iPhone için Apple uygulamaları yerine kullanılabilecek 15 alternatif
Apple sattığı her iPhone’da belirli uygulamaları yüklü olarak sunuyor. Bu uygulamaların çoğu işlerinizi kolaylaştırmaya yardımcı oluyordur, ancak App Store’da onlardan daha iyi işleyen ve daha fazla özellik barındıran birçok alternatif bulunuyor.
İster fotoğraflarınızı düzenleyin, ister işlerinizi planlayın, ister e-postalarınızı kontrol edin. Aşağıda sıraladığımız 16 farklı uygulamayla Apple’ın yüklü olarak sunduğu uygulamaların verdiğinden daha fazlası verim alabilirsiniz.
1 Mail yerine Microsoft Outlook
Microsoft geçtiğimiz aylarda Acompli adlı e-posta uygulamasını satın almıştı. Outlook da o uygulamanın yeniden tasarlanmış hâli olarak çıkış yaptı. Şu anda iOS ekosisteminde bulunan en düzgün ve sağlam e-posta uygulaması olan Outlook, bayrak işaretlenmiş veya okunmamış iletileriniz için hızlı filtreler oluşturmanıza, bütün ileti eklerini ve size e-posta ile gönderilen dosyaları özel bir klasörde tutmanızı sağlıyor. Ayrıca takvim ve kişiler için de özel sekmeler sunuyor. Microsoft Outlook ve Hotmail dışında Gmail, iCloud, Yahoo, POP3, IMAP gibi e-posta hesapları, Dropbox gibi bulut depolama servisleri Outlook tarafından destekleniyor.
2 Takvim yerine Sunrise
Apple’ın Takvim uygulaması gibi Sunrise da diğer takvimlerden veri çekebiliyor. Anımsatıcılar kurabilir, konumunuza göre hava tahminlerini görebilir veya herhangi bir tuşa basmadan bütün gününüze göz atabilirsiniz. Google veya Facebook üzerinden gelen etkinlik davetlerine de uygulama içinden LCV karşılığı gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca verileriniz bütün cihazlarınızda eşzamanlanır.
Sunrise Microsoft tarafından satın alınıyor. Belki uygulama Microsoft tarafından yeniden adlandırılabilir, ancak işlevleri olduğu gibi kalmaya ve Sunrise bağımsız bir uygulamalara olarak sunulmaya devam edecektir.
3 Notlar yerine Evernote
Apple’ın Notlar uygulaması basit seviyede bir uygulama. Notlarınızı düzenlemeniz veya etiketlemeniz ya da farklı türde notlar oluşturmanıza izin vermiyor. Halbuki Evernote ile bütün notlarınızı düzenli şekilde tutabilir; fotoğraflardan veya metinden notlar oluşturabilir, belirli notları işaretleyerek daha sonra hızlı şekilde erişebilirsiniz. Buna ek olarak kendiniz için anımsatıcılar kurabilirsiniz.
Üstelik eğer dokümanların fotoğraflarını çeker ve onları Evernote’a yüklerseniz, güçlü arama motoru sayesinde bu dokümanlar veya PDF dosyaları içinde arama yapabilirsiniz. Evernote bütün cihazlar arasında eşzamanlama yapıyor, böylelikle notlarınızı telefon, tablet, masaüstü veya dizüstü bilgisayarlarınızı üzerinde en son hâlleriyle saklayabiliyorsunuz.
4 Haritalar yerine Yandex Haritalar
Apple iOS 6 ile birlikte Google’ın harita servisini bırakmış ve kendi geliştirdiği uygulamayı ön yüklü olarak sunmaya başlamıştı. Ne var ki, Apple Haritalar çıkışı üzerinden iki yılı aşkın bir zaman geçmiş olmasına rağmen hâlâ yeterli değil. Aslında Google Haritalar’ın iOS versiyonu çoktan çıktı, ancak henüz Türkiye App Store’undan indirilemiyor, bu nedenle tavsiyemiz Yandex.Haritalar olacak.
Yandex.Haritalar Türkiye’de Google Haritalar kadar geniş bir mekan veri tabanına sahip. Öte yandan Google Haritalar’a göre bile çeşitli artıları bulunuyor. Anlık trafik yoğunluğunun haritalar üzerinde gösterimi sayesinde sadece İstanbul’un yollarında değil, başka şehirlerin cadde ve sokaklarının ve şehirlerarası karayollarının yoğunluk bilgilerini görebilirsiniz. Öte yandan İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Bursa gibi büyükşehirlerin sokak görünümleri de Yandex.Haritalar’da mevcut. Google bile yurt dışında sunduğu Sokak Görünümü özelliğini henüz ülkemize getirmemişken, Yandex bu hizmeti uzun zamandır veriyor.
5 Sesli Notlar yerine Recordium
Apple’ın Sesli Notlar uygulaması iOS 7 ile birlikte bambaşka bir görünüm kazanmış ve oldukça kullanışlı hâle gelmişti. Ne var ki, bu uygulama bütün sesli notlarınızı düzenleme veya bunlara dipnotlar ekleme noktasında pek yardımcı olmuyor.
Recordium uygulaması sesli notlar konusunda elinizi kuvvetlendirecek, sesli notlarınızı doğrudan uygulama içinden düzenleme fırsatı verecektir. İsterseniz sesli notun herhangi bir yerine dipnot eklemenize imkan sağlayan Recordium, Dropbox ve Google Drive gibi bulut tabanlı depolama servislerini de destekliyor.
Recordium’un bütün imkanlarına sahip olmak için Recordium Pro versiyonunu satın almanızı tavsiye ederiz.
6 Kişiler yerine Contacts+
Apple’ın Kişiler uygulaması yıllar boyunca fazla değişiklik göstermedi, hâlâ bildiğiniz, tanıdığınız kişilerin devasa listesinin bulunduğu, her bir kişiyle ilgili bütün detayları kendi kartvizit görünümleri içinde görüntüleyebildiğiniz bir uygulama özelliğini taşıyor. Üstelik hâlâ kişiler listesini alfabetik sıralama dışında organize etmek mümkün değil, ayrıca her bir kaydın kime ait olduğunu ve telefona nasıl geldiğini bilmek o kadar da kolay değil.
İşte bu noktada Contacts+ işlerinizi kolaylaştırabilir. Akıllı gruplar ve favori kontaklar görülümü, kişileri ızgara veya liste şeklinde, arama sıklığına veya alfabetik sıraya göre görüntüleme, Facebook’tan doğum günü bilgilerini eşzamanlama ve profil fotoğrafı eşleştirme, Facebook, Twitter ve LinkedIn bilgilerini kontak detaylarına ekleme, entegre numara çeviricisiyle isim, numara, e-posta veya şirket tabanlı arama yapma imkanı Contacts+ uygulamasında yer alıyor.
7 Müzik yerine Spotify
iPhone’larda yüklü olarak gelen Müzik uygulamasının günümüz şartlarında fazla özelliği bulunmadığını, senelerdir aynı işlevleri kullanıcılara sunduğunu biliyoruz. Bilgisayarınızdan iTunes aracılığıyla telefonunuza aktardığınız şarkıları veya iTunes Match aracılığıyla Apple’ın bulut sunucularında depolanan şarkılarınızı Müzik uygulamasıyla dinleyebilirsiniz. Ayrıca şarkıları sanatçı, parça, albüm veya tür gibi kriterlere göre görüntüleyebilirsiniz.
Halbuki devir internetten müzik dinleme devri. Spotify ise bu alanda en önde gelen isimlerden bir tanesi. Türkiye’de de faaliyet gösteren Spotify sayesinde yeni single ve albümlere hızlıca ulaşabilir, bunları internet üzerinden ücretsiz dinleyebilirsiniz. Para verip Spotify Premium aboneliğine sahip olduğunuz takdirde de çalma listelerini farklı cihazlar arasında eşzamanlama, şarkıları internet bağlantısı olmadan da dinleme imkanı ayağınıza geliyor. Önceden oluşturulmuş çalma listeleri veya popüler albümler aracılığıyla yeni şarkılar keşfetme imkanı da Spotify’da.
8 Hava Durumu yerine Yahoo Hava Durumu
Apple’ın Hava Durumu uygulaması iOS 7 ile birlikte yepyeni ve daha detaylı bir görünüm kazanmıştı. Ancak görsellik açısından daha da fazlasını isteyenlere Yahoo Hava Durumu uygulamasını öneririz. Apple’ın Hava Durumu uygulaması gibi, verileri Weather Underground servisinden çeken Yahoo Hava Durumu uygulaması basit ve güzel görünümü, hava durumu bilgilerini Flickr’dan seçilen hava ve konuma uygun tam ekranda fotoğraflarla birlikte sunuyor. Ayrıca iOS 8 için görsel bileşen desteği de sunuluyor, böylelikle hava durumu bilgilerini Bildirim Merkezi’nde görebilirsiniz.
9 Safari yerine Mercury
Aslında performans açısından Safari’nin üstünde internet tarayıcısı yoktur, çünkü Apple kendi internet tarayıcısı için bütün destekleri sunuyor, böylelikle performans açısından diğer alternatif internet tarayıcılarına göre çok daha iyi grafik sergilemesi sağlanıyor. Ancak söz konusu özellikler olunca, Mercury internet tarayıcısı Safari’yi geride bırakıyor.
Chrome ve Firefox yer imlerini eşzamanlayan bu uygulama aynı zamanda arkaplan teması seçme, bir seferde 10’a kadar farklı sekme açma, web sayfalarını tam ekranda gezme, bir web sitesinin ekran görüntüsünü veya çizimini alma, gizli gezinme gibi özellikler mevcut. LastPass, Google Çeviri ve Ad Block reklam engelleme gibi eklentiler de Mercury ile kullanılabiliyor.
10 Numbers yerine Microsoft Excel
Apple’ın Numbers uygulamaları hesaplama tabloları ve grafikler oluşturmak için epey yardımcı oluyor, ancak Excel gibi en iyi hesaplama tablosu uygulaması varken, başkasını kullanmaya gerek yok gibi görünüyor. Bütün cihazlarınızdaki dosyaları eşzamanlama imkanı sağlayan Excel’in iPhone uygulamasında daha hızlı işlem yapmanızı sağlayan özel bir formül klavyesi de bulunuyor. Böylelikle standart klavyeye göre daha kolay çalışmak mümkün oluyor.
11 Pages yerine Microsoft Word
Apple’ın Pages kelime işlemcisinin yararlı araçları var, ancak iPhone’un küçük ekranında her zaman istenen performansı vermeyebiliyor. Microsoft, uzun zamandır iPhone’da beklenen uygulamalardan biri olan Word ile iPhone kullanıcılarına gerçek anlamda zengin bir deneyim sunuyor. E-posta ekleri aracılığıyla gelen dokümanları veya Dropbox üzerinde depoladığınız belgeleri Word ile kolaylıkla açabilir, bunları düzenleyebilir veya sıfırdan iPhone üzerinde oluşturduğunuz Word belgelerini başka cihazlarda açıp düzenlemeye devam edebilirsiniz.
12 Keynote yerine PowerPoint
Apple’ın Keynote uygulaması bir sürü geçiş animasyonu ve şekillendirme seçeneğiyle birlikte temel sunum oluşturma araçlarını kullanıcılara sunuyor. Yine de, PowerPoint daha yaygın bir kullanım alanına sahip ve kullanıcıların PC’lerden kalma bir alışkanlığı söz konusu. Birçok iPhone kullanıcısı PowerPoint’i uzun zamandır iPhone’a bekliyordu, nihayet Microsoft geçen yıl gerçek anlamda PC’dekine benzer şekilde sunum hazırlama deneyimi sunan PowerPoint uygulamasını iPhone’a getirdi. Microsoft’un uygulaması hareket hâlindeyken sunumlar oluşturmayı ve bunları bütün cihazlar arasında eşzamanlamayı sağlıyor. Bu arada sunumu ekrana yansıtırken sunum sayfalarıyla ilgili notları da iPhone’un ekranında görebilir, ayrıca sunum yaparken iPhone ekranına çizim yaparak sunumunuzu daha da verimli kılabilirsiniz.
13 iMovie yerine Videoshop
Videoshop uygulaması iPhone videolarını kesip birleştirerek büyük bir film oluşturmayı aşırı derecede kolay hâle getiriyor. Filtreler, müzik, animasyonlu başlıklar ve hatta yavaş çekim veya hızlı çekim özelliklerini de videolarınıza ekleyerek arzuladığınız etkiyi yakalayabilirsiniz. İşiniz bittikten sonra videoyu favori sosyal ağlarınızda paylaşmak iste tek bir tıklatmaya bakıyor.
14 Sağlık yerine MyFitnessPal
Apple’ın Sağlık uygulaması diğer uygulamalardan bilgi toplayarak çalışıyor, ancak iPhone’unuzun yanında bir sürü fitness takip cihazı kullandığınızı farz ediyor. Sadece adım sayımı veya çıkılan merdiven sayısının ölçümü iPhone’daki hareket işlemcisi yardımıyla herhangi bir ek aksesuara gerek duyulmadan yapılıyor.
Öte yandan MyFitnessPal uygulaması ise egzersiz takibi yapma noktasında Sağlık uygulamasına göre daha fazlasını sunuyor. Geniş yemek veri tabanı sayesinde diyetinizi düzgün şekilde takip edebilirsiniz. Ayrıca uygulama 60’ın üzerinde fitness takip cihazını ve uygulamasını takip ederek size sağlığınız hakkında genel bir görünüm de sunuyor. Bütün süreci tek bir bakışta görebilir, günlüğünüze notlar ekleyerek gelecekte bunları referans olarak kullanabilirsiniz. Bunlara ek olarak diyet ve egzersiz sürecinize dair bilgileri sosyal ağlarda paylaşabilir, başarınızı arkadaşlarınıza da duyurabilirsiniz.
15 Borsa yerine ForeksMobile
Apple’ın iPhone’da yüklü olarak sunduğu uygulamalardan bir tanesi Borsa. Bu uygulama çoğu iPhone kullanıcısının açıp bakmadığı, öte yandan arka planda fazlasıyla pil tüketen bir uygulama. Ne var ki, cihazdan kaldırmak mümkün değil. Üstelik bu uygulama Borsa İstanbul’daki hisse senetlerine ait fiyat ve detayları da göstermiyor. Eğer yurt dışı borsalarıyla işiniz yoksa, ancak Borsa İstanbul sizi yakından ilgilendiriyorsa, ForeksMobile uygulaması işinizi görebilir. Hisse senetlerinin 15 dakika gecikmeli şekilde fiyatları, haberler, fiyat alarmı gibi zengin özellikler barındıran ForeksMobile uygulaması sizin için Borsa uygulamasından daha kullanışlı olacaktır.