Grip aşısı için en doğru ay hangisi?

Grip aşısı için en doğru ay hangisi?224957

Grip aşısı için en doğru ay hangisi?

Grip aşısıyla ilgili görüş ayrılıkları yine gündeme geldi. Aşının ilaç firmalarının pazarlama harikası olduğunu ileri süren de var, doktora başvuruları ve ölümleri önlediğinin bilimsel olarak kanıtlandığını söyleyen de. İnsanların kafasındaki soru ise aynı: ‘Grip aşısı olalım mı, olmayalım mı?’

‘Grip aşısını kimler olmalı?’, ‘Gribe karşı ne kadar etkili?’, ‘Aşı için ideal zaman hangi ay?’… Merak edilen tüm bu soruların yanıtılarını Prof. Dr. Murat Akova bu soruları AjansHaber’e verdi.

“GRİP AŞISININ KORUYUCULUĞU YÜZDE 80 CİVARINDA”

Grip aşısı koruyuculuğu oldukça yüksek olan bir aşı, yüzde 80 civarında bir koruyuculuğu var. Yaşla beraber, koruyuculuğu azalabiliyor ama yine de onlarda da oldukça yüksek bir koruyuculuğa sahip. Özellikle akciğer, kalp hastalığı olanlar, şeker hastalığı olanlar, böbrek hastalığı olanlar mutlaka yaptırmalı çünkü onlarda grip ortaya çıktığı zaman öldürücü sonuçlara yol açabiliyor.

“RİSK GRUBUNDA OLANLARIN MUTLAKA YAPTIRMASI GEREKİR”

Grip aşısının her sene mutlaka yapılması lazım. Aşı genellikle Eylül ayı gibi piyasaya veriliyor. Bir önceki senenin virüslerine göre hazırlanıyor. Tabi o sene hangi virüsün ortaya çıkacağını bilmek mümkün değil çünkü virüsler her sene kimlik değiştiriyor. Bu nedenle zaten aşının yüzde yüzlük bir koruyuculuğu yok. Virüsün içerisindeki değişikliğin nasıl olacağını tam olarak tahmin etmek mümkün değil. Buna rağmen yüzde 80 civarında bir koruyuculuğa sahip oluyor. Özellikle risk grubunda olanların mutlaka yaptırması gereken bir aşı ama diğer durumlarda da, grip hastalığını geçirmek istemeyen, korunmak isteyen herkesin yaptırabileceği bir aşı.

“GRİP AŞISI İÇİN İDEAL ZAMAN…”

Bizim bulunduğumuz coğrafi bölgede, grip salgınları genellikle Kasım ayının ortalarından sonra başlar. Mart ayının sonuna doğru da biter. Dolayısıyla aşıyı bu tarihlerden önce yaptırmak lazım. Aşıyı ilk kez yaptıranlar için, aşının koruyuculuğunun gelişmesi için 2 ya da 3 haftaya ihtiyaç var. Eğer daha önceden aşı yaptırdıysanız bu süre kısabilir ama ideal zaman Kasım ayının başına kadar aşıları yaptırmak lazım.

“YUMURTA ALERJİSİ OLANLAR…”

Grip aşıları yumurta içerisinde üretilen aşılardır. Yumurta alerjisi olan kişiler varsa, bu kişilerin yaptırmaması gerekir ama onun dışında aşı canlı bir aşı değil. Aşıyla bir hastalığın bulaşması söz konusu değil. Belli bir yan etkisi yok, bir tek 6 aydan küçük çocuklara yapılması önerilmiyor. 6 ayın üzerindeki herkese, yumurta alerjisi olmaması koşuluyla yaptırılabilir.

“GENEL SAĞLIK ÖNERİLERİNE DİKKAT ETMEK YETERLİ”

Grip çok bulaşıcı bir virüs hastalığıdır. Vücut direncini düşürecek her türlü etken, gribe karşı bir eğilim oluşturabilir. Grip olan insanlarla aynı ortamda bulunmakla bulaşabilir. Kalabalık yerlerde bulunduğunuz zaman, toplu taşıma araçları, fazla kişinin bulunduğu yerler, okullar, insanların bir arada yaşadığı yerler, askeri birlikler, bütün bunların hepsi gribin bulaşması için risk faktörü. Özellikle risk altında kişiler, oralardan uzak durabiliyorsa gripten korunabilir. Onun dışında düzenli uyumak, iyi beslenmek, beslenmeye dikkat etmek gribe karşı koruyuculuğu artırıyor ama özellikle herhangi bir ilacı kullanırsanız bağışıklığınıza artar diye bir şey söz konusu değil. Genel sağlık önerilerine dikkat etmek gribe karşı da yeterli düzeyde bir koruyuculuk sağlayabilir.

“RİSK GRUBUNDA OLANLAR AŞIYI YAPTIRMAZSA…”

‘Grip aşısı yaptırdığınız zaman çeşitli yan etkiler oluyor, başka hastalıklar ortaya çıkarıyor’ şeklinde bazı iddialar oluyor. Bunlar bilimsel olarak kanıtlanmış iddialar değildir. Özellikle risk grubunda olanlar yaşlılar, akciğer, böbrek hastalığı olanlar aşıyı yaptırmaz da, hastalığa yakalanacak olurlarsa, çok daha kötü sonuçlarla karşılaşabilir. Özellikle bu risk altındaki kişilerin mutlaka yaptırmasında fayda var.

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*