Genel

Ekonominin kritik ‘FED’ haftası

Ekonominin kritik ‘FED’ haftası225665

Amerikan Merkez Bankası FED’in Açık Piyasa Komitesi, Salı-Çarşamba toplantısının ardından Çarşamba günü saat 09:15’te piyasaların merakla beklediği faiz kararını açıklayacak.

Kararın ardından yükselmekte olan Doların durumu da merak konusu. Kararın ardından Türkiye’nin kredi notuna ilişkin değerlendirmesi beklenen Fitch’in de Türkiye için nasıl bir açıklama yapacağına gözler çevrilmiş durumda.

Dış ekonomik gelişmeler bu şekilde beklenirken Dolar’dan da yeni rekorlar geldi. Dolar yeni haftaya 3.06’nın da üzerine çıkarak başladı.

DOLARIN DURUMU NE OLACAK?

Peki, FED’in olası kararları Türkiye’yi ve gelişen ekonomileri nasıl etkileyecek. Doların durumu ne olacak?

Ekonomideki gelişmeleri AjansHaber’e değerlendiren Ekonomist Uğur Civelek, FED’in kararının en fazla çeyrek puan kadar artabileceğinin altınız çizerek, Türkiye açısından artık FED’in kararlarının ikincil konumda olduğunu söyledi.

Civelek, değerlendirmesinde gelişen ekonomilerle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu:

“FED FAİZİ YÜKSELTMESE DE PİYASALAR RİSKTEN KAÇINMA EĞİLİMİNDE”

Salı-Çarşamba günü toplanacak ABD Federal Rezerv Açık Piyasa Komitesi, Çarşamba günü saat 09:15’te de kararını açıklayacak. İki ihtimal var. FED ya hiçbir şey yapmaz, ya da faizi yükseltir. Kontrollü bir şekilde en fazla bir çeyrek puan kadar. Yükseltmezse de piyasalar zaten bu riskten kaçınma eğiliminin etkisi altında.

“TÜRKİYE AÇISIDAN FED ARTIK İKİNCİL KONUMDA”

Türkiye açısından FED’in alacağı karar artık ikincil konumda. Türkiye kendi sorunları ile boğuşamıyor. Parası da düzenli olarak değer kaybediyor. Son 8 hafta rekora koşmuş durumda. Diğer gelişen ekonomilerde de benzer etkilenmeler var ama Türkiye ön plana çıkan ülkelerden biri.

“GELİŞEN EKONOMİLER İÇİN PARANIN DEĞER KAYBI KREDİ NOTUNUN DÜŞÜRÜLMESİNDE ÖNEMLİ SEBEP”

Gelişen ekonomiler açısından parasının kontrolsüz bir şekilde değer kaybetmesi kredi notunun düşürülmesi açısından önemli bir sebeptir. Bunun için seçimden önce açıklarlar mı açıklamazlar mı bilinmez ama Türkiye’nin kredi notu şu anda düşürülmüş gibi işlem görmeye başlamış durumda.

“DOLARIN DURUMUNU GENİŞ AÇIDAN GÖRMEK LAZIM”

Doların durumunu biraz daha geniş açıdan görmek lazım. 2003-2010 arası gelişen ekonomilere yoğun bir ilgi oldu. Önemli bir sermaye girişi yaşandı. ‘Arap Baharı’ndan sonra bu durgunlaştı, yaklaşık 2 yıldır da kademeli çıkışlar var. Daha çıkış yeni başlamış durumda.

“GELİŞEN EKONOMİLER EN KÖTÜ İLE KARŞILAŞMADI”

Gelişen ekonomiler daha en kötü ile karşılaşmadı. Bundan sonra paranın bol olduğu dönemler geri dönmeyecek. Geri dönmemek üzere bitti. Artık iniş bitti, bizim yokuşumuz var ve maalesef hazır değiliz. Yabancı çıkışı başladığında KOBİ’lerimiz, bankalarımız buna uygun refleks sergilemediler. Her şey düzelecekmiş gibi devam ettiler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir