HİND SÜNBÜLÜ
(M EKKE AYRIĞI)
Arabçası : Ishır-i Mekkî, Sünbül-i Hindî. Farsçası : Sünbül-i Hindî. Lâtincesi : Andropogon Nardus. Yetiştiği yer ve çeşitleri: Asıl vatanı Afrika’dır. Memleketimizde Antalya civarında yetişir. Üç çeşittir. Kullanılan maddesi: Kökü, çiçeği.
Tıbbî Özellik ve Faydaları:
a) Bu bitki M ekkî, M ısrî ve Afrıkî olm ak üzere üç çeşittir. En iyisi Antalya’da yetişir. İçilecek miktarı yarım dirhemdir. Yan
tesiri böbreğedir. Onun için ilâcın üstüne daima gül suyu içmelidir. Bu bitkinin kökü çiçeğinden daha kuvvetlidir. b) Kökü kaynatılarak 15 gün içilse mafsal ağrılarına iyi gelir. Ciğerlere fayda verir. c) Pişirilip suyu içilse mesânedeki taşlan eritir, idrar söktürür, Bronşit ve Astım’a iyi gelir. ç) Baş ve midedeki fâsid maddeleri kurutur. d) Gaseyana, hafekana, kadın rahim hastalıklanna şifa verir. d) Bu otun yağınm dörtte bir miskali mide, bağırsak spazmla- nna (sinir çekilmelerine) iyi gelir. e) Kaynatılmış suyunun kadınlar banyo yapıp içine otursalar rahim urlanna iyi gelir. f) Çok koklanırsa uyku verir, fakat baş ağnsı da yapar. g) Karaciğer ve midede olan katı urlan eritir. ğ) Kan tüküren hastalann ilâçlanna katılarak verilirse faydası görülür. h) Midesi yemek kabul etmeyen kimselere 10 gün kadar verilse iyi olur. ı) Fazla şişmanlar içseler zayıflarlar. i) İdran çoğaltır, kadmlann aybaşlannı nizama sokar.