Genel

Evdeki hesap ‘aidata’ uymuyor

Evdeki hesap ‘aidata’ uymuyor1

Havuz, spor salonu, basketbol ve futbol sahası, çocuk eğlence alanları, alışveriş birimleri, kafeler ve parklar… Hepimiz tüm bunları içinde barındıran bir sitede yaşamak isteriz. Ne var ki kira bedelini bulan aidatlar ev sahipleri ve kiracılar için ek yük getiriyor.  İstanbul’da markalı konut projelerinde metrekare başına aidat bedeli 3 TL’yi aşıyor.

Bu da 100 metrekare bir ev için 300 lira anlamına geliyor. Bu evde yaşayan aile yıllık bütçesinden 3 bin 600 lirayı aidat için ayırmak zorunda kalıyor. Şehrin merkezinde ya da bahçeli villalarda ise gerçek anlamda kira kadar aidat isteniyor.  Bu evlerde aidatlar 800 lira ile 2 bin lira arasında değişiyor. Bu durumda hem yatırım hem de kullanım için ev alacakların karar vermeden önce aidat bedelini mutlaka öğrenmesi gerekiyor.

EN YÜKSEK AVRUPA YAKASI

Ev alınırken ya da kiralanırken aidat bedellerinin de dikkate alınması gerektiğini belirten Altın Emlak Genel Müdürü Hakan Erilkun, “En yüksek aidat rakamlarında İstanbul Avrupa yakası metrekaresi 13.16 TL değer ile ilk sırada. Bunu 9.44 TL fiyatla Ankara, 7.54 ile Anadolu yakası ve 4.01 TL ile İzmir takip ediyor” dedi. Hakan Erilkun, İstanbul Güngören’in metrekaresi 1.02 TL ile en düşük değere sahipken, Beşiktaş’ın  5.6 TL ile en yüksek aidat ortalamasına sahip ilçeler olduğunu söyledi. Erilkun, 5,6 TL metrekare fiyatına göre Beşiktaş’ta 100 metrekarelik bir evin aidatı 560 TL olduğuna dikkat çekti. Bu bedellere ısınma masraflarının da dahil olmadığını söyleyen Erilkun,  “Dünyada konut fiyatı en çok artan ülkeyiz. Bir de aidat probleminin oluşması sektör açısından problem oluşturabilir. Bu sebeple bunun kontrol edilmesi, devletin müdahil olarak, önlem alması gerekiyor” dedi.

AİDATLAR NEDEN YÜKSELİYOR?

İstanbul’da aynı imkanlara sahip olduğu halde aidat bedelleri arasında uçurum olan siteler de var. Peki aidatlar neden yükseliyor? Bu soruyu Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya şöyle yanıtlıyor; “İnşaatı yapan firma sattım bitti derse sorun olur. Gelen yönetim yarım kalan işlerin bedelini ev sahiplerinden ister. Müteahhittin 3 liraya yaptığı işi bu yönetim 10 liraya yapar. Biz yaptığımız siteleri kendimiz yönetiyoruz. Güvenlik dışında taşeron kullanmadığımız için maliyet düşüyor. Site içinde dükkanların bir kısmını da satmıyor, kiralıyoruz. Bu kira geliri yönetime aktarılıyor. Böylece kira gibi bedelleri çıkmıyor.” Son olarak İstanbul Halkalı’da 3 bin 531 konutluk Tema İstanbul projesini geçen ay teslim ettiklerini belirten Çetinsaya, aidatların metrekare başına 1.20 lira olduğunu ifade etti.
Ofisler evi solladı

Sadece konut değil, ofislerde de aidatlar el yakıyor. Hakan Erilkun, ofislerin yoğun olduğu, Levent, Maslak, Zincirlikuyu bölgesinde, ofislerin aidatının metrekare başına 5 lira ile 11 lira arasında değiştiğini belirtiyor. Ümraniye, Kozyatağı bölgesinde ise ofislerin metrekare aidatı 4 ile 9 lira arasında değişiyor. Gelişimi ile dikkat çeken Basın Ekspres bölgesinde ise iş dünyası ofisin metrekaresi için 4-8 lira aidat ödüyor.

KAYNAK: Hürriyet

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir