kamçı travması
kamçı travması, özellikle otomobil kaza-lannda boynun zorlu bükülme ve doğrulma hareketiyle boyun omurları ile çevredeki dokulann zedelenmesi. Burkulma, kırılma ya da çıkıkla birlikte olabilir; yeri, zedelenmenin düzeyi ve derecesine göre farklılıklar görülür. Kimi zaman beyin sarsıntısıyla birlikte ortaya çıkar. Ağrı, kaslarda spazm ve hareket kısıtlanması görülür. Tedavide sırtı ve boynu koruyucu destekler uygulanır; başa ve bacaklara ağırlık asılarak zedelenen kasların gerilmesi, böylelikle sinirler üzerindeki baskının kalkması sağlanır.
kamçıkuyruk keler, Teiidae familyasının Cnemidophorus cinsini oluşturan 50 dolayında keler türünün ortak adı. Uzunlukları 20-40 cm arasında değişen bu kelerlerin coğrafi dağılımı çok yaygın
Benekli kamçıkuyruk keler (Cnemidophorus sacki)
John H. Gerard
olduklan ABD’den Arjantin’e kadar uzanır.
Kamçıkuyruk kelerlerin renkleri büyük bir çeşitlilik gösterir. Bazen aynı tür içinde kahverengi ya da siyah zemin üstüne sarı çizgili, benekli ya da hem çizgili, hem benekli bireylere rastlanır. Genel olarak
açık araziyi yeğlemelerine karşın orman içindeki seyrek ağaçlı yerlerden çöllere kadar değişen ortamlarda görülür. Eşeysel üreyen türlerinin yanı sıra döllenmesiz üreyen türlerin de bulunması ve bazı türlerinin iki yerine üç ya da dört kromozom takımı taşıması bu cinsin en dikkat çekici özelliklerini oluşturur.
kamçılıakrep, Amchnida (örümceğimsiler) sınıfının Uropygi (bazı sınıflandırmalarda Thelyphonida) takımını oluşturan 75 dolayında eklembacaklı türünün ortak adı. Bu hayvanlar gerçek akrepleri andmrsa da kamçı gibi uzamış olan gövdelerinin son bölütü (telson) sokucu değildir ve dokunma orgam olarak işlev görür. Vücut uzantılan-nın önden ikinci çifti (pedipalp) dikensi birer kıskaçla sonlanırken üçüncü çift uzayarak dokunaç biçimini almıştır. Savunma amacıyla kullandıkları kötü kokulu salgı, ABD’nin güneyinden Meksika’ya kadar yayılmış olan Mastigoproctus giganteus türünde sirke gibi kokar.
Kamçılıakrepler en yaygın olarak Hindistan ve Japonya’dan Yeni Gine’ye kadar
Kamçılıakreplerden Mastigoproctus giganteus
Bucky Reeves-The National Audubon Society Collection/ Photo Researchers
uzanan bölgede görülür. Bu takımın Yeni-dünya’da yaşayan iki cinsi vardır.
kamçılılar, Mastigophora üstsımfmdan tekhücrelilerin ortak adı. Çoğu tek çekirdekli olan bu canlılar yaşam çevrimlerinin bazı evreleri dışında duyarga ve yer değiştirme işlevi gören bir ya da birçok kamçı taşır. Dış örtü ince ve sert ya da jelatinsi bir katmandan oluşur. Üreme bazılannda eşeyli, öbürlerinde genellikle boyuna bölünmeyle eşeysiz olarak gerçekleşir. Kamçılılar taksonomik olarak iki sınıf altında toplanır: Bitkiye benzeyen tekhücrelilerin yer aldığı Phytomastigophorea {bak. fitoflagellat) ve hayvana benzeyen tekhücrelilerin yer aldığı Zoomastigophorea {bak. zooflagellat).
Phytomastigophorea bitkilerde olduğu gibi besinlerini fotosentezle sağlayan, klorofilli tekhücrelileri (örn. öglena ve dinoflagellat) kapsar. Fitoflagellatlar ve algler arasındaki ayrımın belirsizliği nedeniyle bazı fitoflagel-latlan algler arasına yerleştiren botanikçiler vardır.
Zoomastigophorea sınıfının üyeleri renksiz ve hayvanlara benzer özellikler taşıyan tekhücrelilerdir (örn. öbür canlılarla ortak yaşayan Hypermastigida türleri). Termitlerin ve hamamböceklerinin sindirim sistemlerinde yaşayan zooflagellat üyeleri bu böceklerin selülozu kullanabilmesine yardım eder.
Kamçılılar yalnız, koloni halinde (volvox), serbest (öglena) ya da asalak olarak yaşayabilir. Asalak türler konağın bağırsağında ya
da kanında bulunur. Öbür kamçılıların birçoğu (dinoflagellatlar) denizlerdeki ve tatlı sulardaki plankton topluluklanmn bir parçasıdır.
kamçılıörümcek, Arachnida (örümceğimsiler) sınıfının Amblypygi (bazı sınıflandırmalarda Phryrıichida) takımını oluşturan 60 dolayında eklembacaklı türünün ortak adı. Uzunlukları 8-45 mm arasında değişir.
E S. Ross
Vücutlarının ikinci uzantı çifti (pedipalp) diken uçludur ve avlannı yakalamaya yarar. Kamçı gibi uzamış olan üçüncü çift dokunaç işlevi görür. Bu hayvanlar kamçıhakreplere benzemekle birlikte gövdelerinin sonunda kuyruk uzantısı yoktur. Kamçıhörümcek-ler Asya, Afrika, Kuzey ve Güney Amerika’nın sıcak bölgelerinde yaşar. Gündüzleri kaya ya da ağaç kabuklan altında gizlenir; bazen evlere de girer.