Genel

Haber |Topbaş BM üst düzey yönetimine İSMEK’i anlattı | Haber

Haber |  Topbaş BM üst düzey yönetimine İSMEK’i anlattı | Haber

İngiltere Başbakanı David Cameron’un başkanlık yaptığı 2015 Sonrası Kalkınma Gündemi Konusunda Seçkin Kişiler Toplantısında ”Evlerde Yoksulluk, Binyıl Kalkınma Hedeflerine erişip bir nesil içerisinde yoksulluğu ortadan kaldırma çabaları ve güvenlik ağları, besin güvenliği, sağlık, eğitim, sosyal kapsayıcılık konuları ele alındı.
İngiltere Başbakanı David Cameron’un Başkanlık yaptığı yüksek düzeyli panel taslak vizyon beyanı sabah oturumunda ”yoksulluğun mutlak bertarafı için vizyon belirlemede neler yapılabileceğini ve öcülüklerinin neler olabileceği belirlenmeli bin yıllık kalkınma hedeflerinin güncellenmesi için adımlar atılmalı. Ortak bir noktada buluşulmalı’ dedi.
BM üst düzey yüksek düzeyli vizyon toplantısının ikinci oturumu öğleden sonra yapıldı.
İnsani gelişme başlıklı oturumda söz alan Başkan Topbaş, Sayın Başbakan Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminden gelen tecrübeleriyle yerel yönetime verilen önemin Türkiye’de nasıl arttığını, 10 sene öncesinde %14’lerde gezen işsizlik oranının artan nüfusa rağmen bugün %8’e inmesi örneğiyle açıkladı.
Halkla yakından temas içinde olan yerel yönetimlerin Binyıl Kalkınma Hedeflerinin gerçekleştirilmesi noktasında en etkili çalışmaları gerçekleştirdiğini ve bu deneyimleri diğer yerel yönetimlerle paylaşma konusundaki hızlı refleksleri sayesinde kalkınmanın küresel çapta gerçekleşmesine büyük katkıda bulunduğunu belirtti.
Başkan Topbaş, İstanbul Büyükşehir Belediyesi İSMEK projesinden örnek vererek, ”Kalkınma Hedeflerinin ve 2015 Sonrası Kalkınma Gündeminin temel noktasını oluşturan yoksulluğu ortadan kaldırma hedefine ve ayrıca bugüne kadar İSMEK’ten eğitim alan 1,300,000 kişinin %85’inin kadın olması ile cinsiyet eşitliği hedefine İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak ne kadar büyük bir çapta katkıda bulunduklarını” anlattı.
Bu gibi örneklerle yerel yönetimlerin Kalkınma sorunlarının çözümünde aktif çözüm ortağı olarak yer alması gerektiğini belirten Başkan Topbaş, İSMEK kurslarının uygulanabilir, istihdama katkı sağlayan bir proje olduğunu anlattı.
23 Ülkeden katılan Akil adamlara konuşan Başkan Kadir Topbaş şunları söyledi: ”Gerçekçi olalım. Yoksulluk sadece besin güvenliği gibi tek bir boyutta değil çok boyutlu bir konu olarak düşünülmeli. Bu anlamda panelin vizyonunu belirlerken yoksulluğun ortadan kaldırılması ana başlık olarak düşünülmeli, bu konuya etkisi olacak istihdam adalet, eşitlik ve sürdürülebilir büyüme gibi konular yoksulluğu ortadan kaldırma ana başlığı altında alt başlıklar olarak ele alınmalıdır.
Zira rotası olmayan bir geminin hedefine ulaşması mümkün olmayacağı üzere yüksek düzeyli panelin de hedefini ortaya koyan bir vizyon beyanının oluşturulması büyük önem arz etmektedir.” dedi.
Aynı zamanda oturuma başkanlık yapan İngiltere Başbakanı David Cameron’da sabahki oturumda yaptığı konuşmada, “Öncelikli konuların belirlenerek derhal harekete geçilmeli. Toplantının verimli olacağını ve sonuçlarının faydalı olacağını düşünüyorum” dedi.
TOPLANTIYA KATILN ÜST DÜZEY YÖNETİCİLER:
1. Susilo Bambang Yudhoyono, Endonezya Devlet Başkanı (Eş Başkan)
2. Ellen Johnson Sileaf, Liberya Devlet Başkan (Eş Başkan)
3. David Cameron, İngiltere Başbakanı (Eş Başkan)
ÜYELER
1. Fulbert Gero Amoussouga (Benin)
2. Vanessa Petrelli Correa (Brezilya)
3. Yingfan Wang (Çin)
4. Maria Angela Holguin (Kolombiya)
5. Gisela Alonso (Küba)
6. Jean-Michel Severino (Fransa)
7. Horst Kohler (Almanya)
8. Naoto Kan (Japonya)
9. Ürdün Kraliçesi Rania (Ürdün)
10. Betty Maina (Kenya)
11. Abhijit Banerjee (Hindistan)
12. Andris Piebalgs (Letonya)
13. Patricia Espinosa (Meksika)
14. Paul Polman (Hollanda)
15. Ngozi Okonjo-Iweala (Nijerya)
16. Elvira Nabiullina (Rusya Federasyonu)
17. Graca Machel (Güney Afrika)
18. Sung-Hwan Kim (Kore Cumhuriyeti)
19. Gunilla Carlsson (İsveç)
20. Emilia Pires (Doğu Timor)
21. Dr. Kadir Topbaş (Türkiye)
22. John Podesta (Amerika Birleşik Devletleri)
23. Tawakel Karman (Yemen)
24. Amina J. Mohammed (resen)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir