Farklı bir fırtına geliyor – Robert Zoellick

Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick, dünya ekonomisinin, ‘yeni ve daha tehlikeli’ bir sürece girdiği uyarısında bulundu. İçinde bulunulan dönemi “Farklı bir fırtınanın erken aşamalarından biri” olarak nitelendiren Zoellick, 2008’de insanların daha az borçlu, piyasaların ise daha az duyarlı olduğunu hatırlattı.

Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick, dünya ekonomisinin,  ‘yeni ve daha tehlikeli’ bir sürece girdiği uyarısında bulundu. İçinde bulunulan dönemi “Farklı bir fırtınanın erken aşamalarından biri” olarak nitelendiren Zoellick, 2008’de insanların daha az borçlu, piyasaların ise daha az duyarlı olduğunu hatırlattı.

DÜNYA Bankası Başkanı Robert Zoellick, ülke ekonomilerinin içinde bulunduğu duruma ilişkin ciddi uyarılarda bulundu. Küresel ekonominin ‘yeni ve daha tehlikeli’ bir dönemece girdiğini söyleyen Zoellick, bunun 2008 krizinden farklı olduğunu da savundu. The Weekend Australian gazetesine konuşan Zoellick, bu yeni süreçte gelişmiş ekonomilere ‘daha az nefes alacak yer’ kaldığını söyledi.

Farklı bir fırtına geliyor

Zoellick, “ABD ve Avrupa’daki kriz orta ve uzun vadeli problemlere işarat ediyor. ABD’nin notunun düşmesiyle birlikte dünya ekonomisi panikledi” derken, yaşanan ekonomik krizin 2008’den farkını şöyle dile getirdi: “Farklı bir fırtınanın erken aşamalarından birindeyiz. Geçen son bir kaç haftada bazı gelişmekte olan ekonomiler büyümeye devam ettiği halde hızla toparlanma sürecinden ayrıldı. Bu daha da tehlikeli bir platform oluşturuyor.”

Elden gelen yapıldı

“2008’deki krizde insanlar daha az borçluydu. Piyasalar küresel ekonomideki gelişmelere bu kadar duyarlı değildi” diyen Zoellick, şöyle devam etti: “Gelişmelerin ‘ani şok’ etkisi henüz oluşmamıştı ve gelişmiş ekonomilerin daha fazla manevra alanı vardı. ”

Euro Bölgesi sıkıntılı

Euro Bölgesi’nin kısa vade için acil olarak alması gereken önlemleri aldığını belirten Zoellick, “Euro Bölgesi’nin yapısal sorunları global ekonominin karşı karşıya kalabileceği en büyük sıkıntılara dönüşebilir. Borç krizi içindeki Yunanistan ve Portekiz parasını devalüe edemiyor. Aynı sıkıntı İtalya ve İspanya için de geçerli” dedi.

 

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*