Genel

İlgi görmeyen çocuk madde bağımlısı oluyor

İlgi görmeyen çocuk madde bağımlısı oluyor1

Aile ortamında ilgisizlik, ihmal ve şiddet içerisinde yetiştirilen çocuğun, psikososyal gelişim evrelerinde duygusal, sosyal, kişilik gelişimi açısından uyum ve davranış sorunları gösterdiği, bu sorunların çocuğu madde bağımlılığına yönelttiği bildirildi.
Türkiye Yeşilay Cemiyetinden yapılan açıklamaya göre, Yeşilay Dergisi, ağustos sayısında çarpıcı bir konuya dikkati çekti. Ebeveyn çocuk ilişkilerini her yönüyle ele alan dergide, çocuğun bir sorunu karşısında, her şeyin iyi gideceğini söylemenin, akıl vermenin, dinlememenin, eleştirmenin, suçlamanın ciddi bir iletişim engeli oluşturduğu kaydedildi.
Bu yaklaşımların çocuğa hiç yardımcı olmayacağı gibi onun sorununu çözmede bir engel oluşturduğu, sorunu ortaya koymasını ya da açıklamasını engellediği belirtilen dergide, kendini olumlu tutumlarla ifade edemeyen çocukların madde kullanarak ailesinin ilgisini çekmeyi iletişim yöntemi olarak benimsediğinin altı çizildi.
Dergide, aile ortamında ilgisizlik, ihmal ve şiddet içerisinde yetiştirilen çocuğun, psikososyal gelişim evrelerinde duygusal, sosyal, kişilik gelişimi açısından uyum ve davranış sorunları gösterdiği ve bu sorunların çocuğu madde bağımlılığına yönelttiği vurgulandı.
Dünyaca tanınmış psikolog M. Scott Peck’in çocuk ve aile arasındaki bağı anlatan “Bir çocuk için annesi ve babası dünyayı temsil eder. Çocuk, anne ve babası nasıl davranıyorsa, dünyadaki herkesin de aynı şekilde davranacağını düşünür” sözlerine yer verilen dergide korunmaya, ilgiye ve sevgiye muhtaç olan çocuğun ruhsal ve davranışsal gelişiminin ancak ailenin uygun tutum ve davranışlarıyla sağlıklı olabileceği ifade edildi.
“YAŞAM BECERİLERİ ÇOCUKLARI KORUYOR”
Yeşilay Başkanı Prof. Dr. Mücahit Öztürk de, dergideki yazısında yaşam becerilerinin çocukları bağımlılıktan koruduğunu kaydetti.
Öztürk, “Akademik bilgi, beceri ve başarı her ne kadar gerçek hayatta önemli karşılıklara sahip olsa da mutluluk ve huzur için yeterli değildir. Gerçek hayatta mutluluk ve huzur için akademik bilgi, beceri ve başarıdan daha ötesine yaşam becerilerine mutlak surette ihtiyaç vardır. Bu nedenle çocuklarımızla ilgili hayaller kurup, fedakarlıklar yaparken yaşam becerileri konusunda da donanımlı olmalarına yardımcı olmamız, hayata onları hazır hale getirmemiz anne-baba olarak en önemli sorumluluklarımızdandır” ifadelerini kullandı.
Çocuk eğitimiyle ilgilenen Neşe Erberk ise çocukların ebeveynlerin aynası olduğunu belirterek, sevgi ve sorumluluk bilincinin çocuğa küçük yaşlardan itibaren verilmesi gerektiğini kaydetti.
Söylenilenler kadar beden dilinin verdiği mesajların da çok önemli olduğunu vurgulayan Erberk, “Dolayısıyla endişeli, güvensiz çocuk yetiştirmemek için önce kendinizi rahatlatmanız ve sonra da çocuklarınıza güven mesajları vermeniz gerekiyor. Çocukların özgüvenlerinin gelişimi için bu şart” diye konuştu.

KAYNAK: AA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir