Genel

Eski oksijen tüpleri için kritik uyarı

Eski oksijen tüpleri için kritik uyarı1

Bilim Sanayi ve Teknoloji Van İl Müdürü Nevzat Gün, olası faciaların meydana gelmemesi için 1976 yılı üretimi olan oksijen tüplerinin tedavülden kaldırıldığını belirterek bu tüplere dolum yapılmaması konusunda uyarılarda bulundu.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın 4703 Sayılı Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Uygulanması kapsamında Basınçlı Ekipmanlar Yönetmeliği’nin 2015/2 sayılı tebliği doğrultusunda Van’da denetimlere başlandı. Olası faciaların yaşanmaması için uyarılarda bulunan yetkililer, 1976 yılında üretilen oksijen tüplerinin doldurulmaması konusunda ilgili birimlere yönelik bilgilendirme çalışmalarına başladı. 1980 yılı üretimi olan tüplerinde 2016 yılından itibaren tedavülden kalkacağı belirtilirken, hasarlı ve darbeli tüplerin kullanımı halinde olası patlamaların meydana gelmesinin kaçınılmaz olacağı vurgulanıyor. Her oksijen tüpünün bir kimliği, bir seri numarası ve bir sahibi olduğu açıklanırken, kişinin mutlaka kendisine ait olan tüpe sahip çıkması gerektiği kaydedildi.

“1976 YILI ÜRETİMİ OKSİJEN TÜPLERİ TEDAVÜLDEN KALDIRILIYOR”
İHA muhabirine açıklama yapan Bilim Sanayi ve Teknoloji Van İl Müdürü Nevzat Gün, tüplerin dolumu ile ilgili yönetmelik kapsamında 1976 model oksijen tüplerin 1 Temmuz 2015 tarihi ile kullanımdan kaldırıldığını belirtti. Artık bu model tüplere dolum yapılmayacağını belirten Gün, 1980 yılı tüplerin ise 2016 yılından itibaren tedavülden kaldırılacağını anlattı. Kullanımda olan mevcut tüplerin 10 yılda bir periyodik bakımlarının olduğunu kaydeden Gün, “Piyasadan kaldırılan eski model tüplerin tekrar dolumunun yapılması için onaylanmış kuruluş tarafından test edilerek onaylanması ve tekrar damgalanarak üzerine işaret konularak piyasaya sunulması gerekir. Bu tüpler onaylamış kuruluşların sorumluluğunda olacaktır. Onun haricindeki tüplerin dolumu kesinlikle yapılmayacaktır. Kullanımda olan tüpler eğer hasarlı darbeli ise bunların da dolumu yapılmayacaktır. Kullanılan tüplerin 10 yıllık bir periyodik bakımları var. Bu bakımlar esnasında sıkıntılı tüpler var ise hurdaya ayrılır ya da onaylamış kuruluşta incelemeye alınır. Onun haricindeki tüplerin hiçbir şekilde dolumu yapılmayacaktır” dedi.

“İL HASTANELERİNDE 600 OKSİJEN TÜPÜ DEĞİŞTİRİLDİ”
Gerekli bilgilendirme çalışmalarına aralıksız devam ettiklerini ifade eden Gün, şöyle konuştu: “Bu tüpleri gerek hastaneler gerek sanayide gerek esnafımızın kullanmaması gerekiyor. Bu konuda gerekli denetimlerimiz sürüyor. Hastaneler ziyaret edildi. Buralarda kullanılan oksijen tüplerimiz var, sıkıntılı olanlar değiştirildi. Yaklaşık 600 tüpün değişimi yapıldı hastanelerimizde. Bu tüplerin dolumu ile ilgili uğraşan firmalarımızı ziyaret edilerek, kendilerine bilgi verildi. Eski tüplerin doldurulmaması, hurdaya alınması konusunda bilgilendirildiler. Sanayideki esnafımız gezildi, onlara da bilgi vermek konusunda Küçük Sanayi Sitesi Kooperatifi ve Van Demirciler ve Tornacılar Odası Başkanlığı işbirliği ile seminerler düzenleyeceğiz.”

“HER OKSİJEN TÜPÜNÜN BİR KİMLİĞİ VE SAHİBİ VAR”
Oksijen tüplerinin evlerde değiştirilen mutfak tüpleri gibi marka gözetmeksizin karıştırıldığını anlatan Nevzat Gün, sözlerini şöyle tamamladı: “Oysa bu tüplerin bir kimliği, bir seri numarası var. Tıpkı araçlarda olduğu gibi bir sahibi var. Bunların elden ele, esnaftan esnafa değiştirilmemesi gerekiyor. Bu konularla ilgili bilgilendirmeleri yaptık. Esnafımızın mutlaka ya dolum firması ile kira sözleşmesi yapması lazım ya da kendisine ait seri numaralı tüpü muhafaza etmesi, onun dolumunu yapıp tekrar kendi firmasında bulundurması lazım. O firmaya ait bir tüpün başka bir firmaya gitmemesi lazım. Başka firmalarda dolumu yapılarak, başka adreslere gitmemesi gerekir. Esnafımızın buna dikkat etmesi lazım. Yeni aldığı bir tüpü değiştirme esnasında eski model tüplerle değiştirebilirler. Bu eski tüplerin günü geldiğinde tedavülden kalktığı zaman bir mağduriyet yaşayabilirler.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir