Gülen Cemaati Kurban Derisi Toplayamayacak!
Kurban Bayramı’nda kurbanlık ve kurban derilerinden pay alma savaşı kızıştı. Türkiye genelinde 600 bini büyükbaş, 2 milyonu da küçükbaş olmak üzere 2.6 milyon hayvan kesilmesi bekleniyor.
10 MİLYAR TL’Yİ AŞAN EKONOMİ
Kesilecek kurbanlar göz önüne alındığında sadece kurbanlık ekonomisi 6.4 milyar lira gibi rakam oluştururken, nakliye, kesim, sakatat, deri gibi diğer faktörlerle birlikte kurbanlık ekonomisi 10 milyar lirayı aşacak bir rakam oluşturuyor. Bu kadar büyük bir ekonomik alanda fayda sağlamak isteyen vakıflar, dernekler, Türk Hava Kurumu (THK), Diyanet İşleri Başkanlığı ve camiler ise rekabet için tüm çalışmalarını tamamladı.
Türk Kızılayı ve Mehmetçik Vakfı vekaleten kurbanlık keserken, cami dernekleri ve Türk Hava Kurumu başta olmak üzere dernek ile vakıflar ise kurban derilerini toplamak için birbirleriyle yarışıyor. Önceki yıllarda kurban derisi toplamada en ön sıralarda yer alan Gülen Cemaatinin deri toplamasını hükümet engellemek için harekete geçti.
81 İL EMNİYETİNE ‘EL KOYUN’ UYARISI
Hükümet Gülen Cemaatinin deri toplamasına izin vermemek için 81 ilin emniyet müdürlüklerini uyardı. Uyarıda, cemaat adına deri toplanmasına müsaade edilmemesi istendi. Ayrıca cemaat adına toplanan kurban derilerine de el konulması gerektiği uyarısı yapıldı. (Kaynak:Hüriyet)
KURBAN BAĞIŞLARINDA BAZILARINA İNDİRİM
Gelir Vergisi Kanunu’na göre “kamu yararına çalışan dernekler ve Bakanlar Kurulu’nca vergi muafiyeti tanınan vakıflara yapılan bağış ve yardımlar, yıllık toplamı beyan edilecek gelirin yüzde 5’ini aşmamak üzere” gider olarak düşülebiliyor.
ReklamReklam
Ancak, Gelir Vergisi Kanunu’nda 2004 yılında eklenen madde ile “fakirlere yardım amacıyla gıda bankacılığı faaliyetinde bulunan dernek ve vakıflara bağışlanan; gıda, temizlik, giyecek ve yakacak maddelerinin maliyet bedelinin tamamı” gelir vergisi matrahından düşülebiliyor.
MEHMETÇİK VAKFI’NA YOK
Fakirlere yapılan bağışların tamamının gider yazılması hayırlı bir düzenleme.
Ancak Türkiye’de gıda bankacılığı yapan derneklerin neredeyse tamamı hükümete ve cemaatlere yakın dernek ve vakıflar. Çünkü bu yolla oy topluyorlar.
Diğer taraftan Atatürkçü Düşünce Derneği, Mehmetçik Vakfı, Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı gibi vakıf ve dernekler faaliyetleri ve amaçları gereği gıda bankacılığı yapmıyor.
Hal böyle olunca Kurban Bayramı’nda kurban kesmek yerine kurban bedelini Mehmetçik Vakfı’na bağışlayan biri, yaptığı bağışın beyan ettiği gelirin yüzde 5’ine isabet eden kısmını gider yazabiliyor. Diğer tarafta ise gıda bankalarına yapılan kurban bağışlarının tamamı gider yazılabiliyor. (Kaynak:Sözcü)