Google I/O 2015 Konferansı’nda duyurulan her şey
Google’ın her yıl geliştiriciler için düzenlediği I/O Konferanslarının 2015 ayağı, dün akşam itibariyle başladı. Google, konferansta yeni Android mobil işletim sisteminden, Android Pay’den, Android Wear’dan, Nesnelerin İnterneti’nden ve daha birçok şeyden bahsetti. Biz de teknoloji dünyasında yılın en büyüklerinden olarak kabul edilebilecek bu etkinlikte konuşulan en önemli şeyleri dev bir rehberde bir araya getirdik.
Android M
Açılış konuşmasını yapan Google Kıdemli Genel Müdür Yardıcmısı Sundar Pichai’nin HBO Now’ın Play Store’a geldiğini de duyurmasının ardından sözü alan Android Mühendislik Genel Müdür Yardımcısı Dave Burk, yeni işletim sistemi Android M’i anlattı. Yeni şekerli isminin M ile başlayacağı haricinde işletim sisteminin adına dair pek bir bilgimiz olmasa da, Google’ın çalışmalarıyla nelerin değişeceğini az çok öğrendik.
app permissions
Lollipop’ta Materyal Tasarım’a geçerek Android’in gördüğü en büyük görsel değişimi sunan Google, yeni işletim siteminde daha çok yazılıma odaklanmış durumda. Bu yazılım iyileştirmelerinden ilki ise “Uygulama izinleri.” Android’de şimdiye kadar indirilen uygulamalar, yüklenirken hangi verilere erişeceğini bildirmekten başka bir şey yapmıyordu. Yeni modelde ise artık o uzun izin listesi olmayacak, uygulamalar, kullanmaları gerektiği zaman kullanıcıya soracak ve izin aldığı takdirde istediği veriye erişecek. Yani, iOS’te yıllardır mevcut olan sistem sonunda Android’e de gelecek.
Chrome Sekmeleri özelliği ile birlikte, uygulama geliştiricileri artık uygulamaların üzerinde görünebilecek farklı işlemler yapan tuşları ekleme şansı yakalayacak. Bir örnekle daha iyi aktarılabileceğini düşündüğümüz bu sekmeler özelliğiyle, mesela Pinterest uygulaması telefona yüklü olduğunda, Web tarayıcısında gezindiğiniz sayfalardaki resimlerin altında “Pin it” tuşu çıkabilecek.
Uygulama izinleri ve Chrome sekmeleri dışında Google’ın büyük ağırlık verdiği bir diğer konu ise pil ömrü oldu. Yeni “uykuya dalma” özelliği, Android cihazların hareket sensörü durgun olduğu zaman pil ömrünü arttırmak için tasarlanmış. Alarmlar ve bildirimler, yine telefonu bu hâlinden uyandırabilecek ancak yeni özelliğin pil ömrüne önemli katkı sağlaması da çok yüksek bir ihtimal.
Bunlar dışında Google, Android cihazlara da Type C USB girişinin geleceğini duyurdu. İlk olarak Apple’ın geçtiğimiz aylarda duyurduğu yeni Macbook ile tüketicinin karşısına çıkan bu yeni USB türü, çift taraflı girişi ile daha kullanışlı bir deneyim sunacak. Yine de yaygınlaşmasına oldukça uzun bir süre var.
Google, Android M ile ilgili yaptığı son duyurusunda ise, yeni işletim sisteminin artık “paylaşma” hareketlerinizi de takip edeceğini ve kullandığınız uygulamaya göre en çok kiminle içerik paylaştığınızı öğreneceğini belirtti.
Android M’in Geliştirici önizleme sürümü, Nexus 5, 6, 9 ve Player cihazları için indirilebilir durumda.
Android Pay
Mobil cihazlar ile NFC teknolojisi üzerinden ödeme yapma işi git gide yaygınlaşırken, Google da yeni işletim sisteminde mobil tedarikçilerle ortaklıklara giderek, Andorid Pay sisteminin cihazlara yüklü olarak önümüzdeki senenin cihazlarında geleceğini duyurdu. T-Mobile, Verizon ve AT&T gibi operatörlerle çalışacak olan Google’ın Android Pay sisteminde, hesap veya kredi kartı bilgisi, direkt olarak banka uygulamaları üzerinden Apple Pay sistemine aktarılabilecek ve bunlarla çok sayıda mağazada alışveriş yapmak mümkün olacak. Yine Apple’da gördüğümüz gibi kimlik doğrulama için parmak izi kullanımı da sağlanacak.
Android Wear
Giyilebilir teknolojiler dünyasına Google’ın büyük umutlarla girdiği Android Wear, geçtiğimiz yılı çok başarılı sonuçlarla kapatamamıştı. Apple Watch’un çıktığı gün 1 milyon satış rakamına ulaştığı düşünüldüğünde 2014 boyunca yaklaşık 750.000 Android Wear akıllı saat satılırken, giyilebilir teknolojilerin de henüz o beklenen büyük patlamayı yapmadığını söyleyebiliriz.
android-wear
Teknoloji dünyası hâlen daha bu patlamayı beklerken, Google da Android Wear üzerindeki çalışmalarını sürdürüyor. Yalnızca Android Wear için yaklaşık 4000 uygulama geliştirildiğini söyleyen Google, büyük bir güncelleme ile işletim sisteminin işlevselliğini arttırmak istiyor. Saat işletim sistemine gelecek olan yeni güncellemede, siyah-beyaz modda saatin şarjı azken, bilgi akışını sürdürmek ve uygulamaların ekranı sürekli açık tutmasını sağlamak için Always On modu yer alacak. Kullanıcıların, uygulamayı uyandırmak için ekrana dokunması gerekmeyecek. Bunun dışında elleriniz doluyken kaydırma yapmak isterseniz diye yukarı aşağı bilek hareketleriyle gezinme olanağı sağlanacak. Yeni Android Wear’da son olarak emoji çizmek mümkün olacak. Bir emoji çizdikten sonra, o şekle en yakın olan gerçek emojiler karşınıza çıkacak ve istediğiniz bir tanesini arkadaşlarınıza gönderebileceksiniz.
Nesnelerin İnterneti
Yıllardır teknoloji dünyasının konuştuğu bir diğer olgu da, tüm elektronik cihazların nihayetinde birbiriyle iletişim hâlinde olmasını sağlayacak olan Nesnelerin İnterneti. Hakkında çokça yazılıp çizilen bu sistemde kullanılacak cihazlar içinse Google, kendi işletim sistemi Project Brillo’yu duyurdu. Android’in bir alt ürünü olarak görebileceğimiz Brillo, her türden Android cihazlara uyarlanabilecek düşük güçte, kablosuz bir çözüm olarak öne çıkıyor. Brillo OS ile çalışan cihazlar ve bulut arasındaki iletişimi sağlamak için de Weave adındaki kendi dilini kullanan işletim sistemi, 2015’in üçüncü çeyreğinde geliştirici önizleme sürümü olarak karşımıza çıkacak.
internet of things
Google Now ve “Now on Tap”
Akıllı telefonunuzu daha da akıllı hâle getirmek için, Google davranışlarınızı, alışkanlıklarınızı ve hayat tarzınızı öğrenerek kendini geliştirecek yeni bir Google Now üzerinde çalıştığını duyurdu. Android cihazların kişisel asistanı olarak nitelendirebileceğimiz Google Now, günlük hayatınızda size yardımcı olmaya çalışacak ve biraz uçuk bir örnek olsa da, örneğin lunaparka gittiğinizde oyuncakların önündeki sıraların ne kadar uzun olduğunu tahmin edecek, arabayı nereye park ettiğinizi hatırlayacak.
Bunu yapmak için de, Now on Tap özelliğini kullanmak gerekecek. Google, ekranda neye baktığınızı anlayarak ona göre yardımcı olmaya çalışacak. Örneğin Google Now, uçuş yapacağınızı biliyorsa, indiğiniz zaman sizi hava alanından alabilecek bir Uber aracı ayarlayabilecek. Veya Google Music üzerinden örneğin Skrillex’i dinlerken, Google’a “Bu adamın gerçek adı ne” anlamına gelen İngilizce bir soru yönelttiğinizde, Google kimden bahsettiğinizi anlayacak ve cevap verecek.
now on tap
Google’ın yeni özellik ile ilgili gösterdiği son örnekte, Viber’da bir kişi ile bir restoranda akşam yemeği fikri geçerken, Google Now, girdiğinizde bahsi geçen restoranın sayfası açık bir şekilde karşınızda olduğu OpenTable uygulamasını açıyor. Google’a biraz fazla bilgi vermek gibi nitelendirilebilecek olan bu Now on Tap özelliği, kimi kullanıcıların hayatını ciddi ölçüde kolaylaştırırken kiminin de gizlilik endişelerini arttıracak gibi görünüyor. Yine de Türkiye’de bunları görmemize daha çok uzun süre olduğu için bizim açımızdan çok da bir sıkıntı olmayacağını düşünüyoruz.
Google Photos
Google’ın belki de I/O’daki en önemli duyurularından biri de Google Photos oldu. “Hepimiz çok fazla fotoğraf çekiyoruz.” diyen Google, çözüm olarak sunduğu bu yeni hizmetiyle, tamamen ücretsiz şekilde sınırsız bir depolama alanı sunarak fotoğrafları saklama imkanı sunuyor. Bir zaman çizelgesinde, hiçbir etikete ihtiyaç duymadan insanlar ve yerlere göre sıralama hizmeti de veren Google Photos üzerinden yine konum ve zamana göre videolar oluşturabiliyor ve kolaj yapabiliyorsunuz. Google Photos, bugünden itibaren Google+ üzerinden Android, iOS ve Web’de kullanılabilir durumda.
google photos
Çevrimdışı bağlılık
Dünyanın neredeyse her yerinde Android erişimi olduğu için, Google İnternet erişiminin kısıtlı olduğu bölgelerde uygulamalarını erişilebilir hâle getirmek istiyordu. Örneğin birkaç ay önce, gelişmekte olan ülkeler için YouTube Offline’ı çıkaran Google, Chrome için de çevrimdışı destek sunmaya başlamıştı. Google I/O 2015’te ise Offline Maps’i duyuran Google, internet bağlantısı olmadan Google Maps üzerinden konum ve tarif arama özelliğini devreye sokuyor. İncelemeleri de sisteme dahil eden şirket, Maps’teki bilgileri tamamen çevrimdışı yapmak için uğraşıyor. Offline Maps çalışmaları bu senenin sonlarına doğru tamamlanacak.
Google I/O 2015’te bunların dışında yeni geliştirici araçları, Android geliştiriciliğiyle ilgili 6 aylık ders verecek olan Nanodegree ve sanal gerçeklik alanlarında bilgiler verildi.