Kançencunga Dağı

Kançencunga Dağı, Nepal dilinde kumb-hkaran lungur, dünyanın en yüksek üçüncü dağı (8.586 m). Himalayalar sisteminde, Nepal-Sıkkım (Hindistan) sınırında yer alır. Darciling’in 74 km kuzeybatısmdadır. Dev bir haçı andıran Kançencunga masifinin kollan kuzey, güney, doğu ve batıya uzanır. Doruklan çevredeki tepelere dört ana sırtla bağlanır; buzullarla kaplı bu sırtlar Zemu
f kuzeydoğu), Talung (güneydoğu), Yalung (güneybatı) ve Kançencunga’dır (kuzeybatı). Yöre halkına özgü mitolojilerde ve dinsel ayinlerde önemli bir yer tutar.

Kançencunga’nın bilinen ilk haritası, 19. yüzyıl bilgin kâşiflerinden Rinzin Namgyal tarafından çizildi. İngiliz botanikçi Joseph Hooker 1848 ve 1849’daki araştırmalarıyla yöreye ulaşan ilk Avrupalı oldu. Dağcı kâşif Douglas Freshfield 1899’da dağın çevresini dolaştı. 1905’te İngiliz ve İsviçrelilerden oluşan bir grup, Yalung Vadisinde bulunduğu sanılan bir yolu kullanarak dağa tırmanmayı denedi; ama dört kişi çığ altında kalarak öldü.

Daha sonraki dağcılar masifin öteki yüzlerini deneme yoluna gitti. Paul Bauer’in öncülüğündeki Bavyeralı bir keşif ekibinin dağa Zemu tarafından tırmanma çabaları (1929 ve 1931) başansızlıkla sonuçlandı. 1930’da Gunter O. Dyhrenfurth Kançencunga Buzulundan tırmanmayı denedi. Bu keşiflerde en fazla 7.700 m’ye kadar tırmanıldı (1931). Seferlerin ikisinde meydana gelen ölümcül kazalar, dağa tırmanmanın çok tehlikeli ve zor olduğu inancının yayılmasına yol açtı. 1954’e değin başka bir tırmanma girişimi olmadı. Sıkkımlıların keşiflere karşı çıkmasının da etkisiyle, dağcılar Nepal sınırları içinde kalan Yalung tarafına yöneldi. 1951, 1953 ve 1954’te Gilmour Lewis’in Yalung’a yaptığı geziler, Kraliyet Coğrafya Demeği ve Dağcılık Kulübü’nün (Londra) Charles Evans’ın öncülüğünde bir İngiliz keşif ekibini desteklemesinde etkili oldu; 1955’te yola çıkan ekip Sıkkımlıların isteklerine ve dinsel inançlanna saygı göstermek için gerçek doruğun birkaç metre aşağısında durdu.

Tibetçe Kan-chen-dzo-nga ya da Yang-chhen-dzö-nga sözcüklerinden türeyen Kançencunga adı Sıkkım’da Büyük Kann Beş Hâz

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*