fotoğraf alıcısı sinyalleri

fİİcta radyo sinyallere dönüştürülür, özel bir gönderici bunları yere, zemin istasyonuna gön­derir. Burada otomatik Tele-fotoğraf alıcısı sinyalleri gözjf görülen bir – resime çevirir. Tele-fotoğraf alıcısı özel bir “kâğıtla çalışır/ bunun üzerinde satır satır, bir televizyon ekranı üzerinde imiş gibi/ daima uydunun o anda üstünde uçtuğu dünya parçası görünür. Uydu fotoğrafları özellikle meteorologlar için çok değerlidir, .çünkü onların yardımiyle geleceğe ait daha güvenilir hava tahminlerinde bulunulabilir. Bundan başka bu uydu resimleri ekoloji araştırı­cılarına dünya çapında hava ve su kirliliği hakkında bilgi verebilir. Amerika’nın gizli uydu­ları “yanlış renk fotoğraf isi” sayesinde başka memleketlerdeki tarlalarda hangi cins ekin olduğunu bulabilir. Bu gibi fotoğraflardan, sorara

o  yıl alınacak buğday v.b. rekoltelerini hesap etmek kabil olur, (Bundan da örneğin Rusya’nın, Amerika ve Kanada’dan o yıl ne kadar buğday satın alacağı saptanır).

Tekrar Avrupa kıtasının fotoğraflarına dö­nelim. Bir tanesi orta sayfalarımızdaki büyük fotoğraf, öteki de 26. sayfadaki küçük resimdir. Uydu fotoğrafları dünyaya gri renkte gelirler ve özel yöntemlerle renkli fotoğraflara çevrilirler.

Her iki resimde de göze çarpan, bu fotoğraflardaki çevre çizgilerinin bizim haritalar­dan alışmış olduklarımıza oranla biraz değişik olmalarıdır. İspanya resimde çok dar, Anadolu ise iki tarafları biraz basılmış gibi gözükmektedir, buna kadılık Norveç ve İsveç iki taraftan uzunlamasına çekilmişler gibidir. Uzmanlar ha­rita ile uydu fotoğrafları arasındaki bu farkı şöyle açıklarlar: İlk önce, küre gibi yuvarlak bir cisim olan dünyanın yüzeyinden parçalar düz bir kâğıt üzerine geçirilirse, ister bir harita, ister bir uydu fotoğrafı şeklinde olsun, hepsi bir parça sıkışmış veya uzamış gözükeceklerdir. Bundan başka uydulardaki fotoğraf çekme mekanizması pers­pektif yasalarına bağımlıdır. Yalnız dönen ay­nanın akına düşen memleketler, fotoğraflarında tam orantısında gözükür. 2200 kilometre geniş­liğindeki görüş alanının kenarlarında kalan bölgeler DÖğu- Batı yayılmasında hafifçe bası­lırlar.

Eğer insan gözü 1500 kilometre yüksekliğin­den Avrupa’ya baksaydı, o da aynı değişikliği farkedecekti. Bundan dolayı fotoğraflar (özellikle 26 sayfadaki) bir astronot’un dünya üzerinden geçerken Avrupa’yı gördüğü andaki izlenimlerine tamamiyle uymaktadır. Bugün bu yaşantıya sahip olacak astronotlar çok azdır. Belki 20 yıl sonra dünya etrafında yapılacak bir uçuş için bir seyahat bürosuna başvurmak kâfi gelecektir.

M. P. ‘den

 

 

 

 

■ iHiL

m±m n

SiPVJd*

m mm

“SON SEKSEN YILIN EN GÜZEL OYUNU”

Kahraman OLGAÇ

Yırını birinci yüzyıla ydtöapyonız.

Yugoslav Televizyonu, yirminci yüzyılda oynanmış en güzel satranç partilerini seyircilerine analizli olarak seyrettirmiş sonra da “hangisi en güzel ?” diye bir anket düzenlemiş, iki milyon iştirakçinin girdiği bu ankette aşağtdaki parti birinciliği kazanmış. Bu güzel partiyi yayımlarken, aktüel satranç haberlerini ilerde de vereceğimizi okurlarımıza müjdeleriz. “Çocuk Yılı” geldi geçti. Bilim ve Teknik olarak “Gençlere Satranç Dersleri” vermeğe devam ediyoruz. Şimdi “Spor Yılı” başladı. Tam bir “Kafa sporu” olan satrancı, Gençlik ve Spor Bakanlığı ne zaman himayesine alacak? Gençlerimize doğru düşünmesini., doğru kararlar vermesini öğretecek bu şahane spora, sayın Gençlik ve Spor Bakam’nın yardım elini uzatmasını can ve gönülden bekliyoruz.

Botwinnik – Capablanca A.V.R.O. 1938

  1. d4 Af6 2.c4 e6 3. Ac3 Fb4 4.e3 «15 5.a3 Fc3 6.bc3 c5 7.cd5 ed5 8.Fd3 0-0 9. Ae2 b6 10.0-0 Fa611. Fa6 Aa612. Fb2 Vd713. a4 Kfe81 f. Vd3 c415. Vc2 Af# 16. Ijbel Ac617. Ag3 Aa5 18.13 Ab319. €4 Va4 20. e5 Ad7 21. Vf2 g6 22. f4 İ5 23. ef6 Af6 24. Î5 Kel 25. Kel Ke8 (Bak: Konum: 1).

26. Ke6! Ke6 27, fe6 Şg7 28.Vf4 Ve8 29. Ve5 Ve7 30.Fa3ü (Bak : Konum: 2). 30…Va3 31.AH5 gh5 32. Vg5 Ş*B 33. Vf6 Şg8 34.e7 Vc1 35.§f2 Vc2 36.Şg3 Vd3 37.ŞH4

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*