Çözüm Süreci başlar başlamaz daha bir hafta içinde dolar yüzde 15 gerileyerek 2.070’leri gördü. Bu şu demek Çözüm Süreci’nin bitmesi durumunda bir başka ifade ile terörist faaliyetlerin Türkiye’de yeniden baş göstermesiyle dolar zaten Türkiye’de yüzde 15 artacaktı. Son bir buçuk, iki haftaya baktığımız zaman yüzde 15’lik bir artış görüyoruz.

“ERKEN SEÇİM BEKLENTİLERİ DOLAR KURUNUN FARKLILAŞMASINA SEBEP OLUYOR”

Bu gelişmelerle beraber, ekonomi hep güven ister. Güven olduğu an ekonomi stabil ve güvenilir hale gelir. Ne yazık ki Türkiye’de 7 Haziran seçimlerinden sonra AK Parti’nin tek başına iktidarının bozulmasıyla birlikte bir güven bunalımı yaşıyor. Bu bunalımın aşılabilmesi için de bir erken seçim kararı alındı. Erken seçimden beklentiler de dolar kurunun farklılaşmasına sebep oluyor. Özellikle yabancılar erken seçimin sonucunu daha çok bizim belirli bir kesim medyamızdan öğrenmeye çalışıyorlar. O medyanın söylediklerine inandıkları için de sanki yeni erken seçimle de bir koalisyon çıkacağı düşüncesiyle şuanda hem Türkiye’den çıkıyorlar ve ülkemize yatırımlarını durduruyorlar hem de borsa kesimindeki yüksek miktarda paralarını dışarı çıkaracak faaliyetlerde bulunmaya başladılar.

“2 AYDA 35 MİLYAR DOLAR”

Yanılmıyorsam son 1 buçuk 2 ay içerisinde Türkiye’den çıkan paranın 35 milyar dolar civarında olduğu dile getiriliyor. Sayısal olarak oldukça büyük bir rakam tabi bunun Türkiye ekonomisi açısından her ne kadar önemi olmasa da neticede bu para çıkışının dolar fiyatlarına yansıdığını görüyoruz.

“ARTIŞ MEVCUT ŞARTLARDA DEVAM EDECEK”

Bugün yine dolar fiyatlarına baktığımızda yüzde 2 buçukluk yüzde 2’lik bir artışın söz konusu olduğunu görüyoruz. Bu artışın mevcut konjonktürde devam edeceğini söyleyebilirim. Temel unsurlar ne? Birincisi terör faaliyetlerin artarak devam etmesi, ikinci olarak da siyasi gelişimler… Siyasi belirsizlik ortamında dolar her durumda Türk Lirası karşısında değer kazanır. Doların gerilemesi nasıl gerçekleşir sorusu akıllara gelebilir. Burada da şunu söyleyebiliriz. Eğer 1 Kasım seçimlerinde net bir partinin iktidar olacağı ortaya çıkarsa ki bu parti AK Parti’dir. Doları tekrar eski seviyelere çekemese de 2 buçuklara doğru hızlı bir gerileme olur. Çözüm Süreci’nin tekrar gündeme gelmesi, akan kanın durması dolar fiyatlarının gerilemesine katkı yapacaktır.

“TAMAMEN AYRIŞTIK”

Özellikle Eylül ayı içerisinde FED’in faiz artışına gideceği yönünde bir beklenti var ama bizim durumu sadece dış etkenlere bağlayıp ‘FED faiz artırımına gidecek dolar o yüzden artıyor’ şeklinde bir açıklama yapmamız doğru olmaz. Biz tamamen ayrıştık. Tüm gelişmekte olan piyasalardan ayrışmış durumdayız. Ne yazık ki Türk lirası dolar karşısında diğer para birimlerine oranla çok daha fazla değer kaybetti.

KAYNAK: AjansHaber

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir