Bir web sitesi kurmak için öncelikle host sahibi olmanız gerekmektedir. Peki, bahsettiğimiz bu host nedir? Sitenize ekleyeceğiniz sayfaların, resimlerin, dökümanların internet üzerinden kullanıcılar tarafından ulaşılabilecek bir alan olması gerekir. İşte buna host denir. Bu hizmete ise web hosting hizmeti adı verilir. Bu alan bir bilgisayarda yer alır. Bu hostu kendi bilgisayarınızda kurmak tabiki yapılabilir ancak pek kullanışlı olmaz. Çünkü hostun bulunduğu bilgisayar
aynı anda yüzlerce kullanıcının ulaşabilmesine imkân sağlayacak özellik ve donanımda olmalıdır. Bu iş için birçok özellikte host ve hosting hizmetini veren birçok firma bulunmaktadır.
Windows Hosting mi Linux Hosting mi?
Peki windows hosting mi yoksa linux hosting mi? Hangisini seçeceğinize nasıl kullanmayı planlıyorsanız ona göre karar vermeniz gerekiyor. ASP ile birlikte SQL veri tabanı kullanmak istiyorsanız windows hostingi tercih edebilirsiniz ancak PHP, mysql kullanacaksanız linux hostingi seçmeniz faydalı olacaktır.
Host Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyim?
Host seçerken dikkat edeceğiniz bazı önemli noktalar şunlardır.
1) Disk Alanı: Eğer hostunuzda büyük boyutlu resim, video, ses dosyaları koymayı düşünmüyorsanız çok büyük disk alanına ihtiyacınız yok demektir. (Ortalama bir html sayfasının büyüklüğü 10-30 kb arasında değişir.) Eğer büyük boyutlu resim vb. dosyaları yükleyecekseniz daha büyük disk alanına sahip hostları tercih etmeniz gerekmektedir.
2) Bandwidth: Bandwidth nedir önce onu açıklayalım. Bandwidth yani veri transferi ziyaretçilerin sayfaları açarken toplam kullandıkları alana deniyor. Daha doğrusu şöyle açıklayayım örneğin 20 kb lık bir sayfa 100 defa görüntülenirse toplam 2000 kb’lık bandwidth kullanılmış olur. Bu özelliği de ziyaretçi potansiyeline göre ayarlamanızda fayda vardır.
3) Firma: Firma son derece önemlidir. Firmanın profesyonel olmasına dikkat edin. Yani gerçekten bir şirket olup amatör olmamalarına. Ayrıca destek hattı kullanılabilir ve gerekli desteği alabileceğiniz yapıda olmalıdır.