Fon çıkışlarına dikkat
Türkiye’nin de aralarında bulunduğu gelişen piyasalardan yabancı fonların çıkışının küresel finans krizinden bu yana en büyük seviyeye ulaştığına ilişkin raporlar endişe verici. Ancak Türkiye’de gözler dışarıdan çok içerdeki koalisyon-erken seçim ikilemine çevrilmiş durumda.
Seçim sonrası 8 Haziran’da başlayan dalgalanma ile piyasalarda kayıplar geri alınmaya başladı. Borsa, döviz ve faiz oranlarında seçim öncesindeki değerler henüz yakalanmadı. Ancak, seçim sonrası 8 Haziran seviyeleri geçildi. Hükümet kuruluşu gecikince piyasalara bekleyiş süreci ve yön arayışı hakimdi. Dalgalı seyreden ve ‘patinaj yapan’ borsada, geçen haftanın son günü hükümet beklentilerinin tekrar canlanmasıyla sert tepkiler görüldü. Faiz ve döviz tarafında da gevşeme vardı. Koalisyon hükümetinin kurulması kısa süreli iyimserliğe neden olabilir. Ancak, beklentilerin aksine, erken seçim olasılığı artarsa, borsada yukarı yönlü hareket ve döviz kurlarındaki düşüş, olumsuz etkilenir. Siyaset ve terör odaklı iç gündem öne çıkmış durumda. Olağandışı bir gelişme olmadıkça piyasaların dış kaynaklı gelişmelere duyarsızlığı bir süre daha devam edebilir.
TEPKİ ALIMLARI SÜREBİLİR
BIST100 Endeksinde görülen tepki alımlarının devamı için 79.000 seviyesinin üzerinde kalınması önemli. Bu durumda çıkış formasyonlarından ‘alçalan takoz’ formasyonu işlerlik kazanacaktır. İlk direnç 81.000 seviyesinde. 82.500-83.500 ise sonraki direnç seviyeleri. 79.000 seviyesini artık destek olarak görmek gerekir. Daha alt destekler 77.000 ve 76.000 seviyelerinde bulunuyor. Direnç seviyelerinde satış denemeleri görülse de tepki alımları bir süre daha etkisini sürdürebilir.
Dolar/TL’de 2.81 zirve ve direnç seviyesine yaklaşılması nedeniyle kâr satışları görüldü. Geri çekilmelerde verilecek destekler ise 2.75-2.72 ve 2.67 seviyelerinde. 2.67 seviyesi çıkış trendinin devamı açısından önemli. 2.80-2.81 ilk önemli direnç seviyeleri olarak geçerliliğini koruyor. Sonraki dirençler 2.86-2.90 olarak görülüyor. Kısa dönemli göstergelerin direnç seviyelerinde olması nedeniyle kâr satışları etkisini sürdürebilir. Ancak orta ve uzun dönemli çıkış trendleri gücünü koruyor.
GELİŞEN PİYASALAR
Son dönemde piyasalardan fon çıkışıyla ilgili haberler gelemeye devam ediyor. JPMorgan, gelişen piyasalardaki çıkışın küresel finans krizinden bu yana en büyük seviyeye ulaştığını açıkladı. Türkiye de gelişen piyasalar içinde yer aldığı için bu gelişmeden nasibini aldı. Gelişen piyasalar endeksiyle BIST100 Endeksi arasından paralel bir hareket söz konusu. 2014 yılından bu yana Gelişen Piyasalar Endeksiyle Gelişmiş Piyasaların lokomotifi konumundaki Dow Jones Endeksini karşılaştırdık. Gelişen Piyasalar Endeksinin düşüşte, Dow Jones Endeksinin (ABD) son dönemde ivme kaybı olsa da yükselişte olduğu görülüyor. Aynı çalışmayı yine gelişmiş piyasaların öncü borsalarından Dax Endeksi (Almanya) yaptığımzıda da yine Dow Jones-Gelişen Piyasalar grafiklerine yakın bir görünüm ortaya çıkıyor. Borsalar barometre ise gerek Amerika’da gerekse Euro Bölgesinde (Yunanistan’a rağmen) küresel kriz sonrası yapılan müdahaleler, kurtarma paketleri, düşük faiz bol likidite politikalarından sonuç alınmaya başlanmış görülüyor. Özetle, son yıllarda gelişmiş piyasalar gelişen piyasalara göre daha güçlü. İç piyasalarla ilgili değerlendirme yapılırken bu durumun dikkate alınmasından yarar var.