ÎDRAR TORBASI ÎLTÎHABI

ÎDRAR TORBASI ÎLTÎHABIidrar-torbasi-iltihabi

İdrar torbasının iltihabı genellikle bakteri ve virüslerin marifetidir. Kadınlarda, idrar yolu çok kısa olduğundan, hâmilelik hastalıkları ile birlikte idrar torbası iltihabına çok sık rastlanır. Bel soğukluğu (gonore) vakaları da idrar torbası iltihabına sebep olabilmektedir.bilmektedir.
Belirtileri
* Çok sık idrara çıkma.
* İdrar yollarında yanma.
* İdrarda kötü bir koku.
* Bazan idrarda kan, ateş ve terleme de görülebilir.
Ne Yapmalı?
* İdrar tahlil edilerek iltihaba sebep olan mikro-organizmanın cinsi tesbit edilir ve ona göre etkili bir antibiyotik tedavisi uygulanır.
* İltihabın böbreklere sirayet etmesini önlemek için potasyum nitrat karışımı bol sıvı verilir.
ADDİSON HASTALIĞI

Böbreküstü hormon bezlerinin, ağır kanama, frengi, tüberküloz veya tümör gibi ciddi vakalardan sonra yıkıma uğrayarak iş göremez duruma düşmesi sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır.
Belirtileri
* Genel zayıflık, kansızlık, midede aşırı hassasiyet ilk belirtileridir.
* Hormon eksikliğinin devam etmesi halinde kalp kaslarında gevşeme ve dolayısiyle kalp atışlarında zayıflama görülür.
* Yüz ve ellerden başlayarak deride renk değişmeleri ile kendisini açıkça belli eder. Derinin rengi sarıdan koyu kahverengiye hatta siyaha kadar değişmeler gösterir.
* Aşırıya varan bir halsizlik ve hareket güçlüğü hastayı yatağa düşürür.
* Kalp basıncının iyice azalması sonucu kulaklarda çınlama, baş dönmesi ve nihayet bayılma nöbetleri görülür.
* Aynı zamanda kalp çarpıntısı, mide bulantısı ve kusma da görülür.
N e Yapm alı?
* Böbreküstü bezlerinin salgıladığı hormonları dışarıdan (ağız yoluyla) vermekten başka çare yoktur. Bu bir “eksikliği tamamlama” tedavisi olduğundan; hasta verilen hormonal ilâçları ömür boyu kullanmak zorundadır.
ÜREMİ
Çeşitli sebeplerle böbreğin hastalanıp görevini yerine getirememe sonucu kandaki azot artıklarının vücuttan dışarı atılamaması, olayına “üremi” adı verilmektedir. İdrarla atılması gereken üre, ürik asit ve kreatinin gibi azot metabolizma artıkları kanda birikerek zehirlenmeye benzer belirtiler gösterir. Bunların en tehlikelisi üre olup kandaki oranı yüzde 50 mg’ın üzerine çıktığında
zehirlenme belirtileri başlar.
Ürem i ’ye Sebep Olan Faktörlere
* Şoka yol açan ağır ameliyatlar, zehirlenmeler, ateşli hastalıklar, yanıklar, şiddetli ishal ve kusmalar böbrekleri de etkileyerek kandaki üre miktarının artmasına sebep olurlar.
* Keza şeker hastalığının ağırlaşması sonucu ortaya çıkan susuzluk şokunda, addison krizinde, ileri derecede kalp yetmezliğinde, akut ve kronik nefritte, ilerlemiş böbrek tüberkülozu vakalarında, böbrek tümörlerinde, iki taraflı böbrek enfarktüsünde, her iki böbrekte ve idrar yollarında taş, ur ve kan pıhtısı olduğunda, bu hastalıkların şiddeti ile orantılı olarak üremi hastalığı ortaya
çıkabilmektedir.
Belirtileri:
* İlk belirtileri halsizlik ve kas zayıflığı şeklindedir.
* Gündüz dalgın olan hasta, geceleri uyuyamaz.
* Karekterine zıt olarak saldırganlık ve bağırıp çağırmalar görülebilir.
* Baş ağrısı ve kas çekilmeleri ile birlikte ağızda kuruluk ve yanma şeklinde şikâyetler vardır. Dil paslıdır. Nefeste amonyak
kokusu duyulur.
* Deri genellikle soluk, kuru ve sarımtırak kirli renktedir. Kaşıntı mevcuttur.
* Hastalığın son döneminde durdurulamayan bir hıçkırık ortaya çıkabilir.
* Hastanın şuuru bulanır ve nihayet komaya girer.
Tedavi
* Üremi, kendi başına ortaya çıkan, müstakil bir hastalık olmadığından tedavisi böbrek yetmezliğine yol açan asıl hastalığa yöneliktir. Asıl hastalık şifa bulunca, üremi de kendiliğinden iyileşme gösterir.

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*