İpek internette kepenk indirdi
FETÖ’ye finansal destek sağladığı iddiasıyla hakkında arama kararı çıkarılan Akın İpek’in şirketleri internette karanlığa gömüldü. 23 şirketten medya, havacılık ve sigortacılık dışındakilerin internet siteleri kapatıldı
Fethullahçı Terör Örgütü’ne (FETÖ) finansal destek sağladığı iddiasıyla 23 ayrı şirketinde arama yapılan İpek Grubu, sanal alemde kepenk indirdi. Grubun şirketlerinin internet sitesine erişim durdu. Neredeyse tüm şirketlerin internet adreslerini kapatan holding, sadece medya, havacılık ve sigortacılık firmalarını bıraktı.
HANGİLERİ KAPALI?
Holdinge ait Koza Altın İşletmeleri A.Ş., Koza Anadolu Metal Madencilik, Koza İpek Holding, İpek Doğal Enerji, Doğu Anadolu Maden, Koza İpek Basım, ATP Koza Gıda. ATP Koza Turizm, Koza İpek Tedarik AZ ipek Danışmanlık, Özdemir Antimuan, Atlantik Eğitim, BB İpek Danışmanlık ve İK Akademi şirketlerinin internet sitelerine ulaşılamıyor.
TİCARET KANUNU NE DİYOR?
Koza Altın, Koza Madencilik ve İpek Doğal Enerji gibi halka açık ve cirosu yüksek şirketlerin Türk Ticaret Kanunu’na göre internet sitesi bulunması gerekiyor. Web sitesi zorunluluğu şirketlerin, ortaklarına ve diğer kurumlara karşı şeffaf olmasını amaçlıyor. Sitede bazı finansal tablolar, yönetim kurulu ve denetçileri hakkındaki bilgiler, taahhüt edilen ve ödenen sermaye miktarları, şirketin feshine ve genel kurul kararlarının iptaline ilişkin kararlar, sözleşme değişiklikleri bulunmak zorunda. Türk Ticaret Kanunu ile şirketlere web sitesi zorunluluğu Temmuz 2012’de devreye girmişti. Yasayla tüm sermaye şirketlerine site yapma zorunluluğu getirilmişti. Şirketler, yasaya uymayarak site yaptırmaz ya da eksik bilgiler içeren ve halkı yanıltmaya yönelik site yaptırırsa hapis ve para cezası uygulanıyor. Web sitesi yayının kesintisiz olması da gerekiyor.
YASAL YAPTIRIMI VAR
Türk Ticaret Kanunu’nda, internet sitesi yaptırmayan; anonim şirket yönetim kurulu üyeleri, limited şirket müdürleri ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirkette komandite ortaklar 6 aya kadar hapis ve 100 günden 300 güne kadar adlî para cezasıyla cezalandırılacakları belirtiliyor. Öte yandan, siteye konulması gereken içeriği usulüne uygun bir şekilde koymayan; anonim şirket yönetim kurulu üyeleri, limited şirket müdürleri ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirkette komandite ortaklardan faillere (bu kişilerden söz konusu fiili işleyenler) 3 aya kadar hapis cezası da var.
AKIN İPEK ORTALIKTA YOK
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın İpek Gurubu’na yönelik operasyonu çerçevesinde hakkında 4 ayrı suçlamayla yakalama kararı çıkarılan İpek Grubu’nun patronu Akın İpek de hâlâ ortalıkta yok. Kendisine ait televizyonlarda canlı yayından suçsuz olduğunu iddia eden ancak mahkemeye çıkmayan İpek’in İngiltere’de olduğu iddia ediliyor. İpek’in operasyondan iki gün önce yani 30 Ağustos günü özel bir jetle Esenboğa Havalimanı’ndan çıkış yaptığı ortaya çıkmıştı.