Kırmızı et fiyatlarını düşürmek için ithalatın başlaması yeni bir tartışma yarattı. Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu Başkanı Şemsi Kopuz, “İthalat spekülatörleri disipline eder. Fiyat artışına çare bulunmazsa protein alamayan yeni nesil 70’lerdeki gibi somun ekmekle beslenmek zorunda kalır” derken, Türkiye Ziraatçiler Derneği Başkanı İbrahim Yetkin, “Et ve Süt Kurumu’nun yapacağı 3 bin tonluk ithalat Türkiye’nin iki günlük ihtiyacına yetmez. ESK piyasanın sadece yüzde 1’ine hakim. Getirilen eti de zaten kendi dükkanlarında satacak” dedi.
‘Disipline edecek’
Merkez Bankası, et fiyatlarının enflasyonu yükselttiğini açıklamasından sonra Et ve Süt Kurumu (ESK) 3 bin 200 tonluk et ithalatı için ihale açtı. ESK Başkanı Kasım Piral, ithalat sayesinde et fiyatlarının yüzde 10 düşeceğini savundu.
Türkiye’de yeterli hayvan varlığı olmasına karşın et ithalatının başlaması yeni tartışmanın fitilini ateşledi. Dün bir basın toplantısı düzenleyen Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Şemsi Kopuz, yapılacak et ithalatının spekülatörleri disipline edeceğini belirterek, şunları söyledi:
‘Tüketim az’
“Biz yufka arası ekmek yiyen bir kuşaktan geliyoruz. Türkiye’de hala Avrupa’nın 3’te biri kadar et tüketebiliyoruz. Bunun başlıca nedeni fiyatların yüksek olmasıdır. Dolayısıya fiyatların düşmesi için gereken her şey yapılmalıdır. Fiyatlar bu seyrinde devam eder, yapıcı politikalar uygulanamazsa bu çağda yufkanın arasına ekmek koymaya başlarız. Gerektiğinde sadece canlı besi hayvanı değil diğer gruplarda da ithalat, spekülatörleri disipline etmekte önemli bir enstrümandır.”
Kurban Bayramında yaklaşık 3 milyon baş hayvanın kesileceğini öngördüklerini belirten TGDF Başkanı Kopuz, geçen Kurban Bayramı’nda bu rakamın 850 bin büyükbaş ve 2.5 milyon küçükbaş civarında olduğunu hatırlattı.
‘3 bin ton et 2 günde biter’
Türkiye Ziraatçiler Derneği (TZD) Başkanı İbrahim Yetkin ise ithalatla et fiyatlarının düşmeyeceğini vurgulayarak, “İthalatı yapacak olan Et ve Süt Kurumu piyasanın sadece yüzde 1’ine hakim. Bu nedenle ESK’nın yapacağı 3 bin tonluk ithalat 2 günlük ihtiyaca yetmez. Üstelik bunu kendi dükkanlarında satacak. Piyasadaki fiyatlar üzerinde hiçbir etkisi olmaz. Angus ithal edildiğinde de fiyatlar düşmemişti” dedi.
‘Et Kurumu güçlü değil’
Türkiye’de hayvan varlığı yeterli olduğunu kaydeden Yetkin, şunları söyledi:
“Hayvan varlığı noktasında bir sorun yok. Kesime yeterli hayvan verilmediği için fiyatlar yükseliyor. 8-10 baş hayvanı olan üretici, kesime hayvan vermemezlik edemez. Çünkü paraya ihtiyacı olduğunda hayvanını satar. Ama büyük besi işletmeleri bunu yapabilir. Bu tür 30-40 tane işletme var. Arz-talep dengesini bozuyorlar. Et ve Süt Kurumu (ESK) piyasayı regüle edecek güce sahip değil. Spekülasyonlara karşı yetersiz kalıyor. Güçlü olsa spekülasyonu engelleyebilir. Piyasanın normale dönmesi için yeterli üretim ve devlet desteği şart. ESK güçlendirilip, piyasayı regüle etmesi sağlanabilir.”