kalemlerin sonu mu geliyor?
WSJ Türkiye’nin haberine göre, Crayola LLC ve Staedtler gibi bazı şirketler, dijital devrimi elektronik ürünleriyle karşılıyor. Crayola’nın Digitools adını verdiği araçlar plastik, silgi benzeri uçlara sahip ve çocukların tabletlerinde çizimler yapabilmesini sağlıyor. Ayrıca bu plastik uçlu aletlerlerden aldığınızda, bedava olarak tabletinize yükleyebileceğiniz bir Crayola uygulaması bulunuyor.
Crayola gibi Staedtler’in de dijital devrime ayak uydurabilecek bir ürünü bulunuyor. Digital Pen 990 isimli bu ürün, sıradan tükenmez kalemler gibi çalışıyor olsa da yazılı olan her şeyi anında elektronik dosyalara çevirebiliyor. Deftere takılan bir alıcı sayesinde yaklaşık yüz sayfa 30 farklı dilde kopyalanıp depolanabiliyor.
Ancak bu sektördeki herkesin gelişmeleri yakından takip ettiğini söylemek doğru olmaz.
Almanya’nın ve dünyanın en eski kurşun kalem üreticisi Faber-Castell, dijital ürünler alanındaki ilk adımını bu ay attı. Silgi, kalemtraş ve çizim malzemeleri satan şirket, ilk defa akıllı telefonlar ve tabletlerde kullanılabilecek plastik uçlu bir kalem üretti.
Fransa’daki Bic ve Almanya’daki Schwan-Stabilo gibi diğer firmalar, eskiyle yeniyi buluşturma konusunda Faber-Castell’in önüne geçmiş durumda. Bic’in Cristan Stylus adlı kalemi ve Stabilo’nun Smartball’u hem klasik bir tükenmez kalem gibi görünüp çalışıyorlar hem de tepelerindeki plastik uç sayesinde dokunmatik ekranda da kullanılabiliyorlar.
Diğer bir yandan Faber-Castell, gelirinin yaklaşık üçte birini tahtadan yapılan kurşun kalemlerle sağlamayı düşünüyor.
Adını taşıyan şirketin yöneticisi Kont Anton-Wolfgang von Faber-Castell, “Eğer dijital devrime bakarsanız, otomatik olarak şirketimizin batacağını düşünürsünüz,” diyor. Kağıt, kalem bulunmayan ofisleri ve okulları “bir hayal ürünü, daha önce gerçekleşmeyen bir şey” olarak tanımlıyor.
Euromonitor International’ın yaptığı araştırmalara göre, dünya çapında kurşun ve tükenmez kalemlerin satışı artıyor ve bu büyüme önümüzdeki 5 yıl boyunca devam edecek gibi gözüküyor. Kurşun kalem satışlarının bu yıl yüzde 4 artış göstererek 2,7 milyar dolara, tükenmez kalemlerin satışı ise yüzde 4,9’luk bir artışla 8,5 milyar dolara ulaşması bekleniyor.
Ancak talep kaynaklarının değiştiği de kaydediliyor. Kazançların ve okur-yazarlık oranının artması sayesinde birleşen piyasalar kurşun ve tükenmez kalem üreticileri açısından artan bir önem taşıyor. Asya ve Latin Amerika’da gelişmekte olan ülkeler de bu artışa katkı sağlıyor. Euromonitor’ün araştırmasına göre, bu yıl Asya’daki kurşun kalem satışlarının yüzde 5,4 artış göstererek 1 milyar dolara, Latin Amerika’daki satışların ise yüzde 7’lik bir artış göstererek 526 milyon dolara yükselmesi bekleniyor.
Faber-Castell, satışlarının yüzde 65’ini bu bölgelerde yapıyor ve rekabete rağmen bu piyasalarda daha fazla büyümeyi hedefliyor. 253 yaşındaki yazı araç-gereçleri üreticisi olan ve sekiz kuşaktır aynı aile tarafından yönetilen şirket, müşterileri çekmek için çevre yanlısı toplama ve üretme yöntemlerini vurguluyor.
Yapılan satışlara bakıldığında dünyanın en büyük kurşun ve tükenmez kalem üreticisi olan Bic, gelişmekte olan ülkelerdeki ucuza iş yapan üreticileri kendisinden uzaklaştırabildiğini çünkü gelişen piyasalara erkenden adım attığını belirtiyor.
Bic’in yöneticisi Benoit Marotte, “Afrika ve Güney Amerika’da iyi iş yapmamızın sebebi elli yıl önce bu ülkelere gelip uygun bir fiyata kaliteli ürün satmamızdır,” diyor.
Bic’in mekanik ve geri dönüştürülebilir kalemler üretmenin yanı sıra, tıraş bıçağı ve çakmak gibi ürünler de sunduğu biliniyor. Bic, geçtiğimiz yıl gelişmekte olan ülkelerdeki kırtasiyelerinin -gelişmiş ekonomilerdeki kırtasiyelerinde görülen büyümeye kıyasla- yüzde 5 ila 10 oranda büyüdüğünü belirtiyor.
Euromonitor tarafından yapılan araştırmada, genele bakıldığında Kuzey Amerika ve Avrupa’daki kurşun ve tükenmez kalem satışlarının sabit veya yavaş bir büyüme gerçekleştirdiği dikkati çekiyor. ABD’de kurşun kalem satışlarının 2010 yılındaki bir çöküşten sonra yeniden yükselmeye başladığı not ediliyor.
Sarı “İki Numara” kalemleri ile bilinen ABD merkezli Dixon Ticonderoga’nın sözcüsü Lori Booker, “İnsanlar, yeni açılmış bir kalemin verdiği hissi yeniden keşfediyor,” diyor.
Bunun yanı sıra insanlar, daha iyi ürünler istiyor. Satılan kurşun ve tükenmez kalemlerin sayıları artmıyorken toplam satışlarının artmasının nedeni, Batılı tüketicilerin daha yüksek kaliteli ürünler almaya başlamasından kaynaklanıyor.
Faber-Castell, bu yeni teknolojimodasını da sermayaye çevirmeye çalışıyor. En yüksek kaliteli yazı araç-gereçlerinden biri olan “Graf von Faber-Castell” Almanya, İtalya ve Fransa’da satılıyor. Platinyumdan yapılan ve kurşun bir kalemi içine takabileceğiniz “Perfect Pencil”ın içinde yalnızca kalemtraş ve silgi bulunuyor ve 253 dolara (200 euroya) satılıyor. Elmaslı versiyonlarının fiyatı ise 10 bin euroya kadar çıkabiliyor.
Berlin’de bulunan danışmanlık firası Prophet’in pazarlama uzmanı Felix Stöckle, dijital gelişmeler nedeniyle kurşun ve tükenmez kaleme olan talebin ortadan kalkmayacağını söylüyor ve “Akıllı telefonlarımız var ancak tüm teknolojik aletlerden uzaklaşmak istediğimiz zamanlar da oluyor,” diyor.