İnsan hayatını çekilmez hale sokan migren ağrısı neden olur ? tedavisi varmı ?

İnsan hayatını çekilmez hale sokan migren ağrısı neden olur ? tedavisi varmı ?

Migren olan kişiler migren rahatsızlığının tedavisi konusunu araştırırken, migren nedir ve belirtileri nelerdir soruları da oldukça sık araştırılıyor. Migren nedir ve neden olur uzmanlar cevapladı!

1

En sık rastlanılan rahatsızlıklardan birisi de migren rahatsızlığıdır. Migren hastaları tarafından en çok merak edilen konu da migren tedavisi oluyor. Migren rahatsızlığından şüphe duyan kişiler de migren belirtileri konusunda araştırmalar yapıyorlar. Baş ağrısı ve migren benzerlikleri ile dikkat çekiyorlar. Baş ağrısı olan herkes migren olduğunu düşünüyor. Peki migren nedir? Her baş ağrısı migren sayılabilir mi? Migren çeşitleri nelerdir? Uzman doktorlardan bu gibi sorular için aldığımız cevaplar Ajanshaber.com’da.

NİGREN NEDİR?

Migren, çoğunlukla ataklar halinde gelen bir baş ağrısı tipidir. Atakların süresi oldukça değişkendir. Kiminde yarım saat süren bu baş ağrısı atakları kiminde 4 saatten 72 saate kadar devam edebilir. Kişi ataklar arasında kendini normal hisseder fakat bir sonraki atağın endişesi içinde olur. Eskiden sadece bir baş ağrısı tipi olarak görülen migren, artık başlı başına bir nörolojik hastalık olarak kabul edilmektedir. Migren kadınlarda, erkeklerden daha sık görülür.

Migren ağrısı genellikle orta şiddette ya da şiddetlidir ve kişinin normal aktivitelerini engelleyerek migren şikayeti olan kişinin yaşam kalitesini düşürebilir. Baş ağrısı zonklayıcı ya da nabızla birlikte atan şekilde hissedilebilir ve başın tek bir yanında hissedilebilir. Bulantı, kusma, ışığa veya sese karşı hassasiyet de baş ağrısına eşlik edebilir. Birçok kişide ağrı ve diğer semptomlar o kadar şiddetlidir ki, sadece karanlık bir odada yatıp uyumak isterler.

Migren neden olur?
Migrenin neden ortaya çıktığı tam olarak bilinmemektedir. Anne-babadan birinde migren varsa, çocukta da olma olasılığı oldukça yüksektir. Eğer hem anne hem babada migren varsa, çocukta %75 olasılıkla migren görülebilir. Fakat migrene neden olan bir sürü faktör arasında yiyecek ve içecekler vardır. Migrene neden olabilecek yiyecekler eski peynir, çerez, çikolata, yoğurt, soğan, incir, karaciğer, kafeinli yiyecekler, monosodyum glutamat (MSG) içeren yiyecekler, tütsülenmiş (füme) ya da salamura balık/et, koruyucu madde olarak nitrat/nitrit eklenmiş gıdalar (sosisli sandviç, sucuk, salam) vs.şeklinde sıralanabilir. Migrene neden olan içecekler arasında kahve, çay, kafeinli meşrubatlar, diyet soda, alkollü içkiler (özelikle kırmızı şarap, bira, viski) gibi ürünler sayılabilir. Ayriyeten birçok kadında adet dönemi öncesi östrojen hormonu düzeylerinin azalması migren ağrısına yol açabilir.

Migrenin belirtileri nelerdir?
Başlangıçta bir baş ağrısının migren mi, yoksa sıradan bir baş ağrısı mı olduğunu söylemek oldukça güçtür. Ama migren ataklarını diğer baş ağrılarından ayırabilen özellikleri vardır. Bu özellikler orta şiddette ya da şiddetli ağrı, ağrıya bulantı ve kusmanın eşlik etmesi, ışığa ve sese duyarlılık, zonklayıcı, nabız gibi atan ağrılar şeklinde sıralanabilir. Migren ağrıları asıl olarak tek taraflıdır ve hareketle artar.

Bazı kişilerde migren ağrısından önce 10-30 dakika sürebilen bir aura dönemi olur. Aura parlak ışık çakmaları, titrek, renkli zikzak çizgiler, kör noktalar ya da bir tarafta görme kaybı gibi görsel değişiklikleri içerebilir. Aura ayrıca kollar veya bacaklarda karıncalanma ya da uyuşmayı veya baş dönmesini de içerebilir.

Migren tedavisi
Günümüzde, devam eden araştırmalar sayesinde hekimler, migren hakkında daha fazla şey biliyor ve migreni önlemek ya da tedavi etmek için daha fazla seçenek sunuyorlar. Çok sık atak geçiren migren hastaları için hekimler sıklıkla önleyici ilaç tedavisini tercih etmektedirler. Migren hastalığının kesin tedavisi yoktur diye bilinir. Ama hastanelerde uygulanan yöntemler ile migren ağrılarının yarısından fazlası yok edilebilir.

 

Kaynak: Ajans Haber

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*