Hayvan Gübresinden Enerji Üretilecek
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, hayvansal atıklardan enerji elde edilmesi için harekete geçildiği anımsatılarak, kurulacak biyogaz tesisleri ile bir taraftan atıklardan kaynaklanan kirliliğin giderilmesi diğer taraftan ise enerji (ısı+elektrik) ve tarımda kullanılabilecek gübre üretilmesinin hedeflendiği belirtildi.
Bakanlık yetkililerinin, Afyonkarahisar, Amasya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Çorum, İstanbul (Silivri), İzmir, Konya, Kırklareli, Manisa ve Tekirdağ’da ziyaretlerde bulunduğu bildirilerek, Alman uzmanların saha ziyaretlerini tamamladığı duyuruldu.
Bakanlığın Alman biyogaz uzmanları ile ön fizibilite raporu hazırladığı kaydedilerek, “Söz konusu rapor Suluova’da kurulacak biyogaz tesisi ile Tersakan Çayı’ndaki kirliliği gidermek için bir çözüm sunuyor. Seçilen bölgelerde pilot tesislerin kurulması için fizibilite çalışmaları tamamlandı” ifadelerine yer verildi.
Proje kapsamında hazırlanan biyogaz hesap aracı sayesinde bir biyogaz tesisinin inşasına başlamadan önce eldeki temel verileri kullanarak tesisin boyutunu, kapasitesini, bileşenlerini ve ekonomikliğinin hesaplanabileceği vurgulandı.
Bakanlığın Gönen ve Biga’da biyogaz gübresinin, arazide tarımda kullanımı ve sonuçlarının kıyaslanması amacı ile bir örnek ekim uygulaması yaptığı belirtilerek, şunlar kaydedildi: “Bölgede seçilen tarlaların toprak analizlerini yapan bakanlık, kullanılacak gübrelerin de analizlerini yaparak uygun gübre oranlarını hesapladı.
Pilot arazilere biyogaz gübresi, işlenmemiş çiftlik gübresi, kimyasal gübre ve bunların karışımlarından oluşan gübreleme uygulaması yapıldı.
2013’te hasadı gerçekleştirilen domates, biber ve mısırdan olumlu sonuç elde edildi. İşlenmiş ve işlenmemiş gübre, kimyasal gübre ve biyogaz gübresini karşılaştıran uzmanlar biyogaz gübresinin daha kaliteli ve daha verimli olduğunu gözlemledi.”