Genel

İKTİSADÎ COĞRAFYA

İKTİSADÎ COĞRAFYA

 

dağılımı oldukça farklı kültürler ve dille-

en yüksek nüfus artışlarından (1990’lı z~ ~’a 3,7) birine sahip olan Kenya nüfusu,

– hesaplanmamış olmakla birlikte, otuz yıl
|g.

fer

IÛIBL

Küf.”

Hüc=. ■r r

fcîL-t
: tragramları oldukça erken uygulamaya ko–i_£s. savaş sonrası dönemdeki yüzde 2,5’lik ■I’jl yıllarda nüfus artışı yüzde 4’ü aşmıştır. Bu :_’_2 çocuk ölümlerindeki azalmayla açıklanır . »^l’de %o 62). Kırk yıl içinde, ortalama ömür 35’ten 60’a çıkmıştır. Nüfus artışına ilişkin -£i 1980’li yıllarda 8’e ulaşmıştır. Yerel siyasî artması yönündeki söylemleri, gerçekte çok sahibi olmaya dayalı geleneği destekler. Bu-î? ten bu yana nüfus artışı, kadın başına 6,8 ço-: denge kazanacak biçimde düştü. Yeterli olma-planlama programlarının sonuçlan alınmaya _uzde kadınların yüzde 27’si doğum kontrol r j oran 1978’de yüzde 7 idi.
* —

isscnj |mt –

İBD. i.”
1 –

Pt

fee –

pe
p

lm~

HülliF-
|i Tt-

pn:. ‘w
jlc

gjif:.. a

w,:cr.

İH

I^Biiiıig-* • :
_« i rapraklannın örgütlenmesinde hızlı bir dönüşü-;;n: yöneticiler, modernleştirilmiş Avrupalı işlet-. i. düzeni «kırmak» istemediler. Bu sadece Avrupa-olmayan ve yeterince değerlendirilememiş ı “prağın geri alınması ve paylaştırılması için söz -_’î-Erda 34 000 dolayında işletme kuruldu. Eskiden : ,ı~» topraklar, giderek Afrikalılara geçti ve yeni araziler aldı. Yeni araziler satın almak üzere köy-■ ı;.£der; öyle ki çeşidi ekim yapılan çiftliklerin ve bü-: ::~zş bir bölümü artık Afrikalıların eline geçmiştir. —j ne kıraç toprakların küçük parçalara bölünmesi-; Turkvvell vadilerindeki çok pahalı tarım sulama te-.: z-m getiremediği arazi sıkıntısını dindiremedi. r-rdaştırma siyaseti, bir bakıma başarı kazandı. . tarlalardakine yakın verim elde etmeyi başar-ürünler (temelde kahve, çay ve mevsim dı-;:bzeler) bir artış göstermez. Aralarında, mev-; .rensizliğe uygunluk göstermemesine rağmen rsmelini oluşturan mısırın da yer aldığı besin ::n.n ürünleri nüfus artışı karşısında oldukça yeri _ bakımdan Yüksek Topraklar da bir çelişki ala–„zz: doğuda, Nairobi’nin çevresi ve çok sayıdaki ..•_s yüksek bölgelerde süt ve sebze ürünlerinin -s imkân verir; tersine, nüfus baskısının yer yer = aynı başarıyla karşılaşılmaz ve ticarî etkinlikler nsrmez. Bununla birlikte, birçok hayvan yetişti-Nandiler saban kullanmayı benimsedi ve me-:.§3rmeyi geliştirdi. Daha büyük olan Rift vadisi gelişme içindedir. Büyük çiftliklerin ve büyük t_erinin çoğu Naivasha ve Nakuru arasındaki böl-r.da sınırına yakın olan Luhya topraklan açık bir .r.deyken, yönetime muhalefet yüzünden yardım topraklarında ancak pamuk (bu girişim başarıdandı) ve şeker tarımı işletmelerine yönelik sula-yapıldı. Buğday (Narok) veya sebze (Naivasha) açılan büyük tarım işletmelerinin yayılması, kü-İverişli alanları daha da kısıtladı.

.erinde yapılan tarımın modernleştirilmesi henüz -basa yöresi, günümüzde farklı kökenlerden gelen Kenya limanlarının şehir pazarlanndan ve turistik
YÖNETİM BİRİMLERİ
Eyalet Merkez Yüzölçümü (km2) Nüfus (1990)
Merkez Nyeri 13 176 3 691 700
Kıyı Mombasa 83 603 2 150 400
Doğu Embu 159 891 4 367 900
Nairobi Nairobi 684 1 504 900
Kuzeydoğu Garissa 126 902 640 600
Nyanza Kisumu 16 9024 4 322 700
Batı Kakamega 8 360 2 836 700
Rift Vadisi Nakaru 173 868 5 356 900

Hayvancılık yapan Masailer. Toprak sahibi olmayı toplumsal bir yer edinmenin işareti olarak kabul eden köylülerin tersine, özellikle ülkenin kuzeyindeki hayvan yetiştiricileri yer yer çölleşme sürecini hızlandırmak pahasına yeni bölgelerdeki geçiş yollannı çoğaltmak zorundadır.
ihtiyaçların yayılmasından yararlandığı bir yer halindedir.

Kır bölgeleri, bütününde en çok ihmal edilmiş bölgelerdir. Sulana-bilen odaklardan (Narok ve Kajiado bölgeleri) yararlanan bazı Masailer, hayvan yetiştiriciliğini modernleştirmeyi başarmıştır. Buna rağmen kuzeyde gittikçe artan belirsizliğin her türlü teşebbüsü başarısız kılacağı düşüncesi hâkimdir. Rift Vadisı’nde yapılan tarım reformu elde edilen ürünün talebi karşılar hale gelmesini sağlamıştır.
Geleneksel balıkçı kayığı.

Büyük Soller (Victoria ve Turkana) kesiminde avlanan balıkçılar, bahklann, özellikle sazan cinsi balıklann işlenmesine dayalı geçimlik bir faaliyetin temelidir.
0 –
200 –
2 000
ve altı

Ölçek 1/9 540 000

75 150 225

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir