Sağlık Bilgisi

KATRAN

KATRANkatran
Arabçası : Katran, Katırân, Şerbîn, Yenbût, A f ar, Utiim, Te’leb.

Farsçası : Ketran, Ketîan. Lâtincesi : Gudron vegetal.

Yetiştiği yer ve çeşitleri: Çam ağaçları cinsinden Şerbîn, Yenbût, Ar’ar, Ütüm, Te’leb gibi ağaçlardan elde edilen yağdır.

Tıbbî Özellik ve Faydaları: a) En iyisi Ar’ar’dan elde edilendir. En kötüsü Te’leb’den yapılandır. Bu ağaçlarının kapalı kaplarda ısıtılmasından meydana gelir ve zorlukla akan siyah bir mayidir. Tadı acı, kendisine mahsus bir kokusu vardır. Alkolde erir. Fazla alınırsa mideyi ve bağırsağı bozar. Kusmalara, bulantılara sebep olur.

b) Sevda ve balgamdan olan hastalıklarda şifası görülür.

c)Uyuz’a, İstiska’ya faydalıdır.

d) 4-5 gr.) kadar katran köpüğü mestaki ile yutulduğunda; devamlı baş ağrısına, akciğer veremine^ sar’aya, mide ağnsına da faydalıdır. Yalnız kendisini sürmek de baş ağrısını geçirir.

e) Yine aynı şekilde yutulduğunda: Göğsü yumuşatır, öksürüğü keser. Bronşit’e iyi gelir.

f) Diş etleri çekilmesine sürülünce şifa verir. g) Gözü kuvvetlendirir.

ğ) Katranın köpüğünden (4 -5 gramı) meyân balı ve anason ile beraberce yemekler arası birer yemek kaşığı alınmaya bir müddet devam edildiğinde nefes darlığına, göğüs ağnlanna ve öksürüğe fayda verir. h) Cima (temas)dan önce erkek uzvuna sürüldüğünde kadını hâmile yapmaz. ı) Ölünün cesedini korur, çürütmez. i) Yılan, akrep sokmalarına sürüldüğünde de faydası görülür.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir