Karbüratörlü Araçlar

Karbüratörlü Araçlar

Ülkemizde yapılan karbüratörlü lpg uygulamalarının çoğunda tam çalışan rölanti için, hava girişine bant, sünger, kadın çorabı, delinmiş plastik kapak vb. gibi hava girişi engelleyiciler bulunmaktadır, hava girişini engelleme yöntemi kısa vadede sorunu çözmede etkili olsada, uzun vadede başka sorunlara yol açmaktadır. Bunların en başında gelen sorun aracın benzinde düzensiz çalışmasıdır. Bir diğer sorun ise, hava girişi kısıtlanan motorun daha düşük seviyede çalışmasıdır. Bunun dışında, yapılan bant uygulaması zamanla gevşeyip kendini bırakacağından problemin tekrar nüksetmesi kaçınılmazdır.

Lpg ayar vidaları

Giderilmesi çoğunlukla çok kolay olan bu sorunun temel nedeni, 1 nolu gaz ayar vidasının tamamen sıkılması gerektiğine dair yanlış bilgilendirmedir. Bunun yanı sıra, motor hava girişinde mikserden sonra oluşan küçük vakum kaçakları da bu soruna yol açabilir.

Problemin temeli, LPG regülatörlerinin (LPG Beyni) çalışma prensibi ile alakalıdır. Karbüratörlü araçlar için üretilen LPG regülatörleri, motordan aldıkları vakuma göre yakıt dozajlaması yapan sistemlerdir. Motor rölantide çalışırken, LPG regülatörünün tepki verebileceği kadar vakum oluşmaz, bu yüzden, LPG regülatörlerin de,  karbüratörlerin rölanti hattına benzer şekilde çalışan ayrı bir rölanti dozajlama hattı vardır. İşte 1 nolu gaz ayar vidası, bu rolanti hattından geçecek gazın miktarını ayarlar.

Problemin Çözümü İçin İzlenecek Yollar

Gaz Ayar Vidaları Araç ısındıktan sonra (radyatör fanı çalıştıktan sonra), ProffLPG 535 Ayar Cihazı nı açınız, ekranda 400 seviyesini görünceye kadar bekleyiniz (ilk ısınma). Daha sonra ProffLPG 535 gaz ayar cihaz sensörünü araç egzoz borusuna iyice yerleştiriniz. Ekranda yakıt karışım oranları görüldükten sonra, LPG regülatörü üzerindeki 1 nolu gaz ayar vidasını araç rölanti YKO değeri 800 civarına gelinceye kadar gevşetin. Daha sonra araçta uygulanmış olan bant uygulamasını kaldırın.

Bu aşamadan sonra rölanti için doğru ayar yapmak yerine, önce yük ayarını kontrol edin. Eğer sorun yaşanmıyorsa, rölanti gaz ayarını 535 ayarına getirin. Eğer araçta hatalı mikser seçimi veya mikserden sonra vakum kaçağı, LPG borusunda çatlak, delik oluşması, LPG regülatöründe eskimeye (atık tutmaya) bağlı debi düşmesi gibi problemler varsa, yükte fakire düşecektir.

Eğer araç yükte fakire düşüyorsa, 3 nolu gaz ayar vidası ile aracı doğru ayara getirmeye çalışın. Eğer YKO değeri ideal seviyelere gelmiyorsa, araçta yukarda bahsedilen problemlerden biri var demektir. 2 nolu gaz ayar vidasını kullanarak durumu dengelemeye çalışın, ancak eğer 2 nolu gaz ayar vidasını fazla açarsanız bu sefer rölanti dengesi bozulacaktır.

Bu noktadan sonra, müşterinizle görüşmek ve onayını almak daha uygun olabilir. Neticede bantlı olsa da araç yürümektedir. Fazla masraf yapmak istemeyebilir.

Bu aşamadan sonra, önce LPG Regülatörü içinde biriken atığı temizlemek için  LPG regülatörünün tapasını açıp, içindeki atığı boşaltıp gerekli bakımı yapın. Bu aşamadan sonra, karbüratörün emme manifold bağlantılarını kontrol edin. Karbüratör ile manifold arasındaki contalar zaman içinde sıcaklığa bağlı olarak yıpranır ve vakum kaçaklarına yol açar. Karbüratör ile manifold arasında vakum kaçağına yol açabilecek herhangi bir boşluğun olmadığından emin olduktan sonra, lpg mikserinin karbüratöre tamamen yapıştığından emin olun. Eğer boşluk varsa sıvı conta yardımı ile hava alması muhtemel yerleri tıkayın. Eğer problem hala devam ediyorsa, mikser deliklerini pul yardımı ile daraltabilir siniz veya mikseri değiştirme yoluna gidebilirsiniz.

Rate this post
Rate this post

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlenmelidir *

*