Hindistan ve Bangladeş arasındaki toprak takası anlaşması
Hindistan ve Bangladeş arasında varılan anlaşma kapsamında, iki ülke arasında toprak takas işlemlerine başlandı.
Hindistan haber ajansı ANI’nin haberine göre, dün yürürlüğe giren anlaşmada, Hindistan’a bağlı 111 yerleşim bölgesi Bangladeş’e, Bangladeş’e bağlı 51 bölgenin de Hindistan’a verilmesi planlanıyor.
Anlaşma kapsamında yer alan bölgelerdeki yerleşimcilerin hangi ülkeye bağlı kalmak istediklerini seçmede özgür olacakları belirtilirken, bu bölgelerde yaşayanlar, dilerlerse bulundukları bölgede yaşamaya devam edebilecek veya 4 bin kilometrelik sınır boyunca başka bir bölgeye de yerleşebilecekler.
Bölgede yaşayan 50 binden fazla kişinin 1947’den beri mahrum oldukları eğitim ve sağlık hizmetleri gibi temel vatandaşlık haklarına da kavuşacakları bildirildi.
İki ülke arasında haziran ayında imzalanan anlaşma, kısa bir süre önce 1974 yılında varılan toprak takası anlaşması kapsamında Hindistan Parlamentosu’nda onaylanmıştı.
Hindistan Başbakanı Narendra Modi anlaşmayı “Berlin Duvarı’nın yıkılmasına benzetirken, Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina da insancıl bir sorunun, barışçıl bir sona ulaştığını” ifade etmişti.
Bangladeş’e anlaşma için yaptığı ziyaretinde, iki ülke arasındaki sınır anlaşmazlığı ile ilgili konuların çözüme ulaştığını ve varılan anlaşmayla sınırların çok daha güvenli hale geldiğini dile getiren Modi, Hindistan tarafından 2 milyar dolarlık çerçeve kredisinin, Bangladeş’teki altyapı projelerinde kullanılmak üzere verileceğini de kaydetmişti.
Güney Asya’nın iki komşu ülkesi arasında yaşanan sınır anlaşmazlığının temel nedeni 4 bin kilometrelik sınır boyunca yer alan ve iki ülke arasında iç içe geçen tartışmalı 162 yerleşim bölgesi oluşturuyordu. Anlaşmazlık nedeniyle bu bölgelerde yaşayanlar temel kamu hizmetlerinden yararlanamıyordu.