Genel

HEPTANESOS

HEPTANESOS. Bk. yediada. HEPTANOMİS. Esk. coğ. Orta Mısır’da yedi nomos’tan meydana gelen eyalet. M.S.
I. yy.dan itibaren bir epistrategia haline getirildi. önce Herkulia sonra da Arkadia adı altında Arapların fethine kadar sürdü, (l) HEPTARŞİ i. (ing. heptarchy’den fr. hep-tarehie). Yedi kişinin yönettiği hükümet.
— Tar. XVI. yy.dan sonra sık sık ve yerli yersiz kullanılan bu kelime, VI. – IX. yy.da siyasî anglosakson kuruluşlarının adıdır; art arda ortaya çıkan yedi krallık şunlardır: Kent, Sussex, Wessex, Doğu-Anglia, Essex, Northumbria, Mercia (sayıları daha sonra on altı veya on sekiz oldu).
— ansİkl. Tar. Bu krallıkların sınırları, aralarındaki savaşlar yüzünden sık sık değişiyordu, bazıları bu arada ortadan kalktı. Sussex, VII. yy.ın sonlarına doğru Wessex tarafından, Kent daha sonra gene Wessex tarafından tarih sahnesinden silindi. Baş rolü, VI. yy. sonlarında Kent oynadı; VII. yy.da bu krallık Northumbria’ya bağlandı, sonra Northumbria ile Mercia arasında çekişme konusu oldu, bütün VIII. yy. boyunca Mercia’ya bağlı kaldı, IX. yy.da Wes~ sex’e katıldı; Wessex XI. yy. başlarına kadar İskandinav istilâsını durdurmağa çalıştı, İngiltere’yi kendi yararına birleştirdi, (l)
587

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir