Genel

Erzurumlu Kurban Satıcı: Melih Gökçek Koyun Dağıtmış Biz Perişan Olduk

Erzurumlu Kurban Satıcı: Melih Gökçek Koyun Dağıtmış Biz Perişan Oldukerzurumlu-kurban-satici-melih-gokcek-koyun-7711511_x_9773_o

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala, vatandaşlar kurban pazarına akın ediyor. Pazarda satıcılar satışlardan, vatandaşlar ise fiyatından şikayetçi. Geçen yıla göre bu yıl kurban pazarında talebin az olduğunu dile getiren satıcılar, et fiyatlarındaki artışın kurban fiyatlarına da yansıdığına dikkat çekiyor. Erzurum’dan kurbanlık getiren Erkan Tok belediyenin kurbanlık dağıttığını bunun da işlerini olumsuz etkilediğini belirtip, “Sayın Melih Gökçek, burada 11 bin, 20 bin koyun dağıtmış diyorlar. Madem Melih Gökçek dağıtıyorsa, bizim de haberimiz olsaydı, biz hiç ta bin kilometreden bu hayvanı getiremezdik buraya. Biz de perişan olmazdık, hayvanımız da perişan olmazdı.” şeklinde tepki gösterdi. Belediye yetkilileri ise bazı şirketlerde çalışanlara ‘toplu sözleşme’ gereği ikramiye yerine kurbanlık dağıtıldığını ifade ettiler.

“KURBANLIK SATAMIYORUZ”

Satıcılar da vatandaşlar da dertli. Vatandaş fiyatların yüksekliğinden dert yanıyor, üretici ise satamamaktan. Kırşehir’den gelen satıcı Musa Orman, “Kendimiz hayvanları yetiştiriyoruz. Ama bu sene fiyatlar durgun, para kazanamıyoruz. En düşük 500 lira, en yükseği 800 lira küçük başlarda; tosunlarımız da 6.5, 7.5 bin lira ile satıyoruz. 170 küçük baş, 50 keçi, 5 tanede tosun getirdim. 40 tane koyun, 10 keçi, 2 tosun sattık. Bu sene pazar durgun. Et fiyatları da buna yansıdı. Son günde kaliteli hayvanın fiyatı düşmez. Kötü mallar düşer. Kaliteli malı düşürmezler, kurbandan sonra ete götürürler, etten aynı fiyatını tutar.” diye konuştu.

“KÖYLÜYÜ BİTİRDİLER, TARIM VE HAYVANCILIK YOK”

Kırşehir’den gelen Sezer Tunç kurbanlıkların fiyatları için, “600’den başlıyor 900’a kadar gidiyor. 160 tane getirdim. Şuana kadar 25 tane ancak sattım. Geçen yıla göre talep biraz az. Buda et fiyatlarından kaynaklanıyor. Köylüyü bitirdiler, tarım yok, hayvancılık yok; ondan dolayı bitti. Satamadıklarımızı geri götürüp kesime vereceğiz, et fiyatından çıkaracağız. Bu sene son gün fiyatların düşmesinin imkanı yok. Bir koyunun yetişmesi 500-600 liradan aşağı değil, 100 lira da buranın masrafı oluyor; 700 lira. 750, 800 liraya satacağız ki bizde kar yapacağız.

‘BELEDİYE BİZDEN 4 MİLYAR KİRA ALIYOR’

Erzurum’dan 1000 kilometrelik yoldan bu hayvanı getirdiklerini belirten Erkan Tok da, “140 tane hayvan getirdik, 30 tane sattık. Fiyatlarımız 600 ile 800 arasında. Satışlardan hiç memnun değiliz. Belediye buradan bizden 4 milyar para alıyor, 4 milyar da arabasına veriyorum; 8 milyar ediyor. 5 milyar da masrafımız oluyor, eder 13 milyar. 100 tane hayvan getirmişim buraya, satılmıyor. Neden; çünkü sayın Melih Gökçek, burada 11 bin, 20 bin koyun dağıtmış diyorlar. Biz bilmiyoruz, biz öğreniyoruz milletten. Madem Melih Gökçek dağıtıyorsa sayın başkan, televizyona verseydi, bizim de haberimiz olsaydı, biz hiç ta bin kilometreden bu hayvanı getiremezdik buraya. Biz de perişan olmazdık, hayvanımız da perişan olmaz. Şimdi yarın elimizde kalsa ne yapacağız; ya Ankara’nın içine bırakacağız sahipsiz, çekip gideceğiz yada 5 milyar tekrar arabaya verip köye götüreceğiz biz. Rezil olacağız çünkü. Kimse almıyor, çünkü herkes belediye dağıtmış diyor. Belediye dağıttıktan sonra biz buraya boşuna geliyoruz, bir daha ki sene de gelmiyoruz.” diye tepki gösterdi.

930 KİLOLUK TOSUNU 18 BİN LİRAYA SATIYOR

Erkan Tok’un oğlu Savaş Tok ise “Saçlarını taramışsın, sarı renge boyamışsın” türküsüyle söyleyip müşteri çekmesi vatandaşlardan büyük beğeni aldı. Çağlar adlı vatandaş, “Fiyatlar pahalı. Kurban almadık. Koyunlarda fiyatlar ortalama 600-800.” ifadelerini kullandı.

Tosunu için 18 bin lira isteyen ve 35 yıldır bu işi yaptığını dile getiren Ayhan Güzel, pazarlık hakkı olduğunu belirtti. “Beni de çek beni, hep danayı çekme.” diyen Ayhan Güzel, “Canlı ağırlığı 930 kilodur. Et olanı 510 ile 520 arasında. 18 bin lira diyoruz. Buna 13 bin ile 14 bin lira verdiler; veremiyoruz, zarar ediyoruz. Sonunda satamazsak, zaten hayvanın et kilosu 13 bin lira tutuyor. Satışlardan hiç memnun değiliz. Yüzde 30 satışlar var. Sebebi 9 gün tatil olmasıyla Ankara boşaldı, bir de son günleri bekliyor millet ucuz alacağız diye. Etin kilosu zaten 27 lira, mümkün değil ucuz hayvan alamazlar etten aşağı. Kasap et bulamıyor, her gün telefon ediyorlar, 25 lira ile kuzuyu kesek diyorlar ama bizde kurbanda farklı satacağız diye hayvanımızı buraya getirdik ama maalesef et fiyatına veren arkadaşlarımız var.” şeklinde konuştu.

“SATICI HAKLI”

Vatandaş Mehmet Ali Başkurt, “Fiyatlar uygun. 4, 5, 5 bin 5 yüz liralık arıyoruz. Şimdi bu mala 7 bin lira isterse satamaz ama 5 bin lira derse satar.” dedi. Vatandaş Aslak Yakut da “Fiyatlar ete göre normal. Ortalama, 5.5, 6, 7 bin lira fiyatlar. Biz 5, 5.5 arıyoruz. Et 30-40 lira oldu mu satıcı da haklı. Kasaba vereyim diyor buraya verene kadar. Fiyat piyasaya göre normal.” diye konuştu. Bayan bir alıcı ise her yıl kurbanı aynı yerden aldığını belirterek fiyatların normal olduğunu ifade etti.

BELEDİYE YETKİLİLERİ: BAYRAMDA İKRAMİYE YERİNE KURBANLIK VERİLİYOR

Ankara Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, çalışanlara ikramiye yerine kurbanlık dağıtıldığını kabul etti. Belediye yetkilileri bu dağıtımın ‘toplu sözleşme’ gereği yapıldığını iddia etti. Kurbanlık dağıtımının sadece ASKİ’ye bağlı bir şirkette gerçekleştiğini belirten Büyükşehir yetkililerinin açıklaması şöyle: “Bu dağıtım sendika ile yapılan toplu sözleşmeye göre yapılıyor. Toplu sözleşmede, çalışanlara bayramda ikramiye yerine kurbanlık verileceği belirtiliyor. Çalışanlar da aldıkları kurbanlıklarını eğer ihtiyacı yoksa hemen orada satıyor, parasını alıp gidiyor, ya da alıp evine götürüyor kesmek için. Ortada yanlış bir durum yok. Toplu sözleşmeden kaynaklı bir durum var.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir