En Büyük Yalan

En Büyük Yalan

Bir kral, kendisine en biiyük yalanı söyleyene 1000 altın vereceğini söyler. Binlerce kişi saraya koşar ve en büyük yalanı söylemeye çalışır; hiçbiri başarılı olamaz. En sonra pejmürde kılıklı, yoksul bir ihtiyarı içeri alırlar; kral adını sorar; o da “Cin Ruhi haşmetmaap” der. Ondan sonra Cin Ruhi öyle bir yalan söyler ki kral ona 1000 altın vermeye mecbur olur. Cin Rııhi’nin bu 1000 altını Dâhiler Klubii’ne bağışladığı söylenir. Cin Ruhi ne demişti?

Eşkenar Üçgenler

Her kenarı n eşit parçaya bölünmüş olan bir eşkenar üçgen içinde kaç eşkenar üçgen vardır? (Harikulade bir mantık ve matematik eg-sersizi. En küçüğünden en büyüğüne bütün eşkenar üçgenler dikkate alınacak)

İki Garip Formül

Cin Ruhi âlem çocuktur. Matematik fakültesinde bir kıza aşık ol-
x
muştu; ona aşk mektubu yerine kalp biçimi eğrinin denklemini yolladı. Kız kalp biçimi eğrinin denklemini okumuştu; ne demek istediğini anladı. Ruhi’ye kızdan şöyle bir kart geldi.

(m. e)4-r.tf$\ j

+ (^) ± (q – o,)t,-l^l
2t,
*2-M

2t ?
2İ,
|\b.e)4VnJ+ V(e\/vl .i.(yi )4.m!
Cin Ruhi’nin kıza yolladığı denklem neydi? Kız, Ruhi’ye ne anlatmak istemişti? (Problem, Selçuk Alsan tarafından oluşturulmuştur)

Bu Sayı Başka Sayı

Öyle bir n sayısı bulunuz ki n2 nin basamaklarının toplamı 100 olsun. (n- nin 100 basamaklı olduğu anlaşılmamalıdır. Her basamağın sayı olarak değeri dikkate alınacaktır. Örneğin 123487 sayısı 6 basamaklıdır ve basamaklarının toplamı 1+2+3+4+8+7=25 dir).

Daireler

Bir düzlem üzerine çapları eşit sonsuz sayıda daire, herhangi bir doğru en çok iki daireyi kesecek şekilde konulabilir mi? (40. Moskova Matematik Olimpiyatlarından, 1977)
Bir Satranç Turnuvası

Bir satranç turnuvasının sonunda, her satrançcı aldığı toplam puanların yansım sonuncu veya sonuncudan bir önceki veya sonuncudan iki Önceki kişiden almış bulunuyor. Bu turnuvada kaç kişi oynamıştır? (Yengi* 1 puan, yenilgi= 0 puan, beraberlik = 1/2 puan; turnuvada herkes herkesle oynamış). (23. Moskova Matematik Olimpiyatlarından, 1960).

Elektronik Saat
Bir direğe asılı (veva kolunuzdaki) elektronik saatte yanyana dört sayı bulunur (örneğin resimde

2,3,5 ve 2). Şunu soruyoruz: 24 saatin acaba ne kadarında 2 sayısı bu yanyana dört sayıdan yalnız birini oluşturur? Şöyle de sorabiliriz: 24 saatin ne kadarında 2 sayısı bu dört sayıdan birincisini (en soldakini), ne kadarında İkincisini (soldan ikinci), ne kadarında üçüncüsünü (soldan üçüncü) ve ne kadarında dördüncüsünü (soldan dördüncü)
oluşturur? Diğer sayılar için de bu soruyu yanıtlayınız.

Çok Yönlü Sayı

Öyle bir sayı bulunu’/ ki yarısı kare, üçte biri küp ve beşte biri bc-şinci kuvvet olsun.
Ağırlık Merkezi
Yalnız cetvel kullanarak bu şeklin ağırlık merkezini nasıl buluruz?

Kaç Soruyu Bildi?

Eski zamanların birinde bir kral, kendisine konuk gelene sorular sorar ve doğru yanıtladığı her soru için ona 48 altın verir, yanlış yanıtladığı her soru için ondan 12 altın alırmış. Bu kral, komşu ülkenin kralına 30 soru sormuş ve sonunda ona hiçbir altın vermemiş. Komşu kral acaba kaç soruyu bildi, kaçım bilemedi? t. £ j İu ^

İkizkenar Üçgenler

Günlerden bir gün uzun bir uzay yolculuğundan sonra Robotnos gezegenine indiniz. Bu gezegende ile ri bir uygarlık kurmuş olan Sentorus lar kendi yarattıkları robotlar tarafın dan yok edilmişti. Gezegende yral nızca robotlar kalmıştı. Robotlar öy le programlanmıştı ki daima bir da
t,+ 1
Zekâ Oyunları

Selçuk Alsan
Bir B’iarao Bilmecesi
■ anmaktadır. işlem sonsuz kere 3m Kenar uzunıugu sonsuz üiur, a;afi ise sonu &up başlangıç uçgenı^n a:an,H. ise 8/5 dir.

Çevresi Minimum Üçgen

Işık daima en kısa yolu seçer. O halde büyük üçgenin kenarten™ ayna-kabul ederek ¿ir ışığın..

A
F’’et Mumun olduğu kete hafifleyip yuki

Otlak Hesabı

inek sayısına n, gün sayısına t ve bir ineç günde yediği ota i dersek;

X+tY= tni. Buna göre;

Bı ıradan __
7×9 luk bir dikdörtgeni 63 kareye ayıralım topun yolunu izleyelim. Top yansıya yansıya mav-
Geçen Ayın Çözümleri

ı

I Plato’nun Geometrik Sayıları

[ Öyle bir sayı bulacağız ki küpü alındığında bir i kare verecek. Herhangi bir kare sayı bu özelliği ta-

I şif; (a-) =a\eai’.aJ ‘ün karesidir. 1’i saymazsak l en küçük kare sayı 4 tür; 4:<=64, Bu durumda I 4x4x4= 64 küçük küpten yapılmış büyük bir kup l 8×8=64 küçük küp ile döşenmiş bir kare alanın ı ortasında durur. Bu yanıt resme pek uymamakta-‘ dır. Bir sonraki kare sayı oıan 9’u alalım 9 = 729 ı ve 27×27=729, 9x9x9= 729 kuçuk küpten yapı-‘ lı öev er mermer kup, 27×27=729 kuçuk kııpe

AB= M BC- İ,1

1 EA= M’- olsun [Daireye dıştan çizilen teğetler kuralınca a-a, D=b. j c=c, d=d ve e=e dir. Uı- *

, ger taraftan a+b = M,

1 b+c= M2, c+d=

1 d+e=M- ve e+a= dir,

1 .Taraf tarafa toplarsak 2

1 (a-rbn’C-f-c!rg;~M^M-+W-+M -hvî ^3+4+9+11-i-‘)-3 1 =40 olur. Burdan a+b-K>d+e= 20 dır. a+b= M ve [ c+d= M koyalım. M rM +e= 20 ve e= 20-(!v1-+ıVij dır. Görülüyor ki M ve M gibi birbirine , komşu iki kenar 9. 11 veya 13 m. olamaz; çünkü I o zaman e eksi veya sıfır olur (M +M. >20). 9, 11 I ve 13 komşu kenarlar olamıyorsa böyle bir beş-I gen çizilemez. Bekçi yalan söylemektedir.
Reddedilen Top

Sayım 1. mermi ile başlar; buna göre 60 saniyede 59 mermi atılması gerekirdi; oysa 60 mermi atılmıştı. Benzer olarak 60 kazık 1 m aralarla yere çakılsa toplam 60 m değil 59 m tik bir çit oluşturulabilir, n cisim yan yana sıralanırsa aralarında (n-l) aralık oluşur.
Böyle Bir Şekil Olabilir mi?
yansıya yansıya üçgen içinde dolaştığını düşünün. Soldaki şekilde bu durum canlandırılmış. İşının normalle yaptığı gelme ve yansıma açılan birbirine eşit. Bunları x, y, z ile gösterelim. A+y+z, C+x+y, B+x+z ve A+B+C; bunların her biri 180° ye eşit, ilk üçünü toplayıp dördüncüyü bunlardan çıkarır ve sonucun yarısını alırsak x+y+z= 180″ buluruz. A+B+C= 180° olduğundan A=x. B-y ve C=?. Bu özellik sağda görülen peoal üçgenin (yükseklik ayaklarım birleştiren üçgen) özelliğidir. Aranan üçgen pedal üçgendir.

Hastings Savaşı

13 kareden her bmnın kenarı 180 askerden 421 200 asker var-?01 o’du. Bu son ; !■ – -r : .m ora .su 421 2C1
nadan yansıyan ışın gibi) sağ üst köşedeki delii girer. Hesapla da bulunabilir. Küçük karelerin kı şegenlenne dikkat. Her 9 köşegende bir top t kısa kenardan öteki kısa kenara erişiyor. Bu 9 k şegenlik yollardan ikisi mavi ve yeşille gösterili top her 7 köşegende bir uzun kenardan uzun k nara gidiyor. 7 ile 9’un en küçük ortak katı 7x( 63, Top 63 köşegen geçtikten sonra bir köşe c liğine düşecek.

Kamyondaki Kova

Kovanın doluş hızı kamyonun durmasına -ya hareket halinde olmasına bağlı değildir, Kc her iki halde de aynı hızla dolar.

İki Kuş Problemi

Kuşlar balığa ay re gıtt!Men yo’ eşiti

1 Ü’-HZj-Xİ – I -J TÂ . …………

Balık 15 n iik pa’mıyeden ıu m ötede yuzu’

Programın ikinci c ;:£ı şuydu: Robotlar kırmızı • – ^ karışık olarak bir daire ii/e-.. J’/ıldiklerinde, bir ikizkenar • a köşelerine rastgelen robot-rînrlerine lazer ışını yolluyor ve —^ece enerji tazelemiş oluyorlardı.

• ‘—gramın üçüncü özettiği de şuydu:’ r dairenin çevresi üzerine eşit aralarla dizilmiş robotlar arasında oluş-:nrulabilecek ikizkenar üçgenlerin herhangi birinin üç köşesinde de aynı renkten robotlar bulunursa, şiddetli bir rezonans oluşuyor ve robotların gücü 99w kat artıyordu. Bir dairenin çevresi üzerinde eşit aralarla 3.4,5,6,7,8,9…, n robot dizildiğini düşünelim. Kanıtlayınız ki n > 5 bir rek sayı olmak şartıyla, dairenin çevresi üzerindeki robotların kırmızı/bevaz oranı ve diziliş şekli ne olursa olsun, en az bir ikizkenar üçgenin üç köşesinde de aynı renkten robotlar bulunmak zorundadır; bu önlenemez. Buna karşı n >4 bir çift sayı olmak şartıyla, kırmızı ve beyaz robotlar bir dairenin çevresi üzerine öyle dizile-bilir ki üç köşesinde de aynı renkten robotlar olan bir ikizkenar üçgen oluşturmak imkânsızlaşır. (Çözümü kolaylaştırmak için şunu hatırlayalım. Bir çember üzerine eşit aralarla yerleştirilen noktalar birleştinrilirse düzgün bir çokgen oluşur; örneğin, düzgün bir dokuzgen alalım ve köşelerini sırayla numaralayalım. Şu köşeler arasında şu ikiz kenar üçgenlerin kurulabileceği açıktır: (3,4,5), (4,5,6), (3,6,9), (1,5,9), (5,7,9),

1.1,2,3), (6,7,8) ve (2,5,8) vb. Parcntez içindeki ilk vc son terimin ortalaması ortadaki terimi verir: (3+5) / 2= 4; *4-6) / 2= 5 vb. Düzgün bir çokgenin köşelerine herhangi bir kırmızı/be-
wx( s\-
u\/.uui_. ıı c_ j vm vvt-v v

ise, renk karışım oram ve diziliş ne olursa olsun, en az bir ikizkenar üçgenin üç köşesi de aynı renkten olmak zorunda kalacaktır). (Yalnız mantık yoluyla kanıtlanan harika bir problem) (Kvant’tan)

Maym Tarlası

KUZEY

-GÜr^EY

Sivah bölgeler mayınları gösteriyor. Mayınların hiçbirine çarpmadan Kuzey sınırından Batı sınırına ve sonra Batı sınırından Doğu sınırına iki dümdüz çizgi (doğru) çizerek gidebilir misiniz?

Dişli Çark Paradoksu

Bu mekanik paradoks 1751 yılında İskoçyalı astronom James Fcrgu-son tarafından bulunmuştur. Ferguson bir saatçiye şunu sorar: “Elimde her biri p mm. kalınlığında, aynı büyüklükte üç dişli çark var. 3p kalınlığında bir dişli çark yaptırıyorum.

Kalınlığı p olan üç dişli çarkı aynı eksen etrafından dönecek şe kilde üst üste koyuyorum
^ &Y\-

\t\Wu ütt ^A\KVA\\\\ UYSVCUYVt \L£^\\\\AV rum. Eğer kalın dişli çarkı döndürürsem ince dişli çarklara ne olur?”. Saatçi şovle bir yanıt \ erdi: “Her üç ince dişli çark da kalın dişlinin tersi yönde dönmeye başlar.” Bunun üzerine Ferguson kendi yaptığı basit makine\i çıkardı ve kaim dişli çarkı döndürmeye başladı. Sonuç: İnce çarklardan biri kalınla aynı yönde, İkincisi ters yönde dönmeye başladı; üçüncü ince çark ise hiç dönmedi. Bunun açıklaması ne olabilir?

Ünlü Bir Paradoks

Ünlü İngiliz bilmece üstadı Henry Dudeney, bu paradoksa doğru yanıt verene rastlamadığını söylüyor. Soru şu: “Hareket halindeki bir bisikletin ön veya arka tekerleğinde, tekerleğin üst bölümü alt bölümünden daha hızlı hareket ediyor olabilir mi?’’ Fazla ve derin düşünmeyi sevmeyenlerin yanıtı hemen daima ‘tabii ki hayır” oluyor. Onlar “Tekerlek bir eksen etrafında dönen bir bütündür ve bu nedenle tekerleğin her parçası aynı hızla döner; eğer bir bölüm daha hızlı dönseydi tekerlek kırılırdı” derler. Oysa gözlem bunun aksini gösterir; yoldan geçen bir at arabasının tekerleğinin ispitlerine (parmaklarına) bakınız; şekilde görüldüğü gibi tekerleğin üst bölümünde ispitleri sayamazsınız; alt bölümde ise ispitler rahatlıkla sayılabilir. Bu, tekerleğin üst bölümünün daha hızlı döndü-
WAW\\ VV , ‘

ö\le degıkiır. Ick*j- > * : tckerieğin üst bok.m,., j. : den daha hızlı mı d; ıre’: F -sc bunu kanıtlama\j t
Üç Takım
Matematik Olimpiyatlarında üç takım sona kaldı: a, p ve y. Her takım 5 soru hazırlamak ve onları rakiplerine sormak durumundaydı. Sonuç şöyle oldu: Alfa takımı Beta’nm

1, Gamma’nın 4; Beta takımı Ga-ma’nın 3 ve Alfa’nın 2; Gama takımıysa Alfa’nın 5 problemini çözebildi; Gama takımı Beta’nın verdiği hiçbir problemi çözemedi. Takımlara iki türlü puan veriliyordu: 1) Takımın hazırladığı problemlerin zorluk derecesi (en zor problemleri veren takıma 2 puan, bir sonraki zorluktaki problemleri veren takıma 1 puan. 2) Takımın verilen problemleri çözmedeki ustalığı (en çok problem çözen takıma 2 puan, ikinci takıma 1 puan). Her takımın kaçar puan aldığını ve hangi takımın birinci ve ikinci olduğunu bulunuz. (Kvant’tan)

İlettikleriniz
Canlılara Önem Verin

13 yaşındayım ve bir Bilim ve Teknik hayranım. Ben, canlılar hakkında biraz daha çok bilgi vermenizi; ayrıca, bilim adamlarını ve ürettikleri alet ve makineleri tanıtmanızı istiyorum. Derginizin sevilecek bir yanı da sadece kanıtlanmış bilgileri içermesi. Bilim ve Teknik Dergisi okuru olmam

derslerime de katkı sağlıyor.

Kürşat tîiindoğan

Nallıhan / Ankara

Bilim ve Teknik’e Teşekkürler

Orta ikinci smıftayjm. Bilim ve Teknik Dergisi’nin, ilk olarak Ekim 96 sayısını aldım; ama Kasım sayısını alamadım. Ancak Aralık ayından itibaren her ay Biiim ve Teknik almaya kararlıyım. Bilim ve Teknik Dergisi’nde okuduklarımdan en çok ilgimi çeken, Bilim ve Teknoloji Haberlerinden “Her Bahar Çalan Alarmlı Saat” oldu. Ayrıca, “En Yaşlı Amerikalı” başlığı altında yayımlanan haber de çok ilginçti. Tüm bunlarla beraber “Bilim ve ‘Teknik Çocuk” ekinde bizlerin evde yapabileceği güzel ve kolay deneyler yer almakta. Tüm bu güzellikler için Bilim ve Teknik Dergisi’ni hazırlayanlara çok teşekkür ederim.

Ayça Kutman Bornova! İzmir

Poster Verin

15 yaşındayım ve derginizin iki yıldır sürekli okuyucusuyum. Derginizde, başka hiçbir dergide bulamayacağım derinlikte bilgi buluyo-
rum. Derginizi derslerimde de sık sık kullanıyorum. Bilim ve Tek-nik’ten elde ettiğim bilgiler adeta okudukça yüceltiyor beni ve şu ana kadar duymadığım, bilmediğim şeyleri öğrenince büyük bir mutluluk duyuyorum. Derginiz bu mutluluğu bana yaşatmak için tek başına bile yeterli bir kaynak.

Vermekte olduğunuz Çocuk ekini de sonuna kadar takdir ediyorum. Küçük kardeşlerimizin de erken yaştan itibaren bilimin, araştırmacılığın, o zevkli dünyasına girmeleri, geleceğimizin daha da sağlamlaştığının bir kanıtı, benim için.

Sizi yapmış ve yapmakta olduğunuz şeylerden dolayı tebrik ediyor ve daha yeni işler yapmanızı diliyorum. Örneğin, poster verin. Sabah kalkınca, yatağımın karşısında bir atom bombasının patlayışının, o muazzam enerjinin açığa çıkışının fotoğrafını görmek isterim. Bunu gördükçe de nükleer enerjinin her zaman iyi yönde kullanılması gerektiğini anımsarım, insanları öldürmek (!) için değil. Ve bu, benim aklımda iyice bir yer oluşturur. En azından ben bir daha böyle bir şeyin oluşmaması için yapabileceğim her şeyi yaparım, zamanı geldiğinde. Ya da tanıtıcı bir poster de verebilirsiniz. Örneğin, uzay mekiğinin bölümlerini gösteren bir poster. Her zaman gözümüzün önünde duran bir şeyi, kolay kolay unutmayacağımızı sanıyorum.

Umarım diğer arkadaşlarım da benim gibi düşünüyorlardır ve bu isteğimi destekliyorlardır. Ayrıca, Bilim ve Teknik ailesine bize böyle bir dergi kazandırdığı için sonsuz teşekkürler…. Türkiye’nin

bu dergiye ihtiyacı var!

Metin Çakıcı Kurtuluş! Edirne
Okyanusbilim-Deniz

finorları

Odllfld Çöl!

Mithat Akıncı Sit.
«*•

Yeniden Başlamak

Derginizi yaklaşık dört yıldır itina ile takip ediyorum. Bu seneye kadar dergimin abonesi idim. Ancak hayat şartlarının getirdiği imkânsızlıktan dolayı bu sene dergiyi bayiden almam gerekti. Bu açıklamamdan sonra sizden küçük bir ricam olacak, mümkünse derginin fiyatını iki taksit şeklinde alırsanız, hem dergiye abone olma kolaylaşır hem de ortadaki külfeti kaldırmış olursunuz. Ayrıca, derginizde, kimya ile ilgili konulara ve daha önce yayınlanan Bilimin Öncüleri içerikli yazılara yer vermesini istiyorum.

Mustafa Tokmak Balgat! Ankara

Pozitif Yanlarınız Çok

Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (2. sınıf) İşletme Bölümü öğrencisiyim. Bilim ve Teknik Dergisi’ni 1992 yılından beri zaman zaman takip ediyorum. Ne yazık ki, bugüne kadar derginize abone olmaya fırsat bulamadım.

Derginiz, fiyatı, kalitesi, içeriği ve hatasız anlatımı ile ülkemizde yayınlanan dergiler içinde rakipsiz. Buna rağmen gerekli ilgiyi alamadığı kanısındayım. Belirli bir okuyucu kitlesine sahip olmasına rağmen, genç arkadaşlarımdan bu dergiyi okumayanların neler kaçırdıklarının farkında olmadıklarına inanıyorum.

Bilim ve Teknik pozitif yanları çok olan bir dergi; fakat bilimsel konuları içermesi nedeni ile dili biraz ağır. Anlatımda kullanılan bazı bilimsel terimler, simgeler ve sayısal veya harfli ifadeler, parantez içi anlatım veya sayfa dipnotları ile
Hilal K^ç Şehit Oktay

OUI I 1U9 UÖU,

Kat: 5 D:8
açıklanırsa daha anlaşılır olacağını zannediyorum. Ayrıca, anlatımda fotoğraf ve grafik çizimlerine biraz daha yer verildiği zaman okuyucunun daha çok ilgisini çekecek ve anlamayı kolaylaştıracaktır.

Bahsedilen konularda dilin mümkün olduğunca sadeleştirilmesinin, okuyucu arkadaşları daha çok cezbedeceğine inanıyorum.

Özellikle düzenlenen araştırmacı yarışmalar (fotoğraf yarışması gibi) ve okuyucusuna tanıdığı söz hakkından dolayı Bilim ve Teknik Dergisi’ni kutlarım.

Genel kültüre yönelik olan, Bildiklerimiz-Bilmediklerimiz, İlettikleriniz ve Zekâ Oyunları sayfalarının daha çok genişletilmesi benim olduğu kadar tüm okurlarında da hoşuna gidecektir.

Ayrıca dergiye “ilave olarak”, bilimsel projeler, prototipler, uzay, psikoloji broşürleri, haritalar, ilginç fotoğraf albümleri ve posterler vermeniz tüm arkadaşlarımın ortak dileğidir. (Psikolojik testler ve hikayelere ağırlık vermenizi arzu ediyorum.)

Böyle bir yayın hazırlayan ve bilgilerini tüm insanlarla paylaşan TÜBİTAK’a vc bünyesinde çalışan tüm uzman kadroya teşekkür ederim.

Berkant Dinç

Avcılar/İstanbul

Bilim ve Teknik Bir Emek Ürünü

1994 yılından beri Bilim ve Teknik Dergisi’ni okuyorum ve bundan da çok zevk alıyorum. Gerçek bir bilim dergisi olma özelliğini kaybetmemiş ve umarım kaybetmeyecek olan Bilim ve Teknik Dergisi’nin hazırlanmasının her aşamasında emeği olan insanlara, ben ve benim gibi düşünenler adına, teşekkür ederim.

Ciddi, planlı ve hitap edilen ‘ kesim uuştrmricrck-h-aztrlf-nan-her-emek ürünü, ödülünü \e desteğim

Dergisi ve çalışanları gibi…
Mektuplaşmak İsteyenler
B Kanat No 46 06530

Rqlrjqt -Ankara

Psikoloji
Astronomi

i l—lowı-iwo r’nnei7

Muhittin Mah. Aydınevler Sok. No: 18/3
Kürşat Sok, No: 18 38080 Kocasinan-Kayseri
Uzay-Genetik-Robot Tek.

Uygun Bodur
Kürşad üundogan

TEAŞ

Sosyal Site
ve takdir ediyorum. Dergimizin insanlara bilim dışında daha birçok faziletler kazandırdığı apaçık orta-
Bedia Yılmaz Marmara Üniv.
Kuyubaşı İstanbul
Merkez/Ordu
Nallıhan-Ankara
100. Yıl Sitesi G Blok
vasada bilim adı altında tamamen

iiİVıit! düşünen dergiler buluntu. Bunların yarardan çok bili-’,:ıha doğrusu bu işe merak .s hı/im gibi insanlara) /.ararı makta olduğu, sanırım tüm -.arımız tarafından bilinmekte, gelince; bunu açıkça ifade
Bilimi Seviyorum

15 yaşındayım. Derginizi bir buçuk yıldır okuyorum, bu size ilk yazışım. Ren bilimi seven bir insanım, fakat çevrdemdeki insanlar benim bilimle uğraşmamı hor ovirnvnrtar: ama ben bunları ıımur-
Derginiz aracılığıyla Türkiye’deki bilim teknik meraklısı gençlere seslenmek istiyorum. “Sevgili Türk gençleri, gelin mektuplaşarak Turkiyemiz’i daha da ileriye götürelim. Böylece bilgilerimiz birleşecek ve daha da zenginleşecek.”
Dergimzır ıt.y *. “Eğitimde, y ternet’te sansın . l;vI: tüphaneler” \e kc: Algısı” konular c , Sadece birkaç k * ha fazla önem \ermerv-ı um: 1. Yabancı terimler ^
j
14 yaşındayım. Delginizi son sasılarından beri (347-348) almaya Daşladım. Böyle bir dergiyle daha önce karşılaşmamıştım. Bilim ve Teknik gerçekten çok iyi hazırlanmış bir dergi; ama reklamım iyi yakamıyor. Şu ana dek televizyonda, gazetede hiçbir reklamınızı göremedim. Ayrıca, her ay derginizin bir eki olarak poster vermenizi istiyorum. Ben, ayrıca yayınlarınızı daha yaygınlaştırmanızı istiyorum. Türkiye’de bilim adına hiçbir gelişme yok. Böyle gidersek, dünyanın 1 sınıf gerisindeyiz, gerisinde kalmaya devam edeceğiz. Umarım ilerki yıllarda durum aksine olur.

ö/.cay Altınkaya HopajArtvin

Atatürk Köşesi Açın

Ondört yaşımdayım. Uşak Anadolu Lisesinde orta 3. sınıfta okuyorum. Atatürk’e hayranlığı olan bir okuyucunuzun! ve Ata-türkle ilgili aldığım ve elime geçen kitapları, dergileri, yazıları okuyorum.

Bilim ve Teknik Dcrgisi’nc 10 yıldan beri aboneyiz; fakat ben 4 yıldır, bu derginin ilginç bulduğum kısımlarını okuyorum. Kasım ayında, derginizde Atatürk’te Bilimsel Düşünüş başlıklı yazınızı okudum, çok memnun ve mutlu oldum. Bu yazınızda ve diğerlerinde dikkatimi çeken yanınız yazılarının sonundaki kaynaklarınız. Atatürkle ilgili olan yazınızda da 60 kaynaktan yararlandığınız yazıyor, yani sadece yazar yazmayıp, o yazı 60 kaynaktan araştırılıp, ha-ziilanmış. Bu yanınız düşünceme söre. Bilim ve Teknik okurları tarafından beğenilen yanmızdır. Ben. her ayki yayınınızda Atatürk’e ayrılan bir köşeniz, bir mektup köşesi vs. gibi Atatürk’ün iüşüncelerini, Atatürkçülüğü,

i)‘nun devrimlerini okurlarınıza renimsetip, diğer dergilere örnek .manızı isterim ve Bilim ve Tek-~:k‘in konuları en iyi açıklayan, _^ndemi takip eden bir bayrak ol-i^^unu vurgulamak istiyorum.

Haşan Anıl Kurt

{’şak
IVîSiı ¡TıllIFCCiC

Bilim ve Teknik’e Bağlandım

15 yaşındayım. Yalova Lise-si’nde lise 2’ye gidiyorum. Çıkartmış olduğunuz dergiye altı aydır aboneyim. Bu kısa süre içerisinde çabucak derginize ısındım. Dergi için seçtiğiniz konular çok güzel. Gereksiz hiçbir konu yok.

Şu ana kadar, aldığım hiçbir derginin tamamını okumamışım-dır. Fakat abone olduğumdan beri Bilim ve Teknik’in geleceği günleri dört gözle bekliyorum. Geldikten sonra da son noktasına kadar okuyorum.

Benim asıl iletmek istediğim konu şu; bir süredir bazı arkadaşlar, size poster verideniz için mektup yazıyorlar. Ben de bu arkadaşlara katılıyorum.

Toplumumuza büyük yararları olan ve dünyaca ünlü veya fazla tanınmamış bilim adamlarının posterlerini ve özgeçmişlerini biz-lere derginiz yoluyla iletirseniz çok memnun olacağız.

Bu isteklerimizi değerlendireceğinize inanıyoruz.

Eyüp Bay

Çınarcık / Yalova

Türkiye İçin Bilim ve Teknik

Derginiz, umduğum gibi Türkiye’de birçok yeni bilim adamının yetişmesini sağlayacaktır. Ben de bunlardan biri olmak istiyorum. Bilim ve Teknik tek kelimeyle dört dörtlük. Her alanda insanlara bilgi sunuyor. Bir gün inanıyorum bilim ve teknik sayesinde Türkiye onur dolu yarınlara kuvaşacak.

Ben de derginizden; hem genel kültür olarak hem de derslerimde yararlanıyorum. Bu ortaokul ikiden bu yana gelen bir süreç.

Derginize yazan çoğu genç insan gibi, size birtakım istekler sunacağım. Örneğin TV de izlediğim çoğu bilimsel olayı derginizde bulamıyorum, lÜ&lardan biri Avusturalya asıllı bir İngiliz bilim adamının beyin gözünü kullanmayı sağlayan makinesi gibi.
oncjîıü Diiiiii .nLiTiiLj,mm posrer-lcıım şa\nniainaıuzi uca ediyorum.

! \iiun Bodur

Bilim ve Teknik Cilt Kapağı

Bilim ve Teknik’i severek okuyan, ayrıca kaynak olarak da yararlanan biriyim. Ancak, dergi ile ilgili bir sorunum var. 94 yılı Ocak ayından bu yana aldığım dergiler epey yer kaplamaya başladı, bazen eski sayılarda aradığım bir bilgiyi bulmam uzun zamanımı alıyor. Bu yüzden dergilerimi senelik ciltler olarak muhafaza etmek istiyorum. Bilim ve Teknik Dergisinden isteğim, dergiyi kaynak eser olarak kütüphanesinde muhafaza etmek isteyenler için, cilt malzemesi üretmesi. Eminim bu birçok kimseyi sevindirecektir.

Dinçel Taşpmar

Kocaeli

İsabetli Bir Seçim

Öncelikle Türkiye’de böyle dolu dolu bir dergi çıkardığınız için sizlere teşekkürlerimi ve saygılarımı sunarım.

Derginizi elimden geldiği kadar takip etmeye gayret gösteriyorum. İyi biliyorum ki, az parayla dünyayı satın alıyorum. Aradığım konuların inceliklerini derginiz sayesinde öğreniyorum. Boş zamanım çok olduğu için, bu zamanımı değerlendirecek ve kendimi yetiştirecek doğru ve isabetli bir seçim yaptığıma inanarak derginizi alıyor ve faydalanıyorum. Tekrar teşekkürler.

Levent Aydın

Uşak

Derginiz Çok Güzel

Ben Bayreuth Üniversitesinde Matematik (Informatik) okuyorum. 2. sömestrdeyim. Kasım 1995 ten beri Bilim ve Teknik Dergisi’ni okumaktayım. Bu değerli dergiyi okumak insanı ne kadar sevindiriyor, bilemezsiniz. Bir de yurtdışında kalıp, bu dergiyi okumak var ya… Çok güzel bir lükstür. Abone olduktan beri hem kendim yararlanıyorum hem de arkadaşlar vc tanıdıklar!
yon i(.ep telelunu,. önem \erilmek. Bu ‘h„s mu” ile okuyucularınızı snru -sorup, hangi konular da n ı r • -gı görüyor, bunu öğrenmenizi taksiye ederim. Derginizi okumava devam edeceğim. Çalışmanızda sizlere başarılar dilerim.

I çler \ ut e.

Bay reuth -.4 ¡mam, s

Selam Sana

Bana bilimle ilgili tüm güzellikleri gösteren, beni bilimin ışığında aydınlatan ve bilimle ilgili tüm bilgilerimi birçok kişiden daha üst düzeye çıkartan dergim, sana çok şey borçluyum. Ben de bu borcumu, seni arkadaşlarımla tanıştırarak Ödemek istiyorum. Artık sensiz geçen gün ya da ay benim için kayıp. Yatılı kaldığımdan etüt saatlerimin boş olması imkânsız gibi. Ama, okumaya yine de zaman ayırıyorum. Dergimi okudukça ilgim ve bilgim artıyor; bu da bilime olan sevgimi arttırıyor. Birçok insan böyle değil midir? Anladığı şeyleri sever, daha bir ilgi gösterir; anlamadığı ya da anlamaya değmez diye düşündüğü şeylere, boşver der. Ama Bilim ve Teknik’le anlaşılmaz da anlaşılabiliyor.

Hayriye Cansî/ Çor/u-Ttk;rJjC

Her Şey Bilim ve Teknik

16 yaşındayım ve lise ikinci sınıfa gidiyorum. Derginizle tanışa’; henüz 4 ay oldu; ama şimdiden Bilim ve Teknik’in ayrılmaz alalılarından biri olduğum söylenebîfcr.

Çocukluğumdan beri b:l:rr:e ve özellikle gezegenlere karş: gim olmasına rağmen, bunlarU ilgili tam bir bilgi edinememiştik: Ama şimdi, aradığım her Bilim ve Teknik’te buSuys-r-tr Ayrıca, matematiği bile bana bindiren siz oldunuz. Başka serz “i.yemeye gerek yok; çünkü derz: t£-: kelimeyle çok iyi. Ben der^r.nii bir öneride bulunmak Daha önce de belirttiğim: ¿r: cisimlerine ve gezegenlere tlcr. var ve bu nedenle de\ ¿ntl; ~ ,-mün önünde duracak bi: 7 ‘t.* veya broşür vermen

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*