İKLİMSEL JEOMORFOLOJİ

KIVRIMLI YAPIYA UYGUN ENGEBE ÇEŞİTLERİ

üar Vadi Tepeler
Yumuşak

kayaçlar

(marn)
\

gfriiivaMMaaMEKk. ^gs
kayaçlar

(kireçtaşı)
iterinin tersine dönme süreci. En yüksek noktalar senkiinalieri, aktalar da antkiinalieri gösterir.
TORTUL BİR HAVZADA PLATO VE KUESTA ENGEBELERİ
isal plato
Kuesta alnı
Tanık tepe
sferin rolü

:er, kayaçların üst bölümünü değişikliğe uğratarak toprak inüştürür. Bitki örtüsü yağışların bir bölümünü tutar, bu liden dağıtır (ağaçlar) veya yağmurun topraklar üstünde-ıi önler (odar veya çayırlar). Bitki örtüsü olan yerlerde sı-[gölge etkisi) ve nemin (rüzgâr etkisi ve bitkilerdeki terle-aha az olması) doğrudan etkisi azalır. Buna karşılık, bitki s ağaç gövdeleri yağmur sulanm yönlendirir ve toprak ta-emilmesini kolaylaştırır. Bir araziyi kaplayan bitki örtü-n dere gibi akıp gitmesini önler, akarsuların aşındırma et-altır. Bitki örtüsüyle kaplı bir yamaçta, akan su, bitkilerin mesiyle yollara aynlır, incelir, akan suyun hızı su kütle-ntılı olduğundan, hızını kaybeder. Bunun dışında, humus r tarafından tutulan toprak kolay kolay sürüklenmez. Bit-esinde birbirini tutar hale gelen topraklar, aynı zamanda, ı sağladığı sürtünmeyle rüzgâr etkisini de azaltır. Buna bitkiler ve toprak, eğimli arazilerin alt bölümünde ve de-le, üst katmanlara ulaşan yeraltı sulannın veya akarsular-n suyun içindeki asıltı halindeki malzemelerin emilmesi-;lar. Pedojenez, böylece, morfojenezi etkilemiş olur.
KIVRIMLI YAPIYLA BAĞLANTILI TERS ENGEBE ÇEŞİTLERİ

ırtlar Oyuk Antiklinal Komb

Tünemiş vadi I I
‘•(eri. toprak tabakalarının konumu ve değişimi birbirine uygun ı~yapıya uyar.
ita, sert bir katmanın damı sayılabilir. Bu dam, yumuşak bir emas halinde olduğunda yapısal bir şev (kuesta) oluşturur.
İKLİMSEL JEOMORFOLOJİ

Bu disiplin, iklim öğelerinin etkilediği morfojenik sistemlerin özelliklerini ve dağılımım inceler. Rüzgârlar, akarsular, dalgalar, arazi üstünde genel doğa yasaları çerçevesinde etkilerini gösterir, ne var ki, bu etkilerin şiddeti ve uygulanma alanı yüksekliğe göre değişir, iklimin yer şekilleri üstündeki etkisi sıcaklık, yağışlar, rüzgâr ve bunların ortak etkisiyle meydana gelir. Suyun mevsimine göre donması, akıntıyı durdurur, denizi ve dalgaları hareketsiz kılar. Buna karşılık, yüksek sıcaklıklar, özellikle, rüzgâr esiyorsa, buharlaşmayı kolaylaştırır. Bunun sonucunda kuraklık meydana gelir. Bu da, erozyon sürecini, kalan su miktarına ve kuraklığın süresine bağlı olarak azaltır veya durdurur. Bunun tersine, yüksek sıcaklıklarla aşırı yağışların bir araya gelmesi kimyasal değişimi kolaylaştırır, iklim öğeleri, ayrıca, erozyon etmenlerinin şiddetini de etkiler. Mesela, dev dalgalar ve fırtınalar rüzgârın çok şiddetli esmesi sonucu meydana gelir. Bunun sonucunda, her biyoklimatik bağlama özgü farklı morfojenik sistemler ve yer şekilleri ortaya çıkar. Böylece, yeryüzünde morfolojik ve biyoklimatik bölümleme yapılabilir.

Yüksek bölgeler

Bu bölgeler, izoterm (eşsıcaklık) sınırları yılın en sıcak ayında +10 °C olduğundan, soğuk havanın etkisi altında kalır. Sürekli olarak kar ve buzla kaplı olmayan bölgelerde, yani, kuzey ormanlarının sınırına kadar, buzul çevresi alanı uzamr. Dolayısıyla, bu alanlardaki morfodinamik etkiler donma ve çözülmeye ve buralarda egemen olan mekanik etkilere bağlıdır.

Tabanlarında büyük ölçüde döküntülerin biriktiği kayalık yüzeylerde donla parçalanma etkindir. Sıcaklıkların düşüklüğü, üst oluşumlarda suyun donmasına neden olur. Toprak altı sürekli donmuş olarak kalır; yüzeydeki buzlar yazın çözülerek yumuşak hamur biçimini alır. Bu tabaka, kendisini oluşturan malzemelerin özel düzenler almasına yol açar. Hareketli malzemelerin eğimli düzeylerinde çamur akıntılarının meydana getirdiği karmaşık biçimler bunlara eklenir. Akıntı sıcak mevsimde bollaşır, ama kışın bütünüyle kesilir.

Çorak bölgeler

Çıplak arazilerde, şiddetli sağnaklardan sonra seller meydana gelir. Gerçekten de, akıntıları ve suyun toprak tarafından emilmesini sağlayan bitki örtüsünün yokluğu, en düşük eğimlerde bile sellerin meydana gelmesine yol açar. Çorak bölgeler de, yamaçlarda açılan derin yarıklar veya yüzeyde kanallar açmaya başlayan geçici akarsu yatakları gibi, sel izlerinin en net olarak ortaya çıktığı bölgelerdir. Çok şiddetli sağnak yağışlar sırasında, geçtiği yerleri su altında bırakan ve her şeyi sürükleyip götüren seller oİuşur. Bu seller, aşınmanın tipik biçimlerini ortaya koyar: pediment (eğik düzlenme yüzeyi) ve hafif eğimli aşınma şevleri. Sürükleyebileceği ince malzemeler varsa, bu bölgelerde rüzgâr da etken bir erozyon etmenidir.

Tropikal bölgeler

Bu bölgelerde şiddetli sıcaklar (aylık ortalama sıcaklık 18 °C’nin üstündedir) ve bitkilerin terleme miktarının üstünde yağışlar görülür. Buralarda kapalı devreli bitki oluşumlarına rasda-nır: mevsimsel kuraklığı yansıtan savanlar ve ormanlar.

Morfojenik sisteme, kayaçların fiziksel-kimyasal ve biyokimyasal bozulmaları egemendir. Bu durum, kendini, kalın toprak katmanlarıyla, ayrışan maddelerin katman oluşturduğu yumuşak biçimli yamaçlarla gösterir. Bol akan ve organik maddelerle kahverengi renk almış olan sular, erimiş veya asıltı halinde çok miktarda malzemeyi sürükler. Ne var ki, bu maddeler fazla aşındırıcı değildir; bu yüzden, akarsular boyunca çağlayanlara ve ivintilere rastlanır.

Bitki yapraklarının kurak mevsimde döküldüğü savanlarda da mekanik süreçler etkilerini sürdürür. Buharlaşma, demirli topraklarda demir bileşiklerinin çökelmesine neden olur. Bunlar, kimi yerde sertleşerek zırh halini alır.

Ilıman bölgeler

Bu tip alanlar, ormanların ve çayırlann yetişmesine izin veren ılıman iklimle belirginleşir. Buralarda gerçekleşen erozyon süreçleri az veya çok etkisini gösterir, ne var ki, bu etki, zaman ve mekân bakımından sınırlıdır; öyle ki, kendine özgü şekiller ortaya koymaz. Bununla birlikte, bu bölgeler sel dönemlerinde bol akıntıların ve etkin akarsuların yer aldığı alanlardır. Akarsular, yamaçlardan aşağı inen iri parçaları yataklarında sürükleyebilir. Bu bölgelerdeki akarsular, iri parçaları kopartıp vadilerin dibine yığabilir, alüvyon ovalan ve deltalar oluşturabilir. □
Yüzey şekilleri son derece çeşitlidir.

Bu engebeler, mutlak yüksekliğin çok ve girinti çıkıntılann büyük olduğu ölçüde serttir. Bu da, eğik düzlemleri belirler. Bunlann eğimi, yatayla yaptı klan açıyla veya yüzdeyie belirlenir (% 10’luk bir eğim, yaklaşık 6 derecelik bir açıya tekabül eder). Eğik düzlem, jeomorfolojide temel bir öğedir; çünkü malzemelerin akışını ve erozyonun şiddetini etkiler. Sicilya’daki Etna gibi faal bir yanardağın (3 334 m) [resimde kuzey yamacı görülüyor] morfolojisi, lav akıtmasına veya kül püskürmesine bağlı olarak değişir.
AYRICA BAKINIZ

– M»st| akarsular

– E3SD buzullar

– iB-ANsLi buzullaşma

– IKÂİffl çöl

► ı&AHsıı dağlar ve

dağoluşumu

► |B.«u erozyon

– E§şQ jeoloji

– IM-NSU kıyılar

► IPiSI mağaralar ve obruklar

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*