ERKEK VE ÜREME YOLLARI HASTALIKLARI

ERKEK VE ÜREME YOLLARI HASTALIKLARI

MASTÜRBASYON: Kadın ve erkeğin karşı cinsle buluşma olanağının bulunmadığı durumlarda cinsel organını kendisinin uyarmasıyla veya rüyada orgazm veya ejakülasyonun oluşması durumuna ‘Mastürbasyon’ denir. Organı yaralayıcı bir biçimde yapılmadıktan sonra mastürbasyonun bedensel yönden zararlı bir yanı olup olmadığı tartışmalıdır. Mastürbasyon karşı cinsle birleşme isteğinin yerini almışsa psikolojik bir bozukluk olarak ele alınmalı ve psikiyatrik tedaviye başvurulmalıdır. Bunun dışında kalan mastürbasyonlar normal olarak değerlendirilmelidir. Mastürbasyonun rüyada kendiliğinden oluşması (pol- lüsyon), kişinin bilinç altındaki cinsel dürtülerin doyumu anlamını taşımaktadır. Uyanıkken elle gerçekleştirilen mastürbasyon, bilinçli bir biçimde baskı altında tutulmakta olan cinsel dürtü ve isteklerin bilinçli iradenin kırılması ve zorlanması olarak ele alınmaktadır. Mastürbasyonun gerek uyku içinde gerekse uyanıkken oluşan biçimleri, kişinin cinsel içgüdülerinin yarattığı baskıların hafiflemesine yardım ettiği gibi duygusal ve düşünsel yönden kişinin istediği, özlediği olgun ve doğal bir cinsel ilişkiye başlayacağı zamana kadar geçen süreyi oldukça daha az gerilimli olarak geçirmesini sağlar. Ancak bu süreyi cinsel yönden özgür olarak geçirmek isteyen kadın ve erkekler kanımca daha doğal ve gerçekçi davranmaktadırlar.

Bir spermiumun şematik çizimi.

Bir spermiumun şematik çizimi.

SPERMİUM: Spermium, erkek cinsiyet hücresine (tohum hücresi) verilen addır. Baş, ara bölüm ve kuyruk olmak üzere üç bölümden kurulmuştur. Baş bölümü 4,6 mikron, kuyruk bölümü de 50 mikron boyundadır (1 mikron 1 milimetrenin 1000’de biridir). Babadan çocuğuna geçecek olan bütün kalıtsal özellikler baş bölümü içinde bulunan 23 kromozomda genler olarak kodlanmıştır. 23 kromozomden biri X veya Y cinsiyet kromozomudur. Spermiumlar • testislerde bulunan spermatojen hücrelerin çoğalıp, farklılaşarak olgunlaşmaları sonucu oluşurlar. Meni sıvısının içinde adeta yüzer gibidirler. Kuyruklarını sallayarak hareket ederler. Fakat bu sallanmanın motor gücünü boyun bölümü sağlar. Normal bir ejakülasyonda 3-4 mİ. hacminde spermium çıkar’. Her bir mİ. meni içinde normalde 60-100 milyon spermium bulunur. Bu kadar çok sayıdaki spermiumdan ancak biri kadının ovumunu (yumurtasını) dölleyecektir.
ERKEKTE KISIRLIK (STERLİTE): Evliliklerin genellikle % 10’u kısırdır. Bu kısırlığın % 40’ından erkek sorumludur. Evliliğin ilk üç yılında hamilelik oluşmamışsa kadın ve/veya erkekteki kısırlıktan kuşkulanılır. Normalde her 1 mİ. meni içinde 60-100 milyon spermium bulunur. Bu miktar 20 milyonun altına düştüğünde erkek kadını dölleyemez. Bu gibi erkekler için kısır deyimi kullanılabilir. Normalden az sayıda spermium bulunması durumuna ‘Oligospermi’ denir. Meni içinde hiç spermium bulunmaması durumuna da ‘Azoospermi’ denir. Normal miktarı “3-4 mİ” olan menideki spermiumlarm o/0 60-70’i aktif olarak hareketlidir. Hareketli spermiumlarm sayısı % 40’m altına düşerse erkeğin eşini dölleyebilme şansı orantılı bir biçimde azalır. Spermium sıvısı içindeki spermiumlarm%60-80’i biçim olarak normal olmalıdır. Bu oranın altına düşüldüğünde çocuk olma şansı azalmaktadır. Spermanın normal hacim ve akışkanlığında görülen kapmalar da çocuk şansını azaltır. Erkekte kısırlık yaratan nedenleri kısaca sıralamayı uygun buluyoruz. Ancak bunlar arasında ayrıca tanıya gidilmesi kesinlikle doktorların bilgi düzeyini gerektirdiği için bundan söz etmeyeceğiz. Üreme kanallarının tıkanmasına bağlı kısırlıklar: Doğuştan anormallikler, epidimis iltihabı, testis iltihabı, prostat iltihabı,

Kadın ve erkek arasındaki uyum , mutluluk için gereklidir

Kadın ve erkek arasındaki uyum , mutluluk için gereklidir

vezika seminalis iltihabı’, üretra darlığı. Yukarıda sözünü ettiğimiz iltihaplar nedbe dokusuna yol açtıklarında tıkanıklık yoluyla kısırlık o rtay a çıkm aktadır. Spermium yapısındaki bozukluklardan kaynaklanan kısırlıklar: Hipotiroidizm, hipofiz bezi yetmezliği, bazı ilaç zehirlenmeleri, kriptorşizm, ışınlanma, testis atrofisi, uzun süren ateşli hastalıklar. S perm ıum un vajin ay a u laşm ad a bozukluklarla k arşılaşm asın a bağlı kısırlıklar: P ro statın c e rra h i o larak çıkartılm ası, hipospadiazis, ü re tra d a keseleşm iş b ir bölgenin bulunm ası (divertikül).

İM PO TA NS (CİNSEL İKTİDARSIZLIK): îm p o tan s, erkeğin norm al b ir koitus için y eterli b ir penis- ereksiyonu gerçekleştirem em esi durum ud u r. îm potans ned en lerin i psikolojik, bedenâel ve yaşlılık olm ak ü zere üç grup altın d a inceleyebiliriz. Îm potans v ak aların ın yaklaşık o larak % 90’ı psikolojik n ed en lere bağlıdır. B u n lard an b azılarını şöyle özetleyebiliriz. Cinsel ilişkiden suçluluk duym a, korkm a, depresyon, eşin cinsel ilişkide tam am en p asif kalm ası, eşini m em nun etm eyi aşırı d ere ced e istem ek, eşe k arşı engellenm iş fak at uzun sü ren a ş ın istek duym ak, eşini m em nun edem em ekten korkm ak, heyecan, sinirlilik, eşine gücenm ek. Bazı v ak a la rd a ise im potan- sın ned en i belli b ir yer, belli b ir sa a t veya belli b ir cinsel b irleşm e pozisyonu olm aktadır. B edensel n ed en lere bağlı im potanslar da şöyle özetlenebilir: Şeker hastalığı, alkolizm, sarh o şlu k , u y u ştu ru cu m adde alışkanlığı, am feta- m in kullanım ı, bazı sinir sistem i h astalık ları (örneğin m ultiplskleroz, bazı om urilik kesilm eleri) hipotiroidizm , hipofiz bezi yetm ezliği Y aşlılıkta im potans gelişm esi b ir k u ral değildir. 80 y aşm a ve d ah a so n raların a k ad a r cinsel istek ve ereksiyon, varlığım koruyabilir. İm potans n ed en leri y u k arıd a belirttiklerim izden çok d ah a fazlad ır. T edavi etkene göre değişm ektedir. F akat v ak aların % 90’ının psikolojik kökenli olduğu anım sandığm da b u konuda p sik iy atristlere önem li görevler düştüğü o rtay a çıkar. G ünüm üzde y?ı- pılan ayrıntılı çalışm alar, im potans v ak aların d a organik n ed en lerin san ılan ın üstünde olduğunu o rtay a kovm uştur. A şağıda organik im potans ned en leri sıralan m ıştır:
1. A natom ik bozukluklar: T estislerin yokluğuepispadias, hipospadias -m ikrofallus – pim ozis – peyronie hastalığı.

2. K alp-akciğer h astalık ları: A ngına pektoris m iyokart in fark tü sü – am fizem .

3. İla ç la ra bağlı im potans: Alkol, am fetam inler (uyarıcılar), antihistam inler, b a rb itü ra t ve bro- m ürler, kokain, eroin, m orfin, im ipram in, reser- pin, digital, aşırı nikotin.

4. H orm onal bozukluklar: A krom egalie, A ddison hastalığı, Cushing Sendrom u, diab et (Şeker h a s ta lığı), hipotiroidi, tireotoksikoz. 5. K an h astalık ları: Lösemi, anem i, Hodgkin h a stalığı.

6. M etabolik h astalık lar: K araciğ er sirozu – Böbrek yetm ezliği

7. N örolojik h astalık lar: Beyin tüm örleri, Parkin- son hastalığı, T abes dorsalis, elektroşok tedavisi.

8. C errahi: A bdom inoperineal rezeksiyonlar, sis- tektom i, sem patektom i beyin am eliyatları,

9. D am ar h astalık ları: A ort anevrizm aları, iliak a rte r tıkanm aları, L eriche Sendrom u, arterioskle- roz, priapizm .

10. Ö tekiler: Bazo m etal zehirlenm eleri, ra d y a syon, travm a.
GERÇEK HERMAFRODİTİZM: A ynı in san d a hem testis ve hem de ovarium bulunm asına ‘G erçek herm afroditizm ’ denir. Bu gibi kim selerin h ü crelerin d ek i krom ozom lar incelendiğinde vücudun b azı bölgelerindeki h ü crelerin cinsiyet krom ozom u o larak XX yani kadın, b azıların ın ise XY yani erkek, olduğu görülür. Bu duru m a ‘M ozaik dağılım ’ denilm ektedir. D oğuştan b ir anorm alük olan bu durum a bugüne k a d a r 100 v ak ad an d a h a az rastlan m ıştır. Bu gibi kim selerdeki cinsel o rg an lar h er iki cinse ait bölüm ler taşıyabilm ektedir. îkincü cinsel k a ra k te rle r de karışık o larak gelişm ektedir. G erçek h erm afrodit- lerin b azıların d a erkek özellikleri, b azıların d a da kadın özellikleri d ah a ön p lan d a bulu n m ak tad ır. Buna bağlı o larak d a kişi sosyal çevresinde kadın veya erkek o larak d av ran m ak tad ır. G erçek h erm afro d itlerin cinsiyetinin sap tan m ası olanaksızdır. Eğer bazı o rg an ların ı düzeltm ek gerekiyorsa kişinin toplum a en iyi uyum gösterdiği cinsiyet yönünde düzeltm elerin yapılm ası gerekir. H erm afroditlerin dölleyebilm e veya döllenebilm e yetenekleri yoktur. Bazı h erm afro d itlerd e ‘Ovo- te stis’ denilen ve hem ovarium a hem de testise özgü dokusal özellikler içeren b ir doku b u lu n m aktadır.
ERKEK PSÖDOHERMAFRODİTİZM: Psödo- h erm afro d itlerd e, testis veya ovarium bulunm akta fak at bu n u n dışındaki b ü tü n cinsel özellikler karşı cinse ait olm aktadır. N itekim erkek psödoherm afroditizm v ak aların d a kişide testis bulunm akta, cinsiyet krom ozom ları XY yani erkek olm akta fak at cinsel o rg an ları ve ikincil cinsel k ara k terle ri kadına benzem ektedir. Bu gibi kim seler toplum içinde tam am en kadın o larak d av ra n ırla r. Erkek psödoherm afroditler günün

11

PSÖDOHERMAFRODİTİZM cinsel organların dış görünümlri.GIF

PSÖDOHERMAFRODİTİZM cinsel organların dış görünümlri.

birinde asıl cinsiyetlerini öğrendiklerinde onların cinsel o rganlarının dış görünüşünü erkeklik yönünde değiştirm ek doğru değildir. Çünkü onlar kadın olarak toplum a uyum sağ lam ışlard ır. Bu nedenle dış org an ların düzeltilm esi kadınlık yönünde yapılm ası d ah a doğrudur. Bu gibi kim seler döllem e veya döllenm e yeteneğine sahip değillerdir.

 

 

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*