İŞLEM FR0MLAR1MN DİZAYNI VE İŞLEM PLANLAMASI HESAPLARI
7.1. Üretim Analizleri
t ‘ •’ •
Gerçek anlamda bir işlem planlama« yapılmadan önce; teknik resimlerin imal edilecek
mamul ilf» ilgili Hignr müKanHiclilt galilerinin ı^lUnHy İOTİflUTIf*’ ijjhB) planlaman için
yeterli ön binlerin olup olmadığının araştırılma« gerekir.Bunun için da üretim veya imalat analizinin yapılman gereklidir.
Makina parçalarının uygulama resimlerinde; gerekli bütiin görüntüler, kesitler, ölçüler ve toleranslar, işlenecek yüzeylerde istenen yüzey kaliteleri, geometrik elemanlardaki bata toleranslan, yüzeylerin koordinasyonları (uyumlan), malzeme ite UgUi bilgiler (cins, sertlik, ısıl işlem vb) ve diğer imalât şartlan belirtilmelidir.
üretim »nııiiginHa atölyenin ihq>tm» Wp—*1trf ve «¡■”»n»” »»niap pf^mın dizaynı göz önüne alınarak kontrol edilir ve kaba parçada uygun Ur değişiklik yapılarak dizaynın basitleştirilme olanağı araştırılır.
Bir parçanın uygulama resmi incelenirken fizibilite, yüksek imalât işleme tekniğine göre kontrol edilir. Verimli işleme şartlarının uygulanmasını engelleyen ve parçanın dizaynından ileri gelen özelliklerin, ortadan kaldırılması için çaba harcanır.
Bunların yanında; öngörülen toleransların, yüzey kalitelerinin, gerçek geometrik şekile göre izin verilebilir sapmaların, korunabiime olanaktan, aynca gerekli ölçümlerin yapıtabfl-me olanakları ile normal üretim olana klan na göne imalât gereksinmeleri de saptanmalıdır. Eğer ek olanaklar gerekiyorsa, bunlann uygulanması ile ilgili önceki tecrübeler ve gerçek-ieştirilebilme olasılıktan değerlendirilir.
Bu aşamada parçanın üntilebUirliği saptanır. Yani, en az işçilik ve matoeme girdileri şartının yerine geMrllmuainin; eldeki dizayn, şekil ve ölçülerle ne dereceye kadar mümkün olduğu incelenir. Bu devrede, makina veya mekanizmanın görünüşüne ek olarak daha önceden sağlanmaa^eıekli şartlar dabir bütiin olarak ortaya koyulur.
üretim analizlerini yürütebilmek için, İşlem mühendisinin, parçaların hizmet görevleri hakkında ve monte edildikleri montaj ünitesi veya makinadaki çalışma koşullan ile ilgili bütiin bilgilere sahip olması gerekir. Bu bilgiler, imalât mühendisliğinde işlem planlaması çalışmalarını da etkileyen temel karartana alınmasını sağlar.
Bu temel kararlardan birisi kaba parçanın hangi asetotla imâl edileceğinin seçimidir.
Bu karan etkileyen etkenler şunlardır: imal edilecek parçanın malzemesi, şekli, âlçiisü ve ağırlığı, üretim hacmi, kaba parça imalât atölyesinin imalât kapasitesi.
Kaba parça imalâtı için seçilen metot, daha sonra emayını almak üzere kaba parça ve yan mamul imalât atölyesi işlem mühendisliğine verilir. Bu, parça resim üzerinde yapılan üretim analizinin son aşamasıdır.