Facebook ‘beğenmedim’ seçeneğini düşünüyor
California’da bir toplantıda Facebook’la ilgili soruları yanıtlayan Zuckerberg, kullanıcıların en çok talep ettiği şeylerden birinin, beğenmediklerini de gösterebilmek olduğunu söyledi.
Zuckerberg bunun, insanların koyduğu iletiler ya da bağlantıları aşağılama yöntemine dönüşmeden nasıl uygulanabileceği üzerinde çalıştıklarını vurguladı.
Facebook sitelerine konulan iletiler, sitenin kendi açıkladığı rakamlara göre, her gün dünya çapında 4 buçuk milyar “beğeni” alıyor.
Zuckerberg “İnsanların duygularını daha geniş bir yelpazede rahatça ifade edebilmesinin en iyi yolunun ne olduğu üzerinde epeydir düşünüyoruz” dedi ve şöyle devam etti:
“Bir çok insan Facebook’da hayatlarındaki hüzünlü-acı anlara dair iletiler paylaşıyorlar. İnsanlar bize sık sık böyle durumlarda ‘beğen’e basmaktan hoşlanmadıklarını çünkü burada beğenmenin duruma uygun bir duygu olmadığını söylüyorlar. Bir kısım kullanıcı ‘bu iyi bir şey değil, faydalı olduğunu düşünmüyorum’ anlamında bir ‘beğenmedim’ tuşu konmasını istiyor. İnsanların daha kapsamlı duygular ifade etmek istemesinin çok değerli olduğunu düşünüyorum.”
‘Beğeni’ eleştirileri
“Beğeni” tuşu, bir yandan da, kullanıcıların internette dolaşma alışkanlıklarını izleme yöntemi olarak Facebook tarafından kullanılmasından dolayı da eleştiriliyor.
Ayrıca bir markanın ya da bir içeriğin sahte “beğeni”lerle şişirilmesinin mümkün olmasından dolayı da şimşekleri üzerine çekiyor.
Facebook, “beğeni çiftliği” diye adlandırılan, bir ücret karşılığında hızla çok sayıda sahte “beğeni” sağlayan şirketlere savaş açtı.
Bu şirketler bu işi otomatik olarak robotlara ya da her bir tık karşılığında çok az bir para ödedikleri bir insan ağına yaptırıyorlar.
Facebook, bu sahte “beğen” yönteminin ciddi şirketleri siteyi kullanmaktan caydırabileceğini düşünüyor.
BBC tarafından 2012 yılında hazırlanan bir araştırma dosyası için oluşturulan sahte bir şirket, sahte olduğu çok açık olduğu halde binlerce “beğen” almayı başarmıştı.